Experti z automobilového priemyslu každoročne testujú zimné pneumatiky s rôznymi rozmermi a zo všetkých cenových segmentov. Testy pomáhajú určiť, ktoré modely sú najodporúčanejšie. Zhrnieme, ktoré pneumatiky tentokrát dopadli najlepšie.

Testovaním sa zisťuje, ako si pneumatiky poradia v rôznych poveternostných podmienkach a rôznom stave vozovky.Testovaním sa zisťuje, ako si pneumatiky poradia v rôznych poveternostných podmienkach a rôznom stave vozovky.

Náš prehľad zahŕňa výsledky testov uskutočnených uznávanou organizáciou ADAC a mienkotvornými motoristickými časopismi – „Auto Bild”, „Auto Motor und Sport” a „Auto Zeitung”. Tento rok možno opäť skonštatovať prevahu prémiových značiek medzi najlepšími modelmi. Neznamená to však, že vás prehľad neprekvapí.

Organizácia
Rozmer
1. miesto
2. miesto
3. miesto
ADAC185/65 R15Dunlop SP Winter Response 2Kleber Krisalp HP3 Pirelli Cinturato Winter
ADAC205/65 R16Continental VanContactWinterPirelli Carrier WinterMichelin AGILIS ALPIN
AUTO BILD215/60 R17Apollo Aspire XP WinterBridgestone Blizzak LM005Continental WinterContact TS 850 P
AUTO BILD225/45 R17Continental WinterContact TS 860Goodyear UltraGrip Performance +Michelin ALPIN 6
AUTO BILD SPORTCARS255/35 R19Goodyear UltraGrip Performance +Vredestein Wintrac ProUniroyal MS plus 77
AUTO MOTOR UND SPORT215/55 R17Goodyear UltraGrip Performance +Bridgestone Blizzak LM005Vredestein Wintrac Pro
AUTO MOTOR UND SPORT235/40 R18Continental WinterContact TS 850 PVredestein Wintrac ProGoodyear UltraGrip Performance +
AUTO ZEITUNG225/55 R17Goodyear UG Performance G1Michelin ALPIN 5Vredestein Wintrac Pro

Testy ADAC

Nemecký ADAC si posvietil na dva rozmery zimných pneumatík. Prvý z nich – 185/65 R15 bol testovaný na použitie v osobných vozidlách a druhý – 205/65 R16, keďže sa overovanie týka aj oveľa ťažších vozidiel, vrátane úžitkových, boli testované v tejto súvislosti. Štandardne sa brali do úvahy pneumatiky z rôznych cenových segmentov, ktoré boli zakúpené u bežne dostupných predajcov. 

Kľúčom k dobrej známke boli kladné výsledky vo všetkých analyzovaných kategóriách. Medzi pneumatikami s rozmerom 185/65 R15 bola trom modelom udelená známka „dobrá”, t. j. najvyššia, aká sa v súčasnosti udeľuje. Boli to v tomto poradí: 

  • Dunlop SP Winter Response 2,
  • Kleber Krisalp HP3 – zástupca stredného segmentu,
  • Pirelli Cinturato Winter.

ADAC neodporúča tieto modely prvýkrát. Hoci nepatria medzi tohtoročné novinky, stále sa vyznačujú najvyváženejšími parametrami.

Pozrime sa bližšie na pneumatiku Dunlop SP Winter Response 2, ktorá v teste obsadila prvé miesto. Je to zimný model so smerovou štruktúrou behúňa a zreteľne vyznačených  veľkých blokoch. Na prvý pohľad môžete vidieť hustú sieť lamiel, charakteristických pre zimné pneumatiky. Vďaka takémuto dezénu sa pneumatika ukázala ako najlepšia z hľadiska jazdy na snehu, čo je v zime najdôležitejší faktor. Najmä, ak sa nepohybujeme iba na cestách, ktoré pravidelne odhŕňa pluh. Veľkou výhodou tejto ponuky sa tiež ukázala byť ekonomickosť jazdy.

Vedeli ste, že…

Pod skratkou ADAC sa skrýva Allgemeiner Deutscher Automobil-Club, jeden z najväčších automobilových klubov na svete. Organizácia nielen združuje nadšencov motorizmu, ale vykonáva aj činnosti zamerané na zlepšenie bezpečnosti v cestnej premávke.

