Keď prichádza jar, motorkári vytiahnu z garáží svoje stroje. Niektorí hneď pri prvej príležitosti vyrazia na cesty, a iní sa počas čakania na teplejšie dni venujú príprave vozidla na nadchádzajúcu sezónu. Vtedy sa často ukáže, že je potrebné vymeniť pneumatiky – ale za aké? Aby sme vám pomohli pri hľadaní odpovede na túto otázku, pripravili sme prehľad modelov, ktoré v minulom roku získali najvyššie hodnotenie zákazníkov  Oponeo. Takto vznikol rebríček motocyklových pneumatík 2022.

motocyklista na cestnom športovom bicykliPneumatiky majú kľúčový význam pre bezpečnosť motocyklistu.

Zobrali sme do úvahy hodnotenia, ktoré počas posledných niekoľkých mesiacov vystavili samotní  motocyklisti. Najprv si kúpili pneumatiky, a potom sa podelili o informáciu, ktorý model sa im osvedčil. Ich skúsenosti, často odlišné od tých, o ktorých čítame vo výsledkoch testov prebiehajúcich v kontrolovaných podmienkach, môžu byť skvelým ukazovateľom pre tých, ktorí si chcú vybrať nové pneumatiky na motocykel. Tieto hodnotenia sú potvrdené stovkami a niekedy až tisíckami najazdených kilometrov.

V prehľade sme zohľadnili rôzne druhy motocyklových pneumatík. Uvedené hodnotenia pre jednotlivé modely predstavujú priemerné hodnotenie udelené v sledovanom období (od januára 2021), preto sa môžu líšiť od tých, ktoré sa zobrazujú na stránke Oponeo. Maximálny možný výsledok je 6,0.

V tohtoročnom rebríčku motocyklových pneumatík  sa umiestnili tieto modely:

Neviete, aký rozmer pneumatiky si vybrať?

Určite si pozrite konfigurátor motocyklových pneumatík!

Ranking opon motocyklowych turystycznych

Obľúbenosť cestovných motocyklov by nemala nikoho prekvapovať. Umožňujú pohodlne prekonať mnoho kilometrov, najmä na asfaltových vozovkách, ale dávajú aj možnosť preskúmať ľahší terén. Vzhľadom na to, že nás často sprevádzajú na ďalekých cestách, mali by sa vyznačovať nízkou poruchovosťou, čo sa týka aj namontovaných pneumatík. Oprava motocyklovej pneumatiky počas cesty nie je vysnívaný scenár, výrobcovia teda čelia poriadnej výzve.

V tomto prípade sa často vyberajú súpravy s takými rozmermi ako napr. 90/80-17 a 110/80-17 pre Hondu CBR 125, a taktiež 120/70 ZR17 a 190/55 ZR17 pre BMW K 1600 GT.

V skupine pneumatík pre cestovné motocykle získal najvyššie priemerné hodnotenie (5,6 zo 6) model športového charakteru – Pirelli Angel GT II. Využíva moderné riešenia, vďaka ktorým je každá jazda nielen bezpečná, ale prináša aj veľkú satisfakciu. Gumová zmes s vysokým obsahom siliky Diablo Wet, optimalizovaný behúň a špeciálna konštrukcia zvyšujú stabilitu vozidla počas dynamického manévrovania na suchej aj mokrej vozovke. Model sa rovnomerne opotrebúva a zachová si všetky vlastnosti počas celej doby používania.


Mám súpravu GTII na mojom Ducati Monster 1200S, najazdil som s nimi od jari už 10 tis. km, a strávil som aj dva víkendy na dráhe. S čistým svedomím odporúčam, pneumatiky sa osvedčia ako športovo-cestovné. Určite zvážim aj opätovný nákup. – Peťo

Rebríček cestných športových motocyklových pneumatík

V tejto kategórii máme dočinenia so strojmi, ktoré pri pomerne veľkom výkone stále ponúkajú vysoký jazdný komfort. Osvedčia sa počas dlhších ciest, keď má človek chuť sa trochu „vyblázniť“, pričom nie je dôležitá len spokojnosť motocyklistu, ale predovšetkým jeho bezpečnosť. Nie je žiadnym tajomstvom, že obrovskú rolu tu zohrávajú pneumatiky, ktoré sú rovnako spoľahlivé na uliciach aj na dráhe. Na rozdiel od pneumatík pre závodné motocykle, tieto si musia poradiť naozaj v rôznorodých podmienkach.

Ak nás čaká výmena motocyklových pneumatík, venujme pozornosť ich rozmeru. Pre cestné športové stroje vyberme napríklad tieto: 120/70 ZR17 a 180/55 ZR17 pre Yamahu MT07 alebo Hondu CBR 600, ako aj 90/80-17 i 110/80-17 pre Hondu CBR 125 s menším objemom.

