Na Slovensku je jazda pod vplyvom alkoholu podľa zákona o cestnej premávke zakázaná. Pred jazdou a ani počas nej teda vodič nesmie požívať žiadne alkoholické nápoje (a ani iné návykové látky). Ak vás zastavia policajti a dajú vám urobiť dychovú skúšku, a tá ukáže prítomnosť alkoholu v tele, budete mať problém. Jeho závažnosť závisí od výšky čísla, ktoré ukáže alkohol tester.

Aký trest vás čaká za pozitívnu dychovú skúšku? Kedy dostanete pokutu a kedy vám už hrozí odobratie vodičského preukazu za alkohol za volantom alebo trest odňatia slobody?

Vplyv alkoholu na vedenie vozidla

Vplyv alkoholu na vedenie vozidla

Alkohol má negatívny vplyv na vedenie motorového vozidla. Intoxikovaný vodič má omnoho pomalší reakčný čas a trvá mu dlhšie, než spracuje podnety z okolia. Ak pred ním niekto prudko zabrzdí, nebude reagovať dostatočne rýchlo.

Alkohol ovplyvňuje celkovú koordináciu vodiča, schopnosť sústrediť sa (na semafory, značky, okolie), ba dokonca zhoršuje videnie. To vplýva najmä na odhad vzdialenosti od iných áut a periférne videnie.

Množstvo alkoholu a jeho vplyv na schopnosť viesť motorové vozidlo

Množstvo alebo hodnota alkoholu v krvi sa udáva v promile (‰). To znamená, že v 1 litri krvi je rozpustená 1 tisícina litra alkoholu, teda 1 ml alebo mg. Na Slovensku je súčasná zákonná jednotka obsahu alkoholu v dychu 1 mg/l. V praxi je totiž jednoduchší výpočet alkoholu v dychu než v krvi, čiže 1 promile predstavuje 0,48 mg/l, čiže 0,48 miligramov alkoholu na 1 liter vydychovaného vzduchu. Prepočet na promile je cca 2:1, čiže 1 mg/l zodpovedá približne 2 promile.

V tabuľke vám ukážeme, ako rôzne hodnoty alkoholu v krvi ovplyvňujú šoférovanie a myslenie vodiča:

Hodnota alkoholu v ‰

Hodnota alkoholu v mg/l

Vplyv na vodiča

0,30 až 0,99

0,15 až 0,47

zhoršený úsudok, uvoľnenie tela aj mysle, znížená schopnosť koncentrácie

1,00 až 1,49

0,48 až 0,71

nízka koncentrácia, zníženie ostražitosti, obmedzenie svalovej motoriky, predĺžený reakčný čas, problém udržať vozidlo pod kontrolou

1,50 až 1,99

0,72 až 0,95

narušená psychomotorika a pozornosť, zlý úsudok a logické myslenie, obmedzená schopnosť sústredenia sa a koordinácie svalov

2,00 až 2,99

0,96 až 1,43

strata rovnováhy v dôsledku takmer nulovej kontroly svalstva, takmer žiadna pozornosť a spracovanie vnemov z okolia, zvracanie

3,00 až 3,99

1,44 až 1,91

poruchy vedomia, riziko zástavy dychu a krvného obehu

Pri hodnote 4,00 promile alebo 1,92 mg/l a viac môže nastať u intoxikovaného človeka bezvedomie a v niektorých prípadoch aj smrť.

Povolená hodnota alkoholu u vodiča

Povolená hodnota alkoholu vyhodnotená pri dychovej skúške ako negatívna je 0,00 mg/l. Môže sa však stať, že vodič nafúka po konzumácii určitých potravín. Preto by sa dychová skúška mala vykonávať približne 20 minút po jedle.

Povolená hodnota alkoholu u vodiča

POZOR!

Pre vodiča motorového vozidla je veľmi nebezpečný aj zostatkový alkohol. Vodič nesmie šoférovať v takom čase po jeho požití, keď sa alkohol ešte môže nachádzať v jeho organizme. Pred šoférovaním by sa preto mal uistiť, že mu žiadny alkohol v tele neostal. Nezodpovednému vodičovi hrozí pokuta od 150 do 800 € a zákaz činnosti až do 3 rokov.

Jazda pod vplyvom alkoholu - Aká pokuta za alkohol mi hrozí?

Pri nafúkaní do 1 ‰ (0,48 mg/l) je konanie vodiča považované za priestupok. Nad hodnotu 1 ‰ je to však posudzované ako trestný čin. Obe však závisia od viacerých faktorov. Pri každom z nich je iný postup polície, ale aj iný trest.

