Vodičák A2 môžete získať keď dosiahnete plnoletosť.

Vodičský preukaz na motorku je v modernej dobe silným lákadlom pre široké spektrum ľudí. Veľké množstvá áut na cestách tvoria nekonečné kolóny, cez ktoré sa motorka dostane rýchlejšie. A okrem toho je jazda na motorke neskutočne štýlová. V článku si prečítate, ako získať vodičský preukaz A1 a A2 a ďalšie informácie o vodičáku na motorku.

Rozmýšľate nad vodičským preukazom na motorku?

Pre mnohých je motorka životným snom, pre iných zas adrenalínovým športom, ktorý milujú. Máte aj vy svoje dôvody začať jazdiť na dvoch kolesách? V tom prípade sa vám určite oplatí vedieť, koľko stojí vodičák na motorku, s ktorým kurzom v autoškole začať, alebo čo všetko môžete riadiť, ak už vlastníte vodičský preukaz na auto. Čítajte ďalej.

Vodičák A1 alebo A2: Koľko je vlastne „Áčok“?

Vodičák A1 je len jednou zo štyroch kategórií, z ktorých si v kurzoch súvisiacich s motorkami môžete vybrať. Okrem rozdielnych vekových limitov sa skupiny odlišujú aj limitmi, ktoré musia spĺňať používané vozidlá. Tie sú vysvetlené na ústrednom portáli verejnej správy.

Najzákladnejšou skupinou je AM, s ktorou je možné začať so súhlasom zákonného zástupcu už v 15-tom roku života. Ak sa chystáte na svoj prvý vodičák, po úspešnom ukončení kurzu AM môžete jazdiť na mopedoch, motocykloch, trojkolkách a štvorkolkách s objemom motora do 50 cm3, poprípade na vozidlách s nižšou konštrukčnou rýchlosťou ako 45 km/h. Ide napríklad o niektoré elektrické motorky s výkonom do 4 kW či ľahšie štvorkolky.

V prípade, že už vlastníte vodičský preukaz skupiny A1, A2, A, B, C či D, toto oprávnenie ste získali tiež.

Kedy získate vodičský preukaz A1?

Skupinu A1 možno používať od 16-tych narodenín a odvezú vás ľahšie motorky s objemom do 125 cm3 a s výkonom nepresahujúcim 11 kW. Pomer výkon/hmotnosť majú do 0,1 kW/kg.

Kedy získate vodičský preukaz A2?

Vodičský preukaz A2 dostanete rovnako, ako vodičský preukaz typu B, po dosiahnutí plnoletosti. Voziť sa tak budete na motorkách s postranným vozíkom alebo bez neho s výkonom motora do 35 kW a pomerom výkon/hmotnosť nepresahujúcim 0,2 kW/kg.

Vodičák A1 môžete získať až po dovŕšení 16 rokov.

Kedy získate vodičský preukaz A?

V 24 rokoch môžete získať oprávnenie zo skupiny A, ktorá zahŕňa všetky ostatné skupiny. Môžete tak osedlať motocykle bez obmedzenia výkonu či hmotnosti. Ďalšou možnosťou je situácia, ak vlastníte vodičák A2 aspoň 2 roky.

Cena vodičáku na motorku: Koľko stojí a aké sú možnosti platby?

Cena vodičáku na motorku sa môže líšiť od jednotlivých autoškôl aj lokality, v ktorej sa nachádzajú. Za základný kurz AM počítajte so sumou od 300 € do 500 €. Cena vodičáku A1 vás vyjde na 500 – 600 €, rovnako aj A2 a A. Rozdiely medzi cenami vodičských preukazov na motorku sú minimálne – zhruba do 20 €.

Mimo ceny kurzu očakávajte aj výdavky za kolky na skúšky, či kurz prvej pomoci. Priplatíte si tiež za jazdy navyše. Väčšina slovenských autoškôl ponúka niekoľko možností platby na splátky alebo zľavy na ďalšie kurzy, ak ste u nich už nejaký absolvovali.

Vodičský preukaz A1 nepotrebujete, ak už viete šoférovať auto

Vodičský preukaz A1, ako aj AM, sú zahrnuté už v oprávnení za skupinu B. Dva roky od jeho obdržania máte možnosť riadiť skútre, štvorkolky aj motorky s automatickou prevodovkou s výkonom motora maximálne 11 kW. Toto však platí iba pre slovenských vodičov jazdiacich na Slovensku. Pre jazdu v zahraničí si treba naštudovať tamojšie zákony.

Pokiaľ však chcete využiť verejné skútre, napríklad aj elektrické skútre na Slovensku, či skúsiť jazdu divočinou na štvorkolke spĺňajúcej limity, nový vodičák na skúter alebo ľahšiu motorku zháňať nemusíte.

Vodičský preukaz na motorku a priebeh kurzu v autoškole

Prvý krok pri vybavovaní vodičáku na motorku je návšteva obvodného lekára, ktorý vám, na základe zdravotnej prehliadky, vystaví pečiatku potvrdzujúcu spôsobilosť riadiť motorové vozidlo. Tú, spolu s prihláškou, doručíte do vybranej autoškoly. Zaplatíte poplatok za kurz a začínate.

Kurz môže trvať podľa osobitnej dohody 1 až 6 mesiacov. Počas tejto doby absolvujete teóriu o pravidlách cestnej premávky a správaní v rizikových situáciách aj kurz prvej pomoci. Samozrejmosťou je aj praktická časť vo forme jázd na cvičisku a na cestách v skutočnej premávke. Táto príprava vás dovedie ku skúškam, na ktorých je nutné zvládnuť písomný test z teórie, ako aj jazdu na policajtom určenej trase. Ak uspejete, vodičský preukaz na motorku je váš. Idete do toho?