Získať vodičský preukaz na auto môžete už od 17 rokov

Plánujete si začať robiť vodičský preukaz alebo ste práve úspešne absolvovali skúšky v autoškole? Ešte predtým, ako sa pustíte do zdĺhavých vybavovačiek vášho nového vodičského preukazu, overte si, aké podmienky musíte na jeho získanie splniť. V článku nájdete informácie o tom, ako získať vodičský preukaz na auto, motorku, štvorkolku, autobus, traktor a prívesný vozík. Pamätajte pritom na to, že na slobodnú jazdu s „vodičákom“ v ruke nikdy nie je neskoro.

Čo je to vodičský preukaz a na čo slúži

Vodičský preukaz je kartička, ktorá slúži na preukázanie vašej schopnosti riadiť motorové vozidlo. Predná strana informuje o držiteľovi preukazu a zadná strana obsahuje informácie o schopnosti riadenia konkrétnych typov vozidiel. Jedna osoba môže mať len jeden vodičský preukaz. Takže ak sa rozhodnete jazdiť, najprv je potrebné takúto „kartičku“ získať.

Základné podmienky na získanie vodičského preukazu na Slovensku sú:

  • vek – väčšinou je to 17 rokov, no niektoré motorové vozidlá je možné riadiť už od 15 rokov
  • trvalý pobyt na území Slovenskej republiky najmenej 185 dní v roku, ktorý je preukázateľný konkrétnym dokladom
  • zdravotná spôsobilosť na šoférovanie – fyzická, ale aj psychická, je potrebné aj vyšetrenie na vodičský preukaz
  • osvedčenie o absolvovaní kurzu v autoškole
  • absolvovanie kurzu prvej pomoci

Poslednou podmienkou získania vodičského preukazu je nemať zadržaný ani už odobratý vodičský preukaz.

Aká je platnosť vodičského preukazu

Platnosť vodičského preukazu je podľa § 94 ods. 3, 4 a 5 zákona č. 8/2009 Z. z. 15 rokov, najviac však do dovŕšenia veku 65 rokov. Toto platí pre kategórie vodičského preukazu – AM, A1, A2, A, B1, B, BE a T. Ak si vodičský preukaz urobí osoba staršia ako 63 rokov, vtedy je platnosť vodičského preukazu 5 rokov od dátumu vydania dokladu o zdravotnej spôsobilosti.

Platnosť vodičského preukazu je obvykle 15 rokov.

Aké má vodičský preukaz kategórie?

Pre lepšiu orientáciu má vodičský preukaz typy, podľa ktorých si kontrolujúci (napr. policajt) vie pozrieť, či vaše motorové vozidlo, ktoré šoférujete, zodpovedá príslušnému vodičskému oprávneniu. Vodičský preukaz má niekoľko skupín, resp. kategórií (§ 75 zákona č. 8/2009 Z. z.), podľa ktorých sa rozdeľujú typy motorových vozidiel a na základe ktorých sú stanovené podmienky na získanie vodičského oprávnenia.

Kategórie vodičského preukazu sú: AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE a T. Tieto typy vodičského preukazu rozdeľujú vozidlá podľa výkonu, objemu motora či rýchlosti a váhy.

Čo treba na získanie vodičského preukazu skupiny B

Oprávnenie riadiť vozidlá spadajúce do skupiny B sa vydáva najfrekventovanejšie, pretože vďaka nemu môžete jazdiť na osobných automobiloch, ktoré nepresahujú hmotnosť 3 500 kg a sú určené na prepravu maximálne 8 osôb mimo vodiča. Ak získate toto oprávnenie, automaticky môžete jazdiť aj na motorových vozidlách skupiny AM a B1.

Vodičský preukaz na auto je možné udeliť na základe absolvovania výcviku v autoškole, kde žiadateľ zloží potrebnú skúšku. A aký je určený pre tento vodičský preukaz vek? Najnovšie je možné absolvovať odbornú skúšku už vo veku 17 rokov.

Koľko stojí vodičský preukaz záleží podľa konkrétnej autoškoly

Mnohé autoškoly ponúkajú absolvovanie kurzu na vozidlách s automatickou prevodovkou. Takýto vodičský preukaz na automat sa však nemusí vyplatiť. Absolvovanie jazdy na aute automatom sa zaznamenáva do vodičského preukazu a ak sa raz rozhodnete šoférovať vozidlo s manuálom, nebude to možné. Vodičský preukaz na automat môžete teda hodiť do koša a ísť znova do autoškoly s manuálom.

