Združenie ADAC, ako každý rok, vykonalo testy letných pneumatík, overujúc, ktoré z nich si zaslúžia odporučenie. V zostave na rok 2020 sa nachádza dvanásť modelov z rôznych cenových segmentov, ktoré boli testované ohľadne výkonov. Tentoraz sa odborníci z nemeckej organizácie pozreli na pneumatiky s veľkosťou 235/55 R17, preto ak ste majiteľom napr. dodávky alebo stredného SUV-u, tento rebríček vznikol práve pre vás a pre vašu bezpečnosť.

Podľa verzie a vybavenia daného modelu, pneumatiky s veľkosťou 235/55 R17 sa používajú v takých modeloch, ako napríklad: Audi Q3, Ford Galaxy, Ford Kuga, Mercedes Klasy V, Volvo V60 či VW Tiguan.

Nezabúdajte, pred nákupom pneumatík skontrolujte, či je daná veľkosť vhodná pre vaše auto. Ak máte pochybnosti, použite náš nástroj na výber pneumatík podľa modelu auta. Môžete tiež použiť kalkulačku kompatibilných veľkostí pneumatík.

Pneumatiky s veľkosťou 235/55 R17 sú okrem iného vhodné do modelu Volkswagen Tiguan


Prečo sú testy ADAC podstatné?

Skratka ADAC sa veľmi často objavuje na rôznych portáloch venovaných motorizmu, a predovšetkým pred začínajúcou sa letnou alebo zimnou sezónou v gumárskom odvetví. Vyplýva to z toho, že nemecká organizácia už mnoho rokov pravidelne testuje pneumatiky, a jej výsledky sa považujú za najsolídnejšie a smerodajné.

Motoklub ADAC získal dôveru vodičov vďaka premyslenej metodológii testov, podľa ktorej dobrá pneumatika si musí poradiť vo všetkých, pre danú sezónu typických podmienkach. V prípade letných pneumatík sa testuje správanie na suchom a na mokrom povrchu, parametre súvisiace s komfortom jazdy a s hlučnosťou, a tiež valivý odpor a odolnosť voči oderu. Testovaný model nemôže v žiadnej kategórie dopadnúť zle, ak má byť celkové hodnotenie pozitívne. Body sú udeľované v rozpätí od 1 do 5, a jednotlivé výkony majú rôznu váhu. Čím nižšie hodnotenie, tým lepšie, podľa nemeckého systému hodnotenia. Čo je podstatné, na priebeh testov nemajú vplyv výrobcovia, a pneumatiky sú kupované do všeobecne dostupných distribútorov.

Ktorý model je najlepší? 

V tohtoročnej zostave až 11 z 12 testovaných modelov dosiahlo pozitívne celkového hodnotenie, pričom štyri modely sa odlišujú najviac od konkurenčných modelov. Sú to Michelin Primacy 4, Bridgestone Turanza T005, Maxxis Premitra HP5 a Pirelli Cinturato P7. Boli ohodnotené ako dobré, a zvyšných sedem ako uspokojivé.

Pneumatiky z prostriedku poradia – Hankook Ventus Prime 3, Semperit Speed-Life 2 SUV, Yokohama BluEarth RV-02, Continental EcoContact 6 i Esa+Tecar Spirit Pro skončili s veľmi podobným bodovým hodnotením. Minimálne horšie hodnotenie získali modely Kumho Ecsta HS51 a Kleber Dynaxer HP3. Iba model Laufenn S-Fit EQ nesplnil očakávania, čo viedlo k tomu, že bol uznaný za nedostatočný, a preto nezískal odporúčanie.

Výsledky testov združenia ADAC pneumatík s veľkosťou 235/55 R17 uvádzame ďalej.

ModelBodovanieHodnotenie
Michelin Primacy 41,9dobrá
Bridgestone Turanza T0052,1dobrá
Maxxis Premitra HP52,3dobrá
Pirelli Cinturato P72,3dobrá
Hankook Ventus Prime 32,7uspokojivá
Semperit Speed-Life 2 SUV2,7uspokojivá
Yokohama BluEarth RV-022,7uspokojivá
Continental EcoContact 62,8uspokojivá
Esa+Tecar Spirit Pro2,8uspokojivá
Kumho Ecsta HS513,0uspokojivá
Kleber Dynaxer HP33,3uspokojivá
Laufenn S-Fit EQ5,0nedostatočná

Víťazi v jednotlivých kategóriách

Za najdôležitejší parameter sa považuje jazda po mokrom povrchu. Predstavuje až 40 % celkového hodnotenia. V tejto oblasti si šesť pneumatík poradilo celkom dobre, z toho najlepšie boli hodnotené výrobky značiek Michelin a Kumho. Čo sa týka výkonov na suchom asfalte, bezkonkurenčná je pneumatika Pirelli Cinturato P7. Veľmi dobre dopadli aj návrhy značky Bridgestone a ekonomickej značky Maxxis.

Čo je zaujímavé, modely s najvyšším bodovým priemerom, okrem víťaza, čo sa týka komfortu jazdy a vytváraného hluku, nedopadli najlepšie. V tejto kategórii najlepšie hodnotenia získali pneumatiky z druhej polovice poradia, v tomto prípade bola najlepšie hodnotená pneumatika Yokohama BluEarth RV-02.

Oveľa vyrovnanejšie boli testy vplyvu jednotlivých modelov na spotrebu paliva. Až dve pneumatiky – Continental EcoContact 6 a Bridgestone Turanza T005, získali veľmi dobré hodnotenia, čo sa v testoch ADAC stáva skutočne málokedy. O to viac teší skutočnosť, že v poslednej skupine výkonov – odolnosťou voči opotrebovaniu, až štyri modely získali zvláštne ocenenie, ktoré odzrkadľuje najvyššie hodnotenie. Boli to zaradom: Michelin Primacy 4, Semperit Speed-Life 2 SUV, Continental EcoContact 6 a Esa+Tecar Spirit Pro. Môže to znamenať, že výrobcovia pneumatík sa snažia, aby boli ich výrobky ekologickejšie, a preto sa zameriavajú na riešenia, ktoré predĺžia trvácnosť pneumatík a zlepšia ekonómiu jazdy.

Správanie na suchom povrchuPirelli Cinturato P7(1,7 bodov);
Bridgestone Turanza T005 (1,9);
Maxxis Premitra 5 (1,9 bodov);
Správanie na mokrom povrchuMichelin Primacy 4 (2,2 bodov);
Kumho Ecsta HS51 (2,2 bodov);
Bridgestone Turanza T005 (2,3 bodov);
Komfort jazdy/hlučnosťYokohama BluEarth RV-02 (2,2 bodov);
Michelin Primacy 4 (2,3 bodov);
Continental Eco Contact 6 (2,3 bodov);
Laufenn S-Fit EQ (2,3 bodov);
Vplyv na spotrebu palivaContinental Eco Contact 6 (1,2 bodov);
Bridgestone Turanza T005 (1,4 bodov);
Kleber Dynaxer HP3 (1,8 bodov);
Odolnosť proti odieraniuMichelin Primacy 6 (1,0 bodov);
Semperit Speed-Life 2 SUV (1,0 bodov); Continental Eco Contact 6 (1,0 bodov);
Esa+Tecar Spirit Pro (1,0 bodov)

Impozantný debut Michelin Primacy 4

Tento model od kultového francúzskeho výrobku sa v zostave ADAC objavil prvýkrát a hneď zaujal prvé miesto. Je to zásluha vyvážených výkonov – dobrých a veľmi dobrých vo všetkých aspektoch, ktoré tvoria celkové hodnotenie. 

Ukázalo sa, že najväčšou prednosťou Primacy 4 je vysoká odolnosť proti opotrebovaniu, ktoré sa podarilo dosiahnuť vďaka zlepšenej gumenej zmesi, a tiež vďaka optimálnemu rozloženiu tlakov. Guma sa odiera pomaly a rovnomerne, preto sa jej trvácnosť výrazne predĺžila.

Návrh francúzskej značky zvíťazil nad konkurenciou aj v oblasti jazdy na mokrom povrchu. Je to zásluha technológie EverGrip, ako aj štruktúry behúňa, vďaka ktorým sa spod kolies odvádza čo najviac vody.

Opätovne docenený model Bridgestone Turanza T005

Odborníci ADAC sa minulý rok pozreli na japonský model s veľkosťou 185/65 R15, ktorý sa nakoniec stal víťazom. 

Tentoraz pneumatika značky Bridgestone zaujala druhé miesto, stále na pódiu, a patrí medzi najekonomickejšie návrhy z celej najlepšej štvorky. Je to zásluha karkasu, ktorý zlepšuje stabilitu pneumatiky a zväčšuje presnosť riadenia, a pritom znižuje valivý odbor.

Tieto pneumatiky sa perfektne správajú aj na mokrom povrchu. Zárezy v ramennej zóne efektívne spolupracujú s pozdĺžnymi drážkami tak, aby si auto zachovalo čo najlepšiu trakciu počas daždivých dní. Voda je pre zachovanie bezpečnosti priebežne vyhadzovaná vonku spod pneumatiky. Priľnavosť zlepšuje aj technológia Nano-Pro-Tech.

Vyvážený model Pirelli Cinturato P7

O vysokom umiestnení tohto modelu rozhodli predovšetkým najlepšie výsledky jazdy na suchom povrchu – predsa je to model so športovou dušou. 

Spevnené ramená a centrálne umiestnené bloky behúňa zaručujú bezpečné a isté cestovanie – nielen pri jazde v priamej línii, ale aj pri prechádzaní zákrutami. Neznamená to, že si tento model neporadí na mokrom povrchu – práve naopak. 

Ochrana pred akvaplaningom je zásluhou siete drážok, vďaka ktorým ani počas letnej prietrži mračien nedochádza k zhoršeniu riadenia auta.

Čím sa riadiť pri výbere letných pneumatík?

Testy takých organizácií ako ADAC sú perfektnou pomocou pre tých, ktorý sa rozhodujú o výbere nového kompletu pneumatík. Predovšetkým vzhľadom na to, že umožňujú porovnať konkrétne parametre, a tak vybrať si vhodné pneumatiky podľa svojich potrieb. Podľa jazdeckého štýlu či typu trás, na ktorých jazdíme najčastejšie, pneumatiky by mali mať inú charakteristiku.

Cenné informácie môžeme nájsť aj v testoch, ktoré realizujú rôzne automobilové periodiká, napr. AutoBild, Auto, Motor und Sport alebo Autozeitung. Rovnako dôležitú sú tiež názory iných vodičov – tie nájdete na našom portáli. Osoby, ktoré mali možnosť dlhší čas používať dané pneumatiky v rôznych podmienkach, sú spravidla najprísnejšími sudcami. Avšak na začiatku je vždy potrebné určiť veľkosť hľadaných pneumatík.