Neveľké autá si môžu úspešne poradiť s náročnými zimnými podmienkami na cestách, avšak potrebujú na to vhodné obutie. Nie všetci pri výbere nových zimných pneumatík chcú blúdiť alebo sa rozhodovať výhradne na základe výsledkov testov. Preto sme pripravili zostavu piatich zimných pneumatík, ktoré na Oponeo hodnotia vodiči. Hodnotenia sú vystavené na základe tisícov najazdených kilometrov, je to zdroj informácií, ktoré nemôžeme ignorovať. 

Vodiči hodnotia jednotlivé modely z rôznych hľadísk používania pneumatík, ako: spotreba, jazdný komfort, vlastnosti pneumatiky na suchom a mokrom povrchu. Skúsenosti reálnych používateľov majú takú prednosť pred testami, pretože tieto informácie sa týkajú rôznych modelov áut a tiež zohľadňujú pomer ceny a kvality.

Pneumatiky vo veľkosti 175/65 R15 sa používajú v nasledovných modeloch áut: Fiat Grande Punto, Fiat Panda Cross, Honda Insight, Honda Jazz, Mercedes A Class, Mini Clubman, Mini Cooper, Mini One, Nissan Note, Suzuki Swift, Toyota IQ, Toyota Yaris.

Najlepšie pneumatiky 175/65 R15 podľa vodičov

ModelOhodnotenie* 
1. Nokian WR D45,7
2. Hankook Winter i*cept RS2 W4525,3
3. Dunlop SP Winter Response 25,1
4. Imperial Snowdragon HP5,1
5. Nokian WR D35,1

*Stav k septembru 2019. Priemerné hodnotenie bolo vypočítané na základne hodnotení udelených vodičmi v období od januára 2018 do septembra 2019. Platí hodnotenie v rozpätí od 1 do 6. V zostave sú tiež modely, ktoré získali minimálny požadovaný počet hodnotení. Výsledky, ktoré sú v našom obchode, môžu sa líšiť od tých, ktoré sú uvedené v zostave, pretože tu sú uvedené hodnotenia týkajúce sa výhradne veľkosti 175/65 R15.

Nokian WR D4

Neprekvapuje, že vodičmi najlepšie hodnotená zimná pneumatika je popredný výrobok značky, ktorá pred 85 rokmi vytvorila prvú zimnú pneumatiku. Model WR D4 každý rok dosahuje veľmi dobré miesta v nezávislých hodnoteniach obutia. Bez ohľadu na to, či je na ceste voda, brečka či sneh. Nokian všetky tieto prekážky zvláda perfektne, udržuje vyžadovanú priľnavosť a stabilitu jazdy.

Nokian WR D4 v porovnaní s konkurenciou sa odlišuje málo stretávaným spojením triedy „A” v oblasti brzdenia na mokrom povrchu s dobrým komfortom a nízkou spotrebou.

Čo o nich hovoria naši zákazníci:

  • Perfektne kvalitné pneumatiky, veľmi tiché, perfektná priľnavosť, vynikajúco si poradili v horách na veľmi zasnežených cestách. Neboli žiadne problémy, dokonca ani pri jazde do kopca v takých náročných podmienkach. Môžeme porovnávať, pretože minulý rok výjazd na ten istý zasnežený a šmykľavý kopec, na starých pneumatikách iného výrobcu, bol veľmi komplikovaný. (Robert)
  • Dobrá, tichá pneumatika, rozdiel v spotrebe v porovnaní s letnými pneumatikami podobnej triedy je zanedbateľný. Dobre zvláda aj plusové teploty. (Matúš J.)

Hankook Winter i*cept RS2 W452

Druhé miesto zaujal predstaviteľ tzv. strednej cenovej triedy. Hankook Winter i*cept RS2 W452 je pneumatika, ktorá za priaznivú cenu ponúka prvotriednu priľnavosť na snehu. Obutie sa tiež vyznačuje nízkym valivým odporom, preto je to dobrá voľba pre vodičov, ktorým záleží na maximálnom obmedzení spotreby paliva.

Zákazníci Oponeo si tento model cenia predovšetkým za solídne zhotovenia a atraktívnu cenu. Pneumatika najlepšie zvláda typicky mestskú jazdu, avšak poradí si aj s inými a náročnejšími trasami.

Čo si o tomto modeli myslia vodiči?

  • Pneumatika je vynikajúca na podmienky, ktoré sú u nás. Fantasticky zvláda jazdu na mokrých povrchoch (Michal Pa)
  • V tejto triede pneumatík rozhodne najlepšie (Marián)
  • Kvalita, jazdný komfort a bezpečnosť! To sú 3 prednosti pneumatík Hankook. Odporúčam! (Paulína)

Dunlop SP Winter Response 2

Na poslednom mieste „pódia“ je model Dunlop SP Winter Response 2, tzn. pneumatika prémiovej triedy so skutočne pretekárskym charakterom. Má zaručiť bezpečnosť a maximálnu presnosť riadenia v zimných podmienkach. O tom, že inžinierom, ktorý pripravili tento model, sa to podarilo dosiahnuť na 100 %. Najlepšie o tom svedčia výsledky tohtoročných testov – prvé miesto v prieskume, ktorý v roku 2019 realizoval ADAC.