Testy pneumatík s rozmerom 205/65 R16 nedopadli až tak dobre, pretože väčšina modelov bola ohodnotená iba známkou „dostatočná” alebo „nedostatočná”. Iba tri modely boli uznané za „uspokojivé”: Continental VanContactWinter, Pirelli Carrier Winter a Michelin AGILIS ALPIN, ktorá uzatvára hviezdne pódium. Vyššie uvedené výsledky by mali zvlášť zaujať vodičov, ktorí denne prevádzkujú väčšie a ťažšie vozidlá. Pre nich je prioritou spoľahlivosť.

ADAC neudelil najvyššie známky pri testoch pneumatík pre veľké vozidlá.ADAC neudelil najvyššie známky pri testoch pneumatík pre veľké vozidlá.

Testy pneumatík pre športové vozidlá a SUV

Časopis Auto Motor und Sport sa tiež venoval výkonnosti pneumatík pre veľké vozidlá. Ukázalo sa, že tri najlepšie pneumatiky s rozmerom 215/55 R17 patria medzi novinky z dvoch posledných sezón:

  • Goodyear UltraGrip Performance +,
  • Bridgestone Blizzak LM005,
  • Vredestein Wintrac Pro.

Za povšimnutie stojí aj model Continental WinterContact TS 850 P, ktorý tiež dostal známku „veľmi dobrá”, ale obsadil 4. miesto.

Víťazná pneumatika značky Goodyear sa v testoch, ktoré uvádzame, ocitla na pódiu až štvornásobne. Model UltraGrip Performance + bol ocenený testovačmi z Auto Motor und Sport za spoľahlivosť, najlepšiu priľnavosť na snehu a vynikajúcu trakciu pri zdolávaní zákrut na mokrej vozovke. Určite je to vďaka vylepšenému dezénu behúňa, ako aj gumovej zmesi, v ktorej boli použité technológie Winter Grip a Traction Protect na zlepšenie priľnavosti.

Pokiaľ ide o pneumatiky pre športové vozidlá, pod drobnohľadom Auto Motor und Sport sa ocitol rozmer 235/40 R18. Tentokrát bol ovenčený vavrínom víťazný Continental WinterContact TS 850 P. Hneď za ním sa umiestnili modely: Vredestein Wintrac Pro a vyššie popísaný Goodyear UltraGrip Performance +.

Zostávajúc v oblasti pneumatík pre športové vozidlá prejdime k výsledkom prehľadu Auto Bild Sportcars. Tentokrát sa testoval rozmer 255/35 R19 a iba dva modely získali najvyššiu, „príkladnú” známku – Goodyear UltraGrip Performance+ a Vredestein Wintrac Pro. Tretie miesto so známkou „dobrá” obsadil Uniroyal MS plus 77.

Medzi ocenenými pneumatikami sa ocitol ďalší veterán tohtoročných testov, konkrétne Vredestein Wintrac Pro. Päťkrát získal najvyššiu možnú známku, hoci nie vždy sa dostal na pódium. Tieto pneumatiky sa vyznačujú smerovým dezénom behúňa a zaoblenými ramenami, ktoré sa perfektne osvedčia na mokrej vozovke. Naproti tomu naklonené lamely a usporiadanie blokov ovplyvňujú precízne vedenie v zákrutách, ktoré ocenia odborníci.

Modely ocenené časopisom Auto Bild

Auto Bild si posvietil na pneumatiky pre osobné vozidlá s dvomi rozmermi. Pokiaľ ide o rozmer 215/60 R17, môžeme hovoriť o najväčšom prekvapení tohtoročného rebríčka, pretože zvíťazil model Apollo Aspire XP Winter vyrobený značkou z ekonomického segmentu. Tieto pneumatiky priam deklasovali konkurenciu a ako jediné dostali najvyššiu možnú známku. Hneď za nimi sa ocitli Bridgestone Blizzak LM005 a Continental WinterConact TS 850 P.

Vedeli ste, že…

Modely Wintrac Pro a Aspire XP Winter, ocenené v testoch, vyrába jeden pneumatikársky koncern – Apollo Vredestein. Indická spoločnosť Apollo prevzala v roku 2009 holandskú spoločnosť Vredestein a tým sa otvorila segmentu prémiových pneumatík a rozšírila si možnosti vstupu na európsky trh.

