Pre pneumatiku sa letná sezóna začína vtedy, keď teplota vzduchu v priebehu dňa prekročí 7C, od tohto okamihu musí pneumatika zvládnuť meniace sa podmienky. Letné modely musia zvládnuť nielen jazdu v horúcich dňoch, ale aj počas výdatných dažďov alebo jarného topenia snehu.

ADAC je jednou z najuznávanejších motoristických organizácií, ktorá už mnoho rokov testuje pneumatiky. Výsledky skúšok nezávislých organizácií vyvolávajú veľký ohlas v kruhoch motoristov a často predstavujú základný zdroj informácií pre vodičov, ktorí plánujú zakúpenie sady.

Testy letných pneumatík ADAC sú veľmi obľúbené.

Letné pneumatiky s rozmerom 215/65 R16 sú veľmi populárnym riešením pre mnohé osobné a úžitkové vozidlá, ako sú napríklad:

Výber pneumatík pre vozidlo je jednoduchý a nevyžaduje žiadne odborné znalosti. Stačí, ak skontrolujete rozmer pneumatiky na uzávere palivovej nádrže alebo v návode na používanie vozidla.

Uvádzaný rozmer môže predstavovať aj jednu z alternatív. Modely, ktoré odporúča výrobca môžete nahradiť ekvivalentom, použite kalkulačku ekvivalentov pneumatík.

Test ADAC leto 2019 – 215/65 R16

Pneumatiky s hodnotením "uspokojivé":

1. Apollo Altrust (2,8)

2. Goodyear EfficientGrip Cargo (3,1)

3. Pirelli Carrier (3,1)

4. Nokian cLine (3,3)

5. Continental ContiVanContact 200 (3,4)

Pneumatiky s hodnotením "dostatočné"

6. Maxxis Vansmart MCV3+ (3.7)

7. Kumho PorTran KC53 (3.8)

Pneumatiky s hodnotením "nedostatočné"

8. Falken Linam Van01 (4.6)

9. Uniroyal RainMax3 (4.6)

10. Michelin Agilis+ (4.9)

11. Fulda Conveo Tour 2 (5.0)

12. Nexen Roadian CT8 (5.0)

13. Sava Trenta 2 (5.0)

14. Semperit Van-Life 2 (5.1)

15. Hankook Vantra LT (5.5)

16. Kleber Transpro (5.5)

Päťstupňová stupnica (1-5) hodnotenia ADAC, kde „1” (veľmi dobré) je najvyšším hodnotením.

Najlepšie letné pneumatiky s rozmerom 215/65 R16 podľa testu ADAC:

1. Apollo Altrust

Apollo Altrust je pneumatika úspornej triedy z Ďalekého východu. Nie náhodou sa ocitla na zozname testovaných pneumatík. Značka na seba upozornila tým, že vytvára kvalitné výrobky za veľmi atraktívne ceny.

Správanie na suchej vozovke: vysokokvalitné zložky zaručujú dobrú priľnavosť a účinné brzdenie na suchej vozovke.

Spotreba paliva: moderná konštrukcia zaručuje znížený valivý odpor, čo má vplyv na zníženie spotreby paliva a úsporu.

Odolnosť: plne prispôsobená úžitkovým vozidlám ponúka komfort riadenia a odolnosť pri dlhších trasách a jazde s väčšou záťažou.

Potvrdením triedy pneumatík môže byť zoznam výrobcov vozidiel, ktorí spolupracujú so značkou Apollo – patria k ním Mercedes, Fiat, Audi alebo Volkswagen.

 

Kúpiť pneumatiky Apollo Altrust

2. Goodyear EfficientGrip Cargo

Opis zdjęcia

Druhé miesto v teste obsadila pneumatika prémiovej značky Goodyear EfficientGrip Cargo. Predstavuje ponuku jedného z najväčších výrobcov pneumatík na svete pre vodičov úžitkových vozidiel.

Priľnavosť na suchej vozovke: výrobca uisťuje, že pneumatika je ľahká, odolná a skvelé drží v zákrutách. Okamžité brzdenie na suchej a mokrej vozovke spôsobuje, že sa vodiči cítia bezpečne.

Odolnosť a nízky valivý odpor: vďaka inovatívnej metóde zhotovovania zmesi je pneumatika odolná a výborne funguje aj pri veľkom zaťažení. Znížený valivý odpor ovplyvňuje obmedzenie spotreby paliva.

Koncern Goodyear združuje aj nasledujúce značky: Dębica, Fulda alebo Sava.

 

Kúpiť pneumatiky Goodyear EfficientGrip Cargo

3. Pirelli Carrier

Behúň Pirelli Carrier

Pódium uzatvára Pirelli Carrier, pneumatika, ktorú tiež zaraďujú do najvyššej triedy, čo môžeme pocítiť najmä pri jazde na dlhších trasách. Model zaručuje neobvyklý jazdný komfort.

Spotreba paliva: táto pneumatika má optimalizovaný profil a na jej výrobu boli použité najkvalitnejšie materiály, ktoré umožnili znížiť valivý odpor a spotrebu paliva.

Životnosť: inovatívna konštrukcia zosilnila pneumatiku a zvýšila jej výkon dokonca o 30%. Dodatočná výstuž a rovnomerné rozloženie tlaku prispievajú k tomu, že sa behúň opotrebováva pomalšie a rovnomerne.

Pirelli nie sú len pneumatiky. Jednou z najznámejších iniciatív značky je kalendár, ktorý sa vydáva každý rok. Jeho zostavovania sa zúčastňujú najznámejšie osobnosti zo sveta módy, filmu či pop kultúry.

 

Kúpiť pneumatiky Pirelli Carrier tyres

 

Ako si vyberieme najlepšie pneumatiky?

Pri kúpe novej sady pneumatík si pozrite informácie z viacerých zdrojov o najlepších dostupných pneumatikách pre Vaše vozidlo. Okrem testov, ktoré vykonávajú nezávislé organizácie, sa tiež oplatí venovať pozornosť hodnoteniam iných vodičov, ktorí jazdia na takom istom vozidle, ako je Vaše alebo majú skúsenosti s pneumatikami s rozmerom, ktorý Vás zaujíma.

Iba vhodne vybrané pneumatiky zaručujú bezpečnosť.

ADAC – testy pneumatík a nielen to

Činnosť organizácie ADAC sa neobmedzuje iba na organizovanie testovania pneumatík. ADAC je jednou z najväčších motoristických organizácií na svete, združuje 20 miliónov vodičov a motocyklistov. Medzi hlavné ciele činnosti patrí kontrola a propagácia cestnej dopravy, motoristického športu a cestovného ruchu, ako aj vzdelávanie účastníkov cestnej premávky.

Štruktúra ADAC je pomerne rozsiahla a zahŕňa okrem iného vydavateľstvo, ktoré publikuje motoristické magazíny, atlasy a mapy.

Testovanie, ktoré vykonáva nemecká organizácia, sa neobmedzujú iba na skúmanie pneumatík, ADAC sa tiež zaoberá skúmaním vozidiel, detských autosedačiek, bezpečnosti v tuneloch alebo na trajektoch.