Smerový behúň rýchlo odvádza vodu a brečku spod čela pneumatiky, čím predchádza negatívnym dôsledkom nebezpečného akvaplaningu. Avšak naši zákazníci si všimli, že pneumatiky dobre zvládajú predovšetkým dynamické zrýchľovanie.

Vodiči tieto pneumatiky opisujú nasledovne:

  • Perfektné pneumatiky, ktoré zvládli rôzne podmienky, zvyšujúc bezpečnosť jazdy. Tiché, čo dodatočne zvyšuje jazdný komfort. (Magda)
  • Čo sa týka samotnej jazdy, pneumatiky sú veľmi komfortné. Perfektne zlepšujú tlmenie celého pruženia. Mám pocit, že jazdný komfort je ešte vyšší. Dodatočne, veľkým prekvapením je zvukový komfort. Pneumatiky sú veľmi tiché. Vážne, vôbec som to nečakal. Vrelo odporúčam a keby som mal opäť kupovať také obutie, vybral by som práve tento model. (Matúš)
  • Voľbu týchto pneumatík považujem za veľmi dobrú, brzdenie na snehu si zaslúži 5+, jedinečné. Pneumatiky zvládajú rýchlejšie zrýchľovanie na zasneženej ceste, často som sa až čudoval. DUNLOP je dobrá firma a pneumatiky nie sú veľmi drahé. Odporúčam. (Daniel R.)

 Imperial Snowdragon HP

Prvý ocenený model vo veľkosti 175/65 R15 ekonomickej triedy. Medzi vodičmi má veľmi dobré renomé, ktorí toto pneumatiky oceňujú za dobrý pomer kvality a ceny, ako aj spoľahlivosť.

Model Imperial Snowdragon HP má klasický, smerový behúň. Vďaka sústave pozdĺžnych a priečnych lamiel si pneumatika zachováva priľnavosť aj v náročných podmienkach, vďaka čomu sa auto dobre riadi aj na slabo odhrnutých trasách. Vďaka gumenej zmesi, ktorá je odolná voči pôsobeniu nízkych teplôt, pneumatika nestráca svoje elastické vlastnosti aj pri mínusových teplotách.

Čo o modeli Imperial Snowdragon HP napísali zákazníci Oponeo:

  • Cenovo veľmi atraktívne a hodné odporučenia, pretože zvládajú jazdenie v mestských podmienkach, ako aj na okresných cestách počas zimného obdobia. Pneumatiky sú tiché, počuť ich až pri rýchlosti nad 120 – 130 km/h. (Beáta)
  • Tieto pneumatiky každému rozhodne odporúčam. Cena v pomere s kvalitou je príliš nízka – prvýkrát som sa stretla s pneumatikami, ktoré si počas intenzívnych zrážok, pri mraze a na ľade, poradili z výjazdom do kopca (a jazdím na nich veľmi veľa vzhľadom na charakter mojej práce). Pneumatiky po prvej sezóne stále vyzerajú ako nové. Každému, kto ešte váha, odporúčam objednať – sú skutočne skvelé! :) (Marta G.)

Nokian WR D3

V zostave zimných pneumatík vo veľkosti 175 65 R15, ktoré vodiči najlepšie hodnotia, nás nemôže prekvapovať prevaha veterána v oblasti snežného obutia – fínskej značky Nokian. Preto je tu druh model tohto výrobcu. Skúsenosti získané na cestách v mrazivých severských krajinách Európy, pomohli vypracovať originálne technológie, ktoré sú určené na jazdenie v najnáročnejších podmienkach.

Moderná gumená zmes nielen umožňuje obmedziť spotrebu paliva a emisií CO2 do atmosféry, ale tiež zaručuje predĺžené trvanie používania pneumatiky.

Nokian WR D3 podľa hodnotení našich zákazníkov:

  • Odporúčam, ani raz som nedostala žiadny šmyk. (PR)
  • Pneumatiky perfektne zvládajú jazdu tak na mokrom ako aj na suchom povrchu, v zákrutách držia veľmi dobre, nešmýkajú, pri rozbehu cítiť prilepenie k asfaltu. Odporúčam. (Michal DR)
  • Veľmi dlho som hľadal dobré zimné pneumatiky, ktoré by pri štarte na snehu nestrácali trakciu. Tieto pneumatiky vchádzajú do snehu ako nôž do masla, sú vynikajúce na zimu. (Michal J)

Ako si zvoliť dobré zimné pneumatiky?

Ak si chcete kúpiť spoľahlivé zimné obutie, zvoľte si overené riešenia. Informácie o jednotlivých modeloch nájdete na rôznych miestach. V prvom rade, oplatí sa dôverovať vodičom, ktorí mali možnosť overiť dané pneumatiky v praxi na cestách. Nimi opísané postrehy skonfrontujte s výsledkami testov, ktoré realizujú odborníci z automobilového priemyslu – okrem iného pravidelne realizované nemeckým ADAC. Poslednú vec, s ktorou by ste sa mali oboznámiť pred nákupom, je etiketa pneumatiky. Sú na nej uvedené normalizované hodnotenia výkonu pneumatík: valivý odpor, dĺžka brzdnej dráhy na mokrom povrchu a vytváraný hluk. Avšak v prípade zimných pneumatík nemôžeme zabudnúť, že parametre uvedené na etiketách sa týkajú „letných“ podmienok, a netýkajú sa parametrov, ktoré sú v zime najpodstatnejšie.