Auto Bild ocenil pneumatiku Apollo Aspire XP Winter za celý rad vlastností potrebných pre bezpečné cestovanie v zime. Okrem iného to boli: vynikajúce vedenie na mokrej a zasneženej vozovke, vysoká ochrana pred aquaplaningom a tiež rýchla a presná reakcia na povely volantu. Ocenil aj dobrý pomer ceny a kvality.

Pneumatika značky Apollo bola ocenená aj v teste rozmeru 225/45 R17, kde s príkladnou známkou obsadila štvrté miesto a získala titul „Ecomeister”, ktorý sa udeľuje najúspornejším modelom. Rovnaký titul získala pneumatika Michelin ALPIN 6, ktorá sa umiestnila na treťom mieste. Goodyear UltraGrip Performance + získal druhý najlepší výsledok v testovaní a víťazom sa stal Continental WinterContact TS 860.

Ponuka značky Continental nemohla chýbať v našom rebríčku. Model WinterContact TS 860 patrí k jednej z najlepšie hodnotených sérií zimných pneumatík a už niekoľko rokov obsadzuje popredné miesta v testoch. Príkladná známka bola podoprená vynikajúcimi jazdnými vlastnosťami bez ohľadu na počasie. K tomu mohli prispieť technológie, ako Cool Chilli (zmes prispôsobená na jazdu na mokrej vozovke) a SnowCurve (maximálne využitie 3D drážok). Podľa prieskumu Auto Bild táto pneumatika ponúka tiež precízne a stabilné vedenie, vysoký kilometrický výkon a úspornú jazdu.

Zimné pneumatiky sa preverujú aj z hľadiska jazdy na mokrom povrchu alebo vozovke pokrytej kašovitým snehom.Zimné pneumatiky sa preverujú aj z hľadiska jazdy na mokrom povrchu alebo vozovke pokrytej kašovitým snehom.

Ocenení časopisom Auto Zeitung

Auto Zeitung je ďalší časopis, ktorý testuje pneumatiky pre svojich čitateľov. Posledného testovania sa zúčastnili pneumatiky s rozmerom 225/55 R17 a až päť modelov bolo uznaných za najodporúčanejšie. Počnúc prvým miestom to boli:

  • Goodyear Ultra Grip Performance G1,
  • Michelin Alpin 5,
  • Vredestein Wintrac Pro,
  • Dunlop Winter Sport 5,
  • Pirelli SottoZero 3.

Pneumatika Goodyear Ultra Grip Performance G1 získala podporu novinárov Auto Zeitung vzhľadom na veľmi vyváženú výkonnosť. Výborne si poradila tak na mokrej, suchej, ako aj klzkej vozovke. Veľmi dobrá priľnavosť spojená s predvídateľnosťou, ktorá je v prípade pneumatík na nezaplatenie, sa ukázala ako recept na úspech tejto ponuky. Na dosiahnutie týchto parametrov inžinieri značky dlho zdokonaľovali túto pneumatiku a snažili sa zabezpečiť väčšiu plochu styku s vozovkou a zároveň zlepšiť trakciu v ťažkých podmienkach. Ako je vidieť, podarilo sa im to perfektne.

Najlepšie zimné pneumatiky

Aby sme zhrnuli prehľad: je potrebné venovať pozornosť dvom modelom, ktoré motoristické organizácie najčastejšie oceňovali. Boli to pneumatiky Goodyear Ultra Grip Performance + a Vredestein Wintrac Pro. Patria do prémiového segmentu, ktorého prevaha v rebríčku by nemala nikoho prekvapiť. Koniec koncov, charakteristickou vlastnosťou tejto triedy sú najmodernejšie technológie vytvorené vďaka rozsiahlemu výskumnému zázemiu.

Pri hľadaní najlepších pneumatík pre seba sa oplatí oplatí zohľadniť návrhy odborníkov, najmä ak sa ich názory zhodujú, a to napriek rôznym metodológiám a rozmerom vybraným na testovanie. Medzi ocenenými pneumatikami nájde každý vodič model vhodný pre jeho vozidlo, štýl jazdy alebo priestor, v ktorom sa pohybuje.