Jazdené alebo protektorované pneumatiky predstavovali ešte pred niekoľkými rokmi jedinú alternatívu drahých pneumatík renomovaných výrobcov. Sú však „čínske pneumatiky” optimálnou voľbou pre vodičov, ktorí hľadajú lacné pneumatiky, ponúkajúce dobrý pomer ceny a kvality?

Čínske pneumatiky pre osobné vozidlá – zvládnu náročné podmienky?

Čínske pneumatiky pre osobné vozidlá – zvládnu náročné podmienky?

Čínske pneumatiky

Hovorový názov „čínske pneumatiky” sa často používa na označenie ázijských pneumatík, ponúkaných menej známymi výrobcami. Je však potrebné rozlišovať medzi exemplármi  vyrobenými v Číne medzinárodnými koncernami, a pneumatikami pôvodných čínskych výrobcov.

Väčšina západných výrobcov vlastní továrne na území „ríše stredu“ vzhľadom na nízke výrobné náklady. Pneumatiky, vyrobené európskym alebo americkým koncernom v čínskom závode, sa ničím nelíšia od pneumatík, pochádzajúcich z tovární rovnakého podniku v inej, napríklad európskej krajine.

Rozdiely medzi značkovými produktmi vyrobenými v Číne a čínskymi značkami

Dovoz pneumatík z Číny z roka na rok neustále rastie. Kvalita výrobkov, ktoré ponúkajú tamojšie značky, je čoraz vyššia. Nemajú samozrejme šancu konkurovať v testoch výrazne drahším, novým modelom najlepších výrobcov pneumatík, predstavujú však dobrú alternatívu pre vodičov, ktorí hľadajú pneumatiky za nižšie ceny. Najčastejšie si vyberajú spomedzi najlacnejších modelov ázijských výrobcov, alebo tovaru z druhej ruky – jazdených pneumatík alebo protektorovaných pneumatík. 

Je pravdou, že pri výrobe pneumatík pochádzajúcich z Číny sa používajú menej pokročilé  technológie a horšie gumové zmesi. Môžu sa tiež vyznačovať horším, menej precíznym prevedením. Je však potrebné pamätať na to,  že všetky exempláre uvedené do predaja na území Európskej únie absolvujú príslušné testy odolnosti a výkonnosti. Drahšie,  západné modely sú síce lepšie, ale určite nemá zmysel démonizovať ázijský pôvod pneumatík, „dobré čínske pneumatiky” už niekoľko rokov neznamenajú výhradne protirečivé slovné spojenie.

Ázijskí výrobcovia si v Poľsku získavajú čoraz vyššiu popularitu.

Ázijskí výrobcovia si v Poľsku získavajú čoraz vyššiu popularitu.

Je miesto výroby podstatné?

Najväčšie koncerny vlastnia výrobné závody po celom svete. Pneumatiky, vyrábané vo všetkých týchto továrňach – bez ohľadu na kontinent – sa musia vyznačovať rovnako vysokou úrovňou výkonnosti a kvality prevedenia.

Výrobné závody, ktoré vznikajú v Ázii, predstavujú presné kópie európskych či amerických tovární. V týchto závodoch sa používajú rovnaké technológie a stroje. Takisto polotovary, ktoré sa používajú na výrobu pneumatík, patria do rovnakej triedy. Zamestnanci sú zaškolení  v "starých" závodoch, a riadiaci personál pochádza v značnej miere z iných európskych tovární daného koncernu.

Veľmi dôležitú záležitosť predstavujú kvalitatívne požiadavky. Štruktúry veľkých koncernov  zahŕňajú veľmi komplexné systémy kontroly kvality, ktoré sa bezvýhradne dodržiavajú vo všetkých výrobných závodoch.  Uznávaní výrobcovia pneumatík pre automobily si nemôžu dovoliť uviesť na trh produkty mizernej kvality.

 

Čínske pneumatiky – test

Pozrite si naše porovnanie výkonnosti európskych a čínskych pneumatík. Čínske pneumatiky kontra značkové pneumatiky.

 

Čínske pneumatiky – z čoho vyplýva dopyt?

O výbere čínskych pneumatík samozrejme najčastejšie rozhoduje ekonomické hľadisko. Mnoho vodičov ich považuje za lacnejšie ekvivalenty pneumatík známych výrobcov.

Trh neznáša prázdnotu.  Čínske pneumatiky sa dovážajú do Európy preto, že existuje dopyt na lacné produkty tohto typu. Pneumatiky popredných značiek nad nimi vyhrávajú vo všetkých testoch. Preto je potrebné pokladať ich za výrobky ekonomickej (budget) triedy, čiže kompromis medzi nízkou cenou a ponúkanou výkonnosťou a kvalitou.

Čínske pneumatiky – nedostatky a prednosti

V Európe sú veľmi obľúbené najmä čínske letné pneumatiky – mnoho vodičov má menšie očakávania voči letným pneumatikám, pretože sa riadia presvedčením, že v lete je menej príležitostí na jazdu v extrémnych podmienkach. Aké nedostatky a prednosti majú lacné čínske pneumatiky?

Nedostatky:

  • slabé výsledky v kategórii brzdenia (najmä na mokrom povrchu),

  • nízka odolnosť proti aquaplaningu.

Prednosti:

  • najnižšia cena,

  • pomerne vysoká odolnosť.

Čínske pneumatiky – pre koho?

Čínske pneumatiky predstavujú rozumnú voľbu pre tých, ktorí:

  • používajú vozidlo príležitostne,

  • najazdia menší počet kilometrov, najmä v meste,

  • vlastnia vozidlá mestskej či nižšej triedy.

Pneumatiky ekonomickej triedy by nemali používať vodiči vozidiel s vyšším výkonom motora.

 

Čínske alebo protektorované pneumatiky?

Ak si musíme vybrať spomedzi týchto dvoch možností, zdá sa, že je predsa len lepšie staviť na nové pneumatiky výrobcu z ekonomického sektora. Čínske zimné pneumatiky sú lepšou voľbou vzhľadom na to, že ich karkas, čiže vnútorná kostra, nie je namáhaná mnohými kilometrami, najazdenými pred protektorovaním. Iným argumentom v prospech kúpy novej pneumatiky je záruka, ktorá sa na ňu povinne poskytuje. Protektorovaná pneumatika navyše nikdy nebude taká jednotná ako nová, a to sa odrazí v nižšom jazdnom komforte, vibráciách a hluku.

Lacné čínske zimné pneumatiky alebo protektorované pneumatiky?

Môže sa kvalita čínskych pneumatík v budúcnosti zmeniť?

Motoristické odvetvie v Ázii sa neustále veľmi dynamicky rozvíja. Svedčia o tom hoci aj čínske značky automobilov. Na európskych cestách sa čoraz častejšie objavujú čínske značky áut, ktoré získavajú dobré hodnotenia.

Navyše od 2012 roku platí povinnosť umiestňovať štítky so základnými údajmi o parametroch, ako sú: energetická účinnosť, priľnavosť za mokra (na mokrom povrchu) a vonkajší hluk valenia.

Veľkosklad z Číny sa pomaly prestáva Európanom spájať s nižšou kvalitou. 

Výrobcovia pneumatík

Najobľúbenejšie značky čínskych pneumatík sú:

Čínske pneumatiