Videli ste už najdrahšie auto na svete? Ukrýva sa v ňom nevídaná dávka luxusu, výkonu a dokonalého dizajnu. Motoristický priemysel sa neustále vyvíja a ak ste aj vy nadšenec pre drahé autá, máte radi luxus a kvalitný zvuk nadupaného motora, tak sa pohodlne usaďte. Pretože práve teraz vám predstavíme „to“ najdrahšie auto na svete, ale aj 9 ďalších v jeho tesnom závese.

10. Cena Lamborghini Veneno vás možno prekvapí, ale má výnimočný aj výkon?

Lamborghini je jedna z najznámejších značiek automobilov, ktorá disponuje nielen dokonalým dizajnom, ale môže sa pýšiť aj nevídaným výkonom. Lamborghini Veneno nie je iné – je luxusné, je štýlové, výkonné a svojím zjavom sa stalo aj ikonickým. Veneno je špeciálne svojím dizajnom, ktorý bol vyvinutý najmä na zvýšenie a optimalizáciu chladenia a aerodynamiky. Výkon je úctyhodných 740 koní a z 0 na 100 dokáže zrýchliť za 2,9 sekundy. Auto je tiež oslavou 50. výročia vzniku značky Lamborghini. Cena Lamborghini Veneno je prijateľných 4,5 milióna USD.

 Lamborghini Veneno rozhodne patrí medzi luxusné značky áut.Zdroj: autoevolution.com

9. Unikátne hyperauto: Bugatti Bolide

Posledné auto so spaľovacím motorom od Bugatti je hladná beštia, ktorá vie zrýchliť z 0 na 500 km/h za necelých 21 sekúnd. Tento neskutočný výkon (až 1 850 koní) robí z Bolidu hyperauto, ktoré prekonáva všetky autá od značky automobilov Bugatti. Výnimočné však nie je len svojím výkonom, ale aj váhou, ktorá je iba neuveriteľných 1 240 kg.

Luxusné auto Bugatti Bolide.Zdroj: bugatti.com

Auto bolo špeciálne vyvinuté, aby zvládalo okruhy ľavou zadnou a bolo zbavené všetkého „prebytočného“. Bolide sa v podstate skladá len z motora, karosérie, bŕzd a kolies. Je zmesou titánových častí a karbónu a svojich predchodcov ofúkne v priebehu niekoľkých sekúnd. A nielen ich – svojím výkonom si trúfne aj na špičku Formuly 1. Bugatti Bolide má tiež prívetivú cenu, ktorá je „len“ 4,6 milióna USD.

8. Výnimočný vzhľad, jedinečný povrch: Koenigsegg CCXR Trevita

Luxusné športové auto, ktoré disponuje najmä výnimočnou vizážou. Na jeho výrobu bol totiž použitý unikátny diamantový karbón, ktorý je ľahký a zároveň pevný. Teda oveľa pevnejší, ako sa používa na výrobu iných áut. Okrem toho má karbónové keramické brzdy s ABS, hydraulický zdvíhací systém a mnohé ďalšie vymoženosti. Prednosťou auta je aj výkon, vďaka ktorému dokáže auto obuté v športových pneumatikách zrýchliť z 0 na 10 len za 2,9 sekundy. Najvyššia rýchlosť Trevity je viac ako 410 km/h, takže na našich diaľniciach by ste jeho potenciál len ťažko využili. Za takýto zjav s naozaj výnimočným povrchom si zaplatíte 4,8 milióna USD. Vyrobené však boli iba dva kusy, pretože výroba unikátnej karosérie je zdĺhavá a nákladná.