Ktorý model získal najvyššie hodnotenie? Je to Michelin PILOT POWER 2CT, ktorý získal hodnotenie 5,5. Francúzsky výrobca navrhol túto pneumatiku s myšlienkou na precízne manévrovanie, efektívne zrýchlenie a účinné brzdenie. Zoznam je dlhý, ale ako je vidieť, aj realizovateľný. Tieto pneumatiky využívajú Two Compoud Technology, čiže optimálne rozmiestnenie zmesí s rôznymi vlastnosťami, ktoré o. i. zvyšujú priľnavosť a stabilitu. Synthetic Component Technology zase zodpovedá za rýchle zahrievanie, s ktorým súvisí aj okamžite dostupný výkon.


Zjazdil som  už dve súpravy týchto pneumatík a myslím si o nich len to najlepšie. Veľmi rýchlo naberú teplotu, dávajú pocit bezpečnosti, a pritom umožňujú naozaj veľa. Dvojzložková zmes významne predlžuje životnosť pneumatiky, zadná prvýkrát vydržala 14 tisíc km, predná cca 18 tisíc km (veľa cestovania, ale dynamického), bez toho, aby som sa musel vzdať dynamickej jazdy v zákrutách. Prekvapivo solídne sa jazdí aj v daždi, čo som neočakával od pneumatiky tohto typu. Zo srdca odporúčam. – Kamil

motorka jazdiaca po asfaltovej cestePneumatiky určené na jazdu na asfalte musia byť na to prispôsobené.

Rebríček motocyklových pneumatík na motorku chopper

Customové stroje rodom z „Easy Ridera” vyžadujú, aby sa na ne montovali pneumatiky, ktoré sú odolné a vyznačujú sa dlhou životnosťou umožňujúcou najazdenie tisícov kilometrov. Nakoniec, nejedná sa len o to, aby motocykel vyzeral impozantne, ale predovšetkým aby dobre slúžil, keď vyrazíme za ďalším dobrodružstvom.

Príznačné pre pneumatiky na chopper je to, že sú široké, a rozdiel medzi prednou a zadnou pneumatikou je často dosť veľký, čo vyplýva z nesymetrických náprav. Príklady súprav pneumatík teda vyzerajú nasledovne: 140/75 R17 a 200/55 R17 (Harley Davidson FLSTFBS FAT BOY S) či 120/70 ZR18 a 200/50 ZR17 (Yamaha XV 1700 Wariorr).

Zákazníci Oponeo tentokrát uznali za najlepšiu pneumatiku model Dunlop D404, ktorého priemerné hodnotenie predstavuje 5,5. Máme tu dočinenia s pneumatikou, ktorá si dobre poradí s veľkou záťažou a skvele sa osvedčí pri dlhých vzdialenostiach. Vďaka výrazným drážkam priľne k ceste dokonca aj keď prší, znižuje riziko šmyku spôsobeného aquaplaningom. Gumová zmes použitá na výrobu tejto pneumatiky sa pomaly a rovnomerne opotrebúva, preto je výkon rovnako vysoký až po posledný kilometer. Dôležitým aspektom je aj pomerne tichá prevádzka, ktorú môžeme oceniť najmä počas dlhých výletov.  Zaujímavé je aj to, že značka Dunlop ponúka aj štýlové motocyklové pneumatiky s bielymi bočnicami (D404 označené skratkou WW).


Tento model pneumatík som mal už predtým a bol som (aj som) veľmi spokojný. Mám chopper (vyše 250 kg – samotný motocykel) a záležalo mi na stabilnej a bezpečnej pneumatike na všetky typy vozoviek a do každého počasia. Ideálne sa osvedčila, dobre sa drží cesty, oblúky zvláda pružne a stabilne. Odieranie pneumatiky závisí od agresivity jazdy, na môj štýl ju hodnotím veľmi pozitívne. Atraktívna bola aj nákupná cena. – Róbert M.

Rebríček motocyklových pneumatík pre klasický motocykel

Motocykle v retro štýle nadchýnajú jedinečným vzhľadom a charakteristickým zvukom motora, ktorý rozozvučí citlivé struny fanúšikov motorizmu. Nezriedka pochádzajú ešte zo 60. či 70. rokov a predstavujú závan minulých čias a riešení, ktoré pomaly upadajú do zabudnutia. Svedčí o tom hoci aj pneumatika, ktorá sa kedysi vyrábala inak, ako sa to robí dnes. Neznamená to však, že DOT motocyklovej pneumatiky musí siahať do čias výroby samotného motocykla.

