Biely dym z výfuku auta môže byť pre každého účastníka cestnej premávky prirodzeným správaním vozidla. To sa týmto spôsobom zbavuje nepotrebných častíc vzniknutých pri spaľovaní pohonných hmôt. V článku si prečítate, kedy a prečo vzniká biely dym z výfuku benzínových a dieselových áut a či je možné za takýchto podmienok v jazde pokračovať. Na konci sme pre vás pripravili tipy, ako sa pred týmto javom včas chrániť.

biely dym z výfuku auta

Aká je funkcia výfuku auta?

Každé auto, ktoré nie je elektromobil, potrebuje disponovať výfukom, nakoľko využíva pohonné látky, ktorých chemická energia je pomocou motora premieňaná na pohybovú energiu. Táto premena prebieha spaľovaním, pri ktorom vznikajú takzvané výfukové plyny. Tie je potrebné bezpečne odviezť z motora von a túto úlohu zabezpečuje výfuk. O ďalších dôležitých funkciách výfuku sa dočítate v jednom z našich predchádzajúcich článkoch o výfuku na aute.

Kedy a prečo vyfukuje auto biely dym z výfuku?

Biely štipľavý dym z výfuku auta môže vzniknúť z nasledujúcich dvoch dôvodov. Pri prvom z nich je potrebné zachovať pokoj a nepanikáriť. Môže ísť totiž o biely dym spôsobený studeným vzduchom v podobe vodnej pary počas zimného obdobia. S príchodom jesene a zimy sú rána na Slovensku čoraz chladnejšie. Túto zmenu nepociťujú iba ľudia, ale aj motorové vozidlá. Biely dym, resp. vodná para, sa vyfukuje pri tomto počasí aj z výfukov benzínových aj dieselových áut, a to bez rozdielov.

V druhom prípade už môže ísť o väčší problém, nakoľko je rozdiel medzi bielym dymom z výfuku pri štartovaní v zimnom období a bielym dymom z výfuku, ktorý spozorujete v spätnom zrkadle počas jazdy, kedy je auto zohriate. V prípade, že nie ste automechanik alebo zarytý fanúšik áut, vám pravdepodobne ihneď nenapadne, že sa vo valcoch vášho motora akurát spaľuje kvapalina, ktorej úlohou je práve chladenie motora. Konkrétne ide o spaľovanie chladiacej kvapaliny vo valci motora. Problém je na svete. Ako ďalej?

Môžem v jazde pokračovať, aj keď za sebou vidím biely dym z výfuku?

V prvom prípade, teda keď sa biely dym z výfuku vyfukuje kvôli studeným poveternostným podmienkam, sa v jazde môže bez obáv pokračovať. Ide o prirodzený stav, ktorý samovoľne prestane počas jazdy. Motor auta sa postupne zohreje a biely dym z výfuku prestane chrliť. 

biely štipľavý dym z výfuku auta

V druhom prípade sa odporúča jazdu čo najskôr prerušiť a auto zaparkovať. Váš motor nie je dostatočne chladený, pretože dochádza k unikaniu chladiacej kvapaliny. Tá sa pretekaním dostáva do valcov motora a ďalej do olejovej vane, pričom dochádza k zmiešaniu s olejom. Vady, ktoré tento problém môže vyvolať, zvyčajne prichádzajú rýchlo. V najhoršom prípade môže dôjsť aj k väčším škodám, ako napríklad poškodenie motora, nakoľko sa jeho valce oveľa rýchlejšie opotrebúvajú.

Čo spôsobuje prenikanie chladiacej zmesi do valcov motora?

Prenikanie chladiacej zmesi do valcov motora spôsobuje nedostatočné alebo poškodené tesnenie hlavy valcov v podobe prasknutia, cez ktoré dokáže chladiaca zmes preniknúť k spaľovaciemu priestoru valcov.

Dva tipy, ako včas odhaliť unikanie chladiacej kvapaliny

Chladiaca kvapalina slúži na chladenie motora kvapalným spôsobom. Je umiestnená v expanznej nádobke pod kapotou auta, z ktorej preteká do chladiaceho systému. Touto „cestou“ doslovne odoberá teplotu, resp. chladí zariadenia, ktoré majú potenciál na prehriatie. 

Prvým tipom, ako skontrolovať či nedochádza k úniku chladiacej kvapaliny z expanznej nádobky je doliatie chladiacej zmesi po hornú hranicu. Spoznáte ju tak, že je označená značkou MAX na okraji expanznej nádobky. V najhoršom prípade celá chladiaca kvapalina po čase vytečie, alebo môže vytekať postupne. Tento proces musíte pozorovať na pravidelnej báze. Skutočnosť, že chladiaca zmes uniká, zistíte jej značným poklesom za veľmi krátku dobu.

Ďalšia možnosť prepojená s vyššie uvedeným spaľovaním chladiacej kvapaliny sa spája s motorovým olejom. Spaľovaním chladiacej zmesi dochádza k vyfukovaniu bieleho dymu z výfuku auta. V tomto prípade sa chladiaca kvapalina dostáva do styku s motorovým olejom. Môžete to jednoducho skontrolovať otvorením vrchnáka alebo zátky, ktorými sa uzatvára olejová náplň. V prípade, že sa na olejovom vrchnáku alebo na mieste, cez ktorý dopĺňate a vymieňate olej objavuje bledý povlak alebo drobné kryštáliky vody (skôr v zimnom období), je pravdepodobné, že sa motorový olej vášho vozidla pomiešal s chladiacou kvapalinou.

Poznajte biely dym z výfuku auta aj vy

Biely dym vyfukujúci z výfuku vášho auta teda určite nie je dobré ignorovať. V prípade, že spozorujete jeho unikanie v zimnom období počas dlhšej jazdy, kedy je motor dostatočne zohriaty, určite vám odporúčame návštevu vášho mechanika pre bližšiu diagnostiku auta. Rovnako aj v letnom období, kedy je odhalenie problému jednoduchšie, nakoľko nedochádza k vyfukovaniu bieleho dymu z výfuku auta spojeného so studeným štartom.