Kúpili ste hliníkové disky s väčšou stredovou dierou, ako máte na kolesách na aute a rozmýšľate, kde sa stala chyba? V skutočnosti nejde o žiadny problém, potrebujete ich iba dorovnať. Vycentrovania diskov na náboji auta sa radi zhostia vymedzovacie krúžky na disky, nazývané aj vymedzovacie podložky. V článku si prečítate, ako presne fungujú, prečo sú potrebné a ako ich nainštalujete.

Montážne kolesá pre automechanikov

Čo sú vymedzovacie krúžky a podložky

Pozeráte sa na práve zakúpený disk s väčšou stredovou dierou, ako je priemer náboja na vašom aute? Nemusíte hneď vešať hlavu. Váš „problém“ totiž okamžite vyriešia vymedzovacie krúžky na kolesá, ktoré slúžia na vycentrovanie disku na kolese auta pre dokonalý komfort z jazdy. Umiestňujú sa medzi ráfik a náboj kolesa, vďaka čomu vyplnia priestor medzi stredovým otvorom ráfika a nábojom kolesa.

Prečo sú vymedzovacie krúžky na disky potrebné

Niektorí výrobcovia vyrábajú oceľové a hliníkové disky s väčšou stredovou dierou, aby ich bolo možné použiť pre viac typov vozidiel s rôznymi priemermi nábojov. Je však potrebné sa uistiť, že disky budú aj v tomto prípade uchopené presne v strede, aby dopriali kolesu maximálnu životnosť a vodičovi vysoký jazdný komfort.

Pokiaľ by ste v takomto prípade nepoužili vymedzovacie krúžky na kolesá, koleso by nebolo správne vycentrované a začali by počas jazdy vznikať vibrácie spôsobené rozdielnou veľkosťou stredovej diery kolesa a priemerom náboja vozidla. Použitie krúžkov tak pomáha stabilne upevniť koleso, vďaka čomu potom nevznikajú tieto neželané vibrácie, ktoré ovplyvňujú celkový jazdný komfort vodiča. Najčastejšie sa tieto vibrácie začínajú prejavovať pri vyšších rýchlostiach, obvykle po dosiahnutí rýchlosti 80 km/h.

Aký materiál vymedzovacích krúžkov na kolesá si vybrať

Pri výbere vymedzovacích krúžkov na elektróny a oceľové disky dbajte na to, aby boli vyrobené z kvalitného materiálu, vďaka čomu predídete ich priskorej deformácii. Obvykle sú vyrobené zo špeciálneho odolného priemyselného plastu alebo hliníka. Pokiaľ jazdíte najmä počas dažďa a po cestách, ktoré sú zasnežené alebo posypané posypovou soľou, odporúčame vám vymedzovacie podložky na kolesá z priemyselného plastu. Hliníkové krúžky by mohli v takomto prostredí rýchlejšie zhrdzavieť.

Naopak, hliníkové krúžky sú ideálne do vysoko výkonných vozidiel, akými sú napríklad športové autá so športovými pneumatikami. Pri nemilosrdnom stláčaní pedálu až na podlahu sa tvorí príliš veľké teplo, ktoré by mohlo roztopiť plastové materiály. Mäkšie materiály ako priemyselný plast alebo hliník vám neodporúčame, nakoľko majú tendenciu po čase začať praskať.

Časti a súčasti zostavy kolies automobilu

Aký rozmer vymedzovacích krúžkov na kolesá je potrebný

Oceľové vymedzovacie podložky, aj vymedzovacie podložky na elektróny sú vyrábané v nespočetnom množstve rozmerov a veľkostí. Napriek tomu, že ich samotná inštalácia je pomerne jednoduchá, ich výberu musí predchádzať presné zmeranie. Pre správny výber rozmeru potrebujete poznať dva parametre:

  • priemer náboja na aute, ktorý bude predstavovať vnútorný rozmer krúžku
  • priemer stredovej diery na diskoch, ktoré reprezentuje vonkajší rozmer krúžku   

Potrebný vnútorný rozmer krúžku zistíte zmeraním priemeru náboja na aute presným posuvným meradlom. Vonkajší rozmer krúžku sa dá odčítať z krabice, v ktorej boli zabalené disky. Stredová diera je na krabici uvedená ako C.B. (z angl. Center Bore). Pokiaľ ste krabicu už vyhodili, nezúfajte. Postačí vám k tomu aj posuvné meradlo. Pri meraní nemerajte priemer spolu so skosenými hranami, ale až priemer stredovej diery. Takisto nepoužívajte obyčajné pravítko, ktoré by meranie mohlo skresliť.

Inštalácia vymedzovacích podložiek na kolesá

Najčastejšie sa vymedzovacie krúžky používajú na zliatinové disky, čiže elektróny. Ich inštalácia je pomerne jednoduchá, stačí, ak budete nasledovať tieto kroky:

  • odmontujte koleso z auta
  • dôkladne vyčistite náboj kolesa
  • vložte krúžok zo zadnej strany do disku
  • disk spolu s kolesom namontujte naspäť na auto

 TIP: Toto je aj skvelý moment na to, aby ste svoje oceľové alebo hliníkové disky dôkladne vyčistili.

Vymedzovací krúžok sa vkladá do priestoru medzi stredovým otvorom disku a nábojom kolesa. Stredový otvor tak vhodne prispôsobíte presne svojmu vozidlu, vďaka čomu zabezpečíte jeho správne jazdné vlastnosti a jazdný komfort.