Napriek tomu, že ponuka modelov tohto typu je dosť limitovaná čo sa týka celého trhu,  zákazníkom Oponeo sa podarilo vybrať ten, ktorý pokladajú za najlepší. Ak nás teda čaká výmena motocyklových pneumatík a v našej garáži sa skvie poctivá klasika, zvážme model Metzeler Perfect ME 77 (hodnotenie 5,5). Predstavuje ideálne spojenie moderných technológií, použitých pri navrhovaní a výrobe, s klasickým dizajnom. Nakoniec, pneumatiky pre klasikov musia spĺňať určité technické požiadavky, no počíta sa aj vizuálny aspekt! 


Som celkovo spokojný, pneumatiky plnia svoju úlohu a naplnili moje očakávania, cena je tiež na dobrej úrovni, pokojne môžem odporúčať tento produkt. – Lukáš

motocyklista na choppereChopper umožňuje jazdiť v teréne.

Rebríček motocyklových pneumatík enduro a cross

Milovníci offroadu si vyberajú športové Cross motocykle alebo o niečo všestrannejšie enduro, určené na jazdu v uliciach. V oboch prípadoch si musia tieto stroje poradiť na nespevnených povrchoch, štrku či blate a umožniť jazdu v teréne. Bezpochyby na tom majú veľký podiel pneumatiky zodpovedné trakciu, ktoré musia svojimi vlastnosťami vždy zodpovedať individuálnym potrebám. Čo sa týka rozmeru, jednou za najpopulárnejších je súprava 90/90-21 a 140/80-18, montovaná o. i. na motocykle KTM ENDURO 690 a Husqvarna TE 300.

Podľa zákazníkov Oponeo obsadil prvé miesto v tejto kategórii model Pirelli Scorpion Trail II. Pri použití na cestných enduro je jeho priemerné hodnotenie 5,15, a na cross motorkách dosiahol výsledok 4,8. Taký dobrý výsledok pozostáva z viacerých prvkov. Sú to okrem iného profil a štruktúra inšpirované športovo – turistickými modelmi, umožňujúcimi stabilnú a dynamickú jazdu s veľkou záťažou. Vďaka výrazným drážkam na behúni sa voda efektívne odvádza spod kolies a motocykel môže predviesť plnohodnotný výkon aj na mokrej vozovke.


Pre mňa – čiže človeka, ktorý si namontoval tieto pneumatiky na DL650 z r. 2013 a jazdí z času na času cez les, po štrku, piesku, ako aj na dlhšie a kratšie výlety, do hôr alebo k jazerám, plní pneumatika Scorpion svoju úlohu. Dobre sa drží na asfalte a dáva pocit istoty pri realizácii bláznivých nápadov mimo cesty. Odporúčam tým, ktorí vedia, na čo chcú používať svoju motorku. – Matej K.

Rebríček motocyklových pneumatík na skúter

Malé, šikovné skútre sú ideálne do mesta. Predstavujú alternatívu k autám, autobusom či električkám a umožňujú rýchlo prejsť úzkymi uličkami. Navyše sú ľahko dostupné a pomerne lacné, preto sa ich obľúbenosť zdá byť prirodzeným javom. Vzhľadom na to, že sa denne používajú na asfaltových a nie vždy rovných mestských cestách, pneumatiky na skúter musia byť pripravené na všetko, vrátane náhlej zmeny počasia.

Keďže výber skútrov dostupných na trhu je naozaj široký, vidíme aj značné rozmedzie populárnych rozmerov pneumatík. Napríklad na skútre s objemom motora 50 cm3 sa osvedčia také súpravy, ako: 170/80-17 a 130/70-17 (Aprillia SX 50), 120/70-12 a 130/70-12 (Peugeot Jet Force 50) či 110/70-11 a 120/70-10 (Vespa S50 Sport). V prípade objemu 125 cm3 to môže vyzerať nasledovne: 120/70-15 a 140/70-14 (Yamaha X-Max), a taktiež 90/90-14 a 100/90-14 (Honda PCX 125).

Najlepšie hodnotenou pneumatikou na skúter je model Michelin City Grip 2, ktorého priemerné hodnotenie predstavovalo 5,1. Zákazníci Oponeo ocenili vysokú kvalitu hodnú prémiového produktu. Jedná sa o všestranné pneumatiky francúzskeho výrobcu, ktoré priľnú rovnako k suchej, ako aj mokrej vozovke. Optimalizovaná gumová zmes so silikou, behúň s výraznými drážkami a Progressive Sipe Technology zodpovedajú za dokonalú priľnavosť na rovných úsekoch ako aj počas zdolávania zákrut.


Pneumatika sa pomerne dobre správa po daždi, na suchej vozovke veľmi dobre. – Rogal