Medzi najdrahšie autá patrí aj Koenigsegg CCXR Trevita.Zdroj: koenigsegg.com

7. Luxusné športové auto Pagani Huayra Imola: Rýchle a ľahké zároveň

Jedinečný zjav od značky automobilov Pagani bol špeciálne vyvinutý na rýchlu jazdu a je to aj jej najrýchlejší model. Pri výrobe sa kládol dôraz najmä na znižovanie celkovej hmotnosti auta. Preto bola aj špeciálne vyvinutá farba, ktorou je auto „potiahnuté“ a dokázala mu ušetriť až 5 kg. Auto sa tak s váhou dostalo iba na 1 250 kg celkovej hmotnosti. Váha však nie je jediný výnimočný prvok Pagani Huayra Imola. Auto má jedinečný extravagantný dizajn inšpirovaný stíhačkami a výkon až 827 koní. Výnimočné auto musí mať aj výnimočnú cenu – 5,4 milióna USD.

 Pagani Huayra Imola so svojou cenou rozhodne patrí medzi drahé autá.Zdroj: whatnext.pl

6. Závratná cena Bugatti Divo, ale aj divoká jazda v zákrutách

Divo alebo divočina? Presne tak by sme mohli špecifikovať aj túto dokonalú odrodu značky Bugatti. Pre Bugatti je špecifický najmä nadpriemerný výkon, Divo je však výnimočný nielen na rovnej ceste, ale aj v zákrutách. Môže za to najmä zlepšený prítlak, o ktorý sa postaral väčší predný spojler, meniace sa obrovské zadné krídlo či dokonale prepracovaný difúzor v zadnej časti auta. 

Bugatti Divo sa zaradilo medzi najdrahšie značky automobilov.

Charakteristický je aj dizajn auta, ktorý sa nápadne podobá na svojho staršieho brata Bugatti Chiron, v podstate je však úplne iný. Nevídané zadné svetlá so štyridsiatimi diódami, úzky bočný oblúk či neodolateľný titánový lak s odleskom striebra. To všetko a ešte omnoho viac nájdete v tomto aute, ktoré bolo vyrobené len v počte 40 ks. A aká je cena Bugatti Divo? Ak ste si poctivo odkladali a vaša špornička naozaj praská vo švíkoch, tak vám na toto auto postačí len necelých 6 miliónov USD.

5. Moderná klasika: Bugatti Centodieci

Aj tie najdrahšie autá sú často inšpirované dizajnom legendárnych áut z minulosti. Inak tomu nie je ani pri Bugatti Centodieci, ktoré je odkazom na ikonické vozidlá z rokov 90-tych. Inšpiráciou bol však najmä Bugatti EB110, ktorý vzhľadom na svoj rok výroby (1991-1995) bol považovaný za jedno z najvýkonnejších áut. Išlo o dvojmiestne kupéčko, s dokonalým 12 palcovým motorom a výkonom až 560 koní. Centodieci sa podobá najmä dizajnom, predovšetkým prednými svetlami či ostrými hranami karosérie. Výkon má však oveľa vyšší – neskutočných 1 600 koní, pričom z 0 na 100 zrýchli za neuveriteľných 2,4 sekundy. Najdrahšie autá by však neboli najdrahšími, keby nemali aj miliónovú cenu. Inak tomu nie je ani pri Bugatti Centodieci, ktoré stojí 9 miliónov USD.

Ak hľadáte najluxusnejšie auto na svete, Bugatti Centodieci je jednoznačne dobrou voľbou.

4. Najluxusnejšie auto na svete: Rolls-Royce Sweptail

Značky automobilov, akým je aj Rolls-Royce, sú špecifické svojím neskutočným luxusom a zároveň si udržujú dokonalú dávku elegancie. Inak tomu nie je ani pri Rolls-Royce Sweptail, ktoré môžeme považovať aj za najluxusnejšie auto na svete. Auto bolo vyrobené na zákazku pre zberateľa exkluzívnych áut. Sweptail je naozaj jedinečným vozidlom, ktoré vyniká napríklad presklenou strechou takmer po celej dĺžke či zaujímavým dizajnom inšpirovaným luxusnými autami z tridsiatych rokov. Cena tohto výnimočného auta je 13 miliónov USD. Či za to auto stojí, však vie len sám majiteľ.

Pozrite si najluxusnejšie auto na svete – Rolls-Royce Sweptail.Zdroj: autocar.co.uk

3. Nevídaný kabriolet: Pagani Zonda HP Barchetta

Športový dizajn, vietor vo vlasoch a nespútaná rýchlosť – to všetko a ešte oveľa viac nájdete v Pagani Zonda HP Barcheta, ktoré sa tiež radí medzi najdrahšie autá na svete. Strhne vás dokonalým vzhľadom a ešte závratnejším výkonom. Pod kapotou sa nachádza naozajstná divočina, vďaka ktorej toto auto môže dosiahnuť rýchlosť viac ako 355 km/h. Ide však o zberateľský kúsok, ktorý sa vyrobil len v počte 3 kusy a všetky už majú majiteľa. Ich majitelia do nich investovali 17,5 milióna USD.

 Pagani Zonda HP Barchetta patrí medzi luxusné športové autá.Zdroj: pagani.com

2. Nielen luxusné auto, ale aj dokonalý dizajn: Bugatti La Voiture Noire

Ak hľadáte dychberúci dizajn, ktorý bol zároveň inšpirovaný legendárnou Bugatti type 57 Atlantic, ste na správnej adrese. Aj napriek tomu, že La Voiture Noire je odkazom práve na toto auto, je definovaný úplne novou dávkou luxusu, ktorá sa len tak nevidí. Vnútro tvorí jemná koža a povrch je zmesou titánu a uhlíkových vlákien. Pod kapotou nájdete šelmu, ktorá sa chce predrať von s neskutočným výkonom 1 500 koní. A aká je cena Bugatti La Voiture Noire? Doslova závratná – 18 miliónová. Toto Bugatti sa radí medzi luxusné športové autá, ale zároveň je aj zberateľským kúskom, keďže je vyrobené v počte 1 kus.

 Bugatti La Voiture Noire právom patrí medzi najdrahšie autá na svete.

1. Najdrahšie auto na svete: Rolls-Royce Boat Tail 

Najdrahšie a zároveň najluxusnejšie auto na svete stojí neuveriteľných 28 miliónov USD. Je ním tento dokonalý Rolls-Royce, ktorý bol inšpirovaný námornými prvkami a plachetnicami. Ide priam o neodolateľný zberateľský kúsok, ktorý okrem dokonalého dizajnu prekračuje hranice nekonečných možností. A čím je teda výnimočný? Tak, ako väčšina športových áut, aj tu ide o „dvojdverák“, ktorý však vyniká brutálnym luxusom, z ktorého nebudete chcieť vystúpiť. Ručne vyrábaná karoséria či ultraľahká priedušná strecha a obrovské množstvo odlišností od ostatnej výroby Rolls-Roycu je len „špička ľadovca“ tohto dokonale luxusného auta.

 Najdrahšie auto na svete je Rolls-Royce Boat Tail.Zdroj: autogaleria.pl

A čo nájdeme pod prednou kapotou? Preplňovaný 12-valec 6,75 V12 s neskutočným 420 kW výkonom. V zadnej časti „boat tail“ nájdete piknikovú sadu s luxusným príborom či dvoma chladničkami. Súčasťou sú aj karbónové stoličky, výsuvné stolčeky a malý slnečník. Takže ak si robíte zálusk na drahé autá, chcete naozaj kvalitu a disponujete väčším obnosom peňazí, Rolls-Royce Boat Tail je perfektnou voľbou.

Obdivovať alebo ostať v nemom úžase – pocity, ktoré v nás zanechávajú aj najdrahšie autá na svete. Každé je v niečom unikátne – či už je to výkon, dizajn alebo cena. Vývoj moderných technológií však prináša neustále inovácie, vďaka ktorým môžeme očakávať neustály príchod ešte kvalitnejších, ešte výkonnejších a dizajnovo dokonalejších áut. A s prívetivou cenou, samozrejme.