Kedy ide o priestupok a kedy o trestný čin

Priestupku sa vodič dopustí pri hodnote alkoholu do 0,48 mg/l (do 1 ‰). V takomto prípade môže policajt vodičovi zadržať vodičský preukaz, udeliť pokutu a prípad posunúť na správne konanie. Pokuta za alkohol do 1 promile sa pohybuje od 150 do 800 €, dokonca môže nezodpovedný vodič dostať zákaz šoférovania až na 3 roky. Po uplynutí trestu musí znovu absolvovať skúšky v autoškole.

Policajt môže vyzvať vodiča, aby sa podrobil dychovej skúške na prítomnosť alkoholu pomocou alkohol metra, ktorým sa určí objemové percento alkoholu v tele. Priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky v súvislosti s požitím alkoholu sa dopustí aj vodič, ktorý sa odmietne podrobiť takémuto vyšetreniu. V tomto prípade mu hrozia pokuty za alkohol od 300 do 1 300 € a zákaz činnosti na 1 až 5 rokov. Týka sa to aj vodičov zúčastnených na dopravnej nehode, ktorí sa nezdržali požitia alkoholu po nehode v čase, kedy by bolo na ujmu zistenia, či pred jazdou alebo počas nej mal prítomný alkohol v krvi. Ďalšie prípady pokút si prečítate na oficiálnej stránke o kontrole požitia alkoholických látok Ministerstva vnútra SR.

Jazda pod vplyvom alkoholu

Jazda pod vplyvom alkoholu nad 1 promile

Trestného činu sa podľa Trestného zákona dopustí vodič, ktorého dychová skúška potvrdila prítomnosť alkoholu v krvi nad 1 ‰ (viac ako 0,48 mg/l) a vykonáva v stave vylučujúcom spôsobilosť zamestnanie alebo inú činnosť, pri ktorých by mohol ohroziť život alebo zdravie ľudí alebo spôsobiť značnú škodu na majetku. Väčšina vodičov vyviazne s podmienečným odsúdením, pokutou a zákazom viesť motorové vozidlo.

O trestný čin ide aj v prípadoch, ak vodič:

  • bol za obdobný čin odsúdený alebo inak postihnutý v predchádzajúcich 24 mesiacoch alebo prepustený z výkonu trestu odňatia slobody uloženého za obdobný čin
  • spôsobil ublíženie na zdraví alebo väčšiu škodu na cudzom majetku (vtedy hrozí odňatie slobody na 1 rok)
  • vykonáva v stave vylučujúcom spôsobilosť konanie, pri ktorom by mohol ohroziť život alebo zdravie ľudí či spôsobiť značnú škodu na majetku pri výkone zamestnania alebo inej činnosti, pri ktorých je vplyv alkoholu obzvlášť nebezpečný, najmä ak vedie prostriedok hromadnej prepravy (vtedy hrozí odňatie slobody na 2 až 5 rokov)

Pokiaľ vodič svojím nedbanlivým alkoholickým konaním spôsobil smrť, čaká ho trest odňatia slobody na niekoľko rokov. Viac o aktuálnych reguláciách si prečítate v Trestnom zákone.

Alkohol tester a alkohol kalkulačka

Množstvo alkoholu v tele zistíte pomocou alkohol testeru. Alkohol tester môže byť vybavený lacnejším polovodičovým senzorom alebo elektrochemickým senzorom. Pri polovodičovom senzore pri vdychovaní dopadá vzduch na senzor, čo vedie k zmene napätia. Výsledok tu však môže byť ovplyvnený intenzitou dychu.

Alkohol tester s elektrochemickým senzorom funguje na princípe palivového článku. Palivový článok začne alkohol z vydýchnutého vzduchu spaľovať a vyrobí z neho elektrický prúd. Podľa neho sa určí alkohol v dychu.

Alkohol tester na domáce použitie si môžete kúpiť v obchode so spotrebným tovarom alebo online. Pokiaľ sa vám tento prístroj kupovať nechce, môžete na kalkuláciu alkoholu v organizme vyskúšať aj alkohol kalkulačku online.

Zodpovedne oddeľte alkohol a šoférovanie

Pokiaľ ste pili, alkohol z tela dostane len časový odstup. Studená sprcha a ani káva jeho hladinu neznížia. Preto si vždy doprajte dostatočné množstvo času pred tým, než opäť sadnete za volant. EÚ od roku 2022 dokonca zavádza povinný alkoholový imobilizér, ktorý v prípade pozitívnej dychovej skúšky nenaštartuje auto.

Alkohol tester

Nebezpečná jazda pod vplyvom alkoholu sa dá eliminovať aj tak, že si napríklad vezmete taxík, pôjdete MHD alebo požiadate niekoho ďalšieho, aby vás vyzdvihol. Pokiaľ idete ako skupina na zábavu s alkoholom, je dobré mať v skupine jedného šoféra, ktorý nebude piť a následne ostatných zo zábavy odvezie.