Koľko stojí vodičský preukaz na auto

Cena vodičského preukazu neustále rastie. Čím dlhšie budete čakať, tým vás získanie oprávnenia bude stáť viac. Je to najmä kvôli rastúcim cenám v autoškolách. Tie sú však podľa novej legislatívy odkázané na množstvo nových zariadení, bez ktorých nemôžu vykonávať svoju činnosť – napr. GPS, či kľúče na čip. To sa priamo odráža aj na zvyšovaní cien za kurzy. Do poplatkov za vodičský preukaz spadá aj kolok, ktorý stojí 33 €.

Okolo roku 2017 boli ceny autoškôl približne 500 €, dnes už kurz za menej ako 650 € ani nezoženiete. To, koľko stojí vodičský preukaz, však záleží od autoškoly, ktorú si vyberiete.

Vodičský preukaz na motorku

Okrem všeobecných podmienok na získanie vodičského preukazu, pri motocykloch zohráva úlohu najmä vek. Motorka je na jazdu náročnejšia, ale aj nebezpečnejšia a pravdepodobne preto je vek na jeho získanie až 24 rokov. Tu sa však bavíme o motorkách spadajúcich pod skupinu A, ktoré nemajú obmedzenie objemom motora, výkonom alebo iným parametrom.

Vodičský preukaz na motorku spadá pod skupinu A.

Ak túžite po zbesilej jazde už o čosi skôr, môžete si spraviť vodičský preukaz na motorku typu A2 (s výkonom maximálne 35 kW) a ak všetko pôjde podľa plánu, po dvoch rokoch je možné absolvovať skúšky na „veľkú“ motorku. Takže v podstate je možné získanie vodičského preukazu na motorku už v 20. rokoch.

Koľko stojí vodičský preukaz na motorku

Cena vodičského preukazu na motorku sa pohybuje od 600 € vyššie. Ďalší poplatok za vodičský preukaz je kolok pre skupinu A a A2 je 16,50 €.

Vodičský preukaz na štvorkolku

Ako aj na iné motorové vozidlá, tak aj na riadenie štvorkolky je potrebný vodičský preukaz. Pokiaľ ste vlastníkom ľahkej štvorkolky kategórie L6e (štvorkolky s objemom motora do 50 cm3 ), tak vám bude úplne stačiť vodičský preukaz pre skupinu AM. Tento typ vodičského preukazu je možné získať už vo veku 15 rokov. Ak však túžite po jazdení na ťažkej štvorkolke s objemom motora nad 50 cm3 (L7e), je potrebné získanie vodičského preukazu na štvorkolku – skupinu B1, ktorý je možné udeliť vo veku 16 rokov.

Koľko stojí vodičský preukaz na štvorkolku?

Keďže je B1 podskupinou B, vodičské oprávnenie získavate automaticky pri získaní oprávnenia na automobily. Cena je preto rovnaká, ako pri vodičskom preukaze skupiny B.

Vodičský preukaz na autobus

Jazdiť na autobuse môžu len osoby, ktoré získali vodičské oprávnenie skupiny D. Aby ste mohli získať tento typ vodičáku je potrebné získanie vodičského preukazu na skupinu B. A to ešte nie je všetko. Ak chcete naozaj riadiť autobus, musíte mať minimálne 24 rokov – to však neplatí, ak budete v ozbrojených silách alebo príslušníkom hasičského zboru. Pri týchto povolaniach je možné získať vodičský preukaz na autobus aj v skoršom veku (21 rokov).

Vodičský preukaz na autobus môžete získať vo veku 24 rokov

Vodič autobusu musí byť maximálne zodpovedný pri jazdení, nakoľko vezie väčšie množstvo osôb. Po dosiahnutí veku 65 rokov je potrebné absolvovať každé dva roky lekársku prehliadku a psychologické testy. Doklad o absolvovaní testov musí mať vodič stále pri sebe.

Koľko stojí vodičský preukaz na autobus

Cena za vodičský preukaz na autobus je približne 1 100 € a vyššie. Niektoré dopravné spoločnosti, ktoré ponúkajú prácu vodiča autobusu, preplácajú získanie tohto oprávnenia. Cena kolku je 66 €.

Vodičský preukaz na traktor

Na to, aby ste mohli riadiť traktor je potrebný vodičský preukaz skupiny T. Ak ste však držiteľom vodičského preukazu skupiny B (sú tu zahrnuté aj traktory do 3 500 kg), C1, C1E, C, D1, D1E, D, a DE, nie je potrebné dodatočné absolvovanie autoškoly na skupinu T. Takže pokiaľ už viete jazdiť na aute alebo autobuse, jazda na traktore by mala byť pre vás hračkou. Šoférovať traktor je možné už vo veku 17 rokov. Vodičský preukaz na traktor však nie je samozrejmosťou v každej autoškole.

Koľko stojí vodičský preukaz na traktor

Cena vodičského preukazu na skupinu T sa pohybuje od 550 €. Kolok stojí 33 €.

Vodičský preukaz na kamión

Túžite po práci kamionistu, no neviete, ktorý vodičák je potrebné absolvovať? Kamión tvorí jazdná súprava, ktorá pozostáva z motorového vozidla nad 3 500 kg a prípojného vozidla nad 750 kg. To znamená, že pokiaľ chcete vodičský preukaz na kamión je potrebné absolvovať kurz v autoškole pre skupinu CE. Toto oprávnenie sa však udeľuje len vodičovi, ktorý má odbornú spôsobilosť na skupinu C. Vodičské oprávnenie skupiny CE dovoľuje viesť na území Slovenskej republiky aj jazdnú súpravu zloženú z ťažného vozidla skupiny B alebo C1 a prípojného vozidla, ak najväčšia prípustná celková hmotnosť jazdnej súpravy presahuje 12 000 kg.

Vodičský preukaz na kamión patrí pod skupinu C.

Koľko stojí vodičský preukaz na kamión, resp. nákladný automobil

Vodičský preukaz na kamión stojí približne 1 000 €. Cena kolku je 66 €.

Vodičský preukaz na prívesný vozík

Na menšie prívesné vozíky úplne stačí aj vodičský preukaz skupiny B. Toto sa však týka jazdnej súpravy (auto + prívesný vozík), ktorá spolu neváži viac ako 4 250 kg. Ak však potrebujete ťahať väčší prívesný vozík a vaša hmotnosť s ním by bola nad uvedenú vyššie, je potrebné vodičský preukaz na prívesný vozík skupiny BE, ktorý takúto jazdu povoľuje.

Koľko stojí vodičský preukaz na prívesný vozík

Vodičský preukaz na prívesný vozík stojí približne 400 €. Cena kolku je 33 €.

Medzinárodný vodičský preukaz

Medzinárodný vodičský preukaz nedostanete, pokiaľ už nie ste vlastníkom „obyčajného vodičáku“. To isté platí aj pri odobratí – ak prídete o klasický vodičák, stratíte aj ten medzinárodný.

Sú vydávané dva druhy medzinárodného vodičského preukazu, ktoré sú vytvorené podľa dvoch dohôd – viedenskej (platnosť 3 roky) a ženevskej (platnosť 1 rok). V niektorých krajinách akceptujú vodičský preukaz podľa jednej dohody a v iných podľa druhej. Existuje však zoznam krajín Ministerstva vnútra SR, v ktorom sa budete ľahšie orientovať. Vydanie vodičského preukazu s medzinárodným formátom je možné vybaviť na počkanie na oddelení okresného riaditeľstva Policajného zboru (PZ).

Čo treba pri žiadosti o vydanie vodičského preukazu

Ak ste prišli zažiadať na okresné riaditeľstvo PZ o vydanie vodičského preukazu, je potrebné:

  • predložiť doklad totožnosti
  • vyplniť príslušné tlačivá
  • spĺňať podmienky na udelenie vodičského preukazu
  • podrobiť sa nasnímaniu tváre a vlastnoručného podpisu

Výmena vodičského preukazu

Výmena vodičského preukazu sa vykonáva podľa potreby a podľa § 96 zákona č. 8/2009 Z. z. Najčastejšie dochádza k výmene vodičského preukazu pri dosiahnutí novej odbornej spôsobilosti na inú kategóriu motorových vozidiel. K výmene môže dôjsť aj po ukončení platnosti vodičského preukazu. Pri osobách starších ako 65 rokov, je vodičský preukaz vymieňaný každých 5 rokov po obdržaní dokladu o fyzickej a psychickej spôsobilosti viesť motorové vozidlo.