Kvôli počasiu, ktoré sa v posledných rokoch stáva v Európe normou, čoraz väčšiu časť roka jazdíme na letných pneumatikách. Je to tak preto, pretože zimné pneumatiky na jeseň meníme čoraz neskôr a na jar čoraz skôr. Väčšinu najazdených kilometrov robíme práve na letných pneumatikách, práve preto sa pri ich nákupe oplatí uistiť, či sú bezpečné. Testy pneumatík združenia ADAC sú perfektným sprievodcom dôveryhodnými modelmi.

Jedným z najdôležitejších projektov nemeckého motoklubu sú pravidelné testy pneumatík. Testy sú realizované bez účasti výrobcov pneumatík. Perfektne zapadajú do rozsahu činnosti združenia, ktoré má v svojom štatúte pôsobenie v oblasti bezpečnosti cestnej dopravy. Názory expertov z ADAC oceňujú predovšetkým vodiči, ktorí si radi vyberajú modely, ktoré získali v testoch dobré hodnotenia.

Letné 18-palcové pneumatiky s veľkosťou 225/40 sa najčastejšie používajú v tzv. autách strednej veľkosti:

  • Audi A3
  • Ford Focus, C-Max
  • Hyundai i30
  • Kia Ceed
  • BMW séria 1, 2 a 3
  • Opel Astra, Zafira
  • Škoda Octavia, Superb
  • Volkswagen Golf, Jetta, Touran
  • Toyota Corolla

Tento rok boli na testy vybrané modely, ktoré výrobcovia označujú ako Ultra High Performance. Vyznačujú sa vysokým indexom rýchlosti Y (300 km/h) a nízkym profilom. Dajú sa označiť ako pretekárske cestné pneumatiky, ktoré sa najlepšie prejavia v autách so silnými motormi.

Informácie o kompatibilných veľkostiach do daného auta nájdete v príručke vozidla. Iným miestom, v ktorom nájdete potrebné informácie, je databáza veľkostí pri výbere pneumatík podľa modelu auta.

Originálna veľkosť môže byť nahradená kompatibilnými veľkosťami. Pomocná je špeciálna kalkulačka náhrad pneumatík.

Test ADAC leto 2020 – 225/40 R18

Test ADAC zahŕňa niekoľko pre pneumatiky najpodstatnejších parametrov:

  • správanie na suchom povrchu (20 % celkového hodnotenia)
  • správanie na mokrom povrchu (40 % celkového hodnotenia) – účinnosť brzdenia, predchádzanie akvaplaningu, ovládateľnosť;
  • vytváraný hluk (10 % celkového hodnotenia) – hodnotí sa tak hlučnosť vo vnútri ako aj vonku auta;
  • spotreba paliva (10 % celkového hodnotenia);
  • trvácnosť pneumatík (20 % celkového hodnotenia).

Testovaná pneumatika v každej kategórii získava hodnotenie v rozpätí od 1 do 5, pričom 1 je najvyššie a 5 najnižšie hodnotenie. Celkové hodnotenie, na základe ktorého ADAC udeľuje odporúčanie, sa vypočítava z váženého priemeru. Aby pneumatika získala v teste pozitívne hodnotenie, musí dosiahnuť dobré výsledky v každej vyššie uvedenej kategórii. Je to tak preto, pretože výhradne iba dobré, vyrovnané a vyvážené parametre pneumatík môžu zaručiť maximálnu bezpečnosť na ceste.


Najlepšie letné pneumatiky s veľkosťou 225/40 R18 podľa ADAC

sssss

Model
Punktacja
Nota
Continental PremiumContact 6
2,1
Dobrá
Michelin Pilot Sport 4
2,1
Dobrá
Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5
2,2
Dobrá
Maxxis Victra Sport 5
2,2
Dobrá
Nexen N'Fera Sport
2,6
Uspokojivá
Sava Intensa UHP 2
2,7
Uspokojivá
Vredestein Ultrac Vorti
2,7
Uspokojivá
Falken Azenis FK510
2,9
Uspokojivá
Bridgestone Potenza S001
3,0
Uspokojivá
Kumho  Ecsta  PS71
3,0
Uspokojivá
Nokian Powerproof
3,0
Uspokojivá
Pirelli P Zero
3,0
Uspokojivá
Toyo Proxes Sport
3,0
Uspokojivá
Hankook Ventus S1 evo3
3,1
Uspokojivá
Cooper Zeon CS-Sport
3,3
Uspokojivá
Rotalla Setulla S-Pace RU01
3,6
Dostatočná

Združenie ADAC v roku 2020 pretestovalo aj letné pneumatiky s veľkosťou 235/55 R17 – pozrite si výsledky.

Continental PremiumContact 6 (celkové hodnotenie – 2,1)

Continental PremiumContact 6 je prémiová pneumatika určená na letnú sezónu navrhnutá jedným z najoceňovanejším výrobcom na svete. Mnohoročné skúsenosti s navrhovaním a vyrábaním pneumatík priniesli svoje plody v podobe tohto modelu s perfektnými výkonmi vo všetkých podstatných aspektoch pre segment modelov Ultra High Performance.

Pneumatika sa v porovnaní s konkurenciou odlišuje bezpečnosťou a trvácnosťou, a pritom si zachováva svoj výrazne športový charakter. Vďaka špeciálnej gumenej zmesi a inovatívnemu vzoru behúňa pneumatika PremiumContact 6 zaručuje výnimočne krátku brzdnú dráhu na mokrom povrchu. Potvrdzujú to okrem iného tohtoročné testy, v ktorých Continental získal v tejto kategórii najvyššie hodnotenie spomedzi všetkých testovaných modelov.

Skutočný zástupca prémiovej triedy musí tiež poskytnúť množstvo najazdených kilometrov a nízky valivý odbor, aby bolo cestovanie autom čo najšetrnejšie pre životné prostredie. Práve taký je model Continental PremiumContact 6, ktorý sa pomaly opotrebúva a znižuje spotrebu auta.

Michelin Pilot Sport 4 (celkové hodnotenie – 2,1)

Michelin Pilot Sport 4 sú letné pneumatiky typu Ultra High Performance, ktoré nielen získavajú dobré hodnotenia v rôznych testoch, ale aj medzi vodičmi sa tešia vysokým renomé. Radi po nich siahajú predovšetkým tí, ktorým záleží na perfektnej rovnováhe medzi priľnavosťou počas dažďu a výkonmi na suchom povrchu. V oboch týchto kategóriách model Michelin Pilot Sport 4 dosiahol v teste ADAC popredné miesta.

Precízne riadenie za každých podmienok sa podarilo dosiahnuť vďaka špeciálnemu aramidovo-nylónovému pásu, tzn. vďaka technológii Dynamic Response. Na druhej strane asymetrický behúň použitý v tomto modeli sa vyznačuje rýchlym prispôsobovaním k prechádzanému povrchu, preto „reaguje“ na situáciu na ceste.

Pilot Sport 4 je návrh francúzskeho koncernu Michelin pripravený pre tých najnáročnejších vodičov.

Goodyear Eagle F1 Asymetric 5 (celkové hodnotenie – 2,2)

Goodyear Eagle F1 Asymetric 5 je pneumatika určená do športových áut, ktorá v tohtoročnom teste ADAC získala iba o 0,1 menej bodov než celkový víťaz. Tento letný model sa vyznačuje bezpečnosťou jazdy a účinnosťou brzdenia na mokrej vozovke. Vynikajúco zvláda aj jazdu na suchých povrchoch, čo potvrdzujú nielen dobré výkony, ale aj športová charakteristika, o ktorej hovoria mnohí vodiči.

Plnú presnosť riadenia sa podarilo v tomto modeli dosiahnuť vďaka optimalizácii prenášania priečnych síl počas jazdy. Energia vytváraná počas jazdy sa rovnomerne rozkladá po celom povrchu behúňa, auto sa vďaka tomu perfektne „lepí k ceste“ a okamžite reaguje na riadenie vodiča.

Novinkou v modeli Eagle F1 Asymetric 5 je špeciálna gumená zmes, ktorá zaručuje perfektnú účinnosť brzdenia na mokrom povrchu, so zachovaním náležitej trvácnosti a pevnosti konštrukcie pneumatiky. Všestranné pneumatiky zo segmentu UHP ocenia vodiči, ktorí očakávajú maximálne športové pocity z jazdy.

Rôzne hľadiská

Každoročné testy združenia ADAC sú perfektným zdrojom informácií o pneumatikách, avšak to neznamená, že je to jediný zdroj solídnych informácií. Pred nákupom nového kompletu pneumatík sa oplatí pohľadať v rôznych miestach:

  • Predchádzajúce edície testov ADAC – výsledky testov z predchádzajúcich rokov sú vynikajúcim zdrojom referenčných údajov pre tohtoročné zostavy.
  • Iné testy – ADAC nie je jedinou organizáciou, ktorá testuje výkony pneumatík. Každý rok sa objavuje niekoľko testov, ktoré si zaslúžia pozornosť, a ktoré organizujú nezávislé časopisy a združenia. Autobild, AutoZeitung, ACE či AMS sú iba niektoré z nich.
  • Názory vodičov – Oponeo je tiež platforma, na ktorej používatelia môžu ohodnotiť pneumatiky, ktoré si kúpili. Prečítajte si, čo si o danom modeli myslia osoby, ktoré na ňom najazdili tisícky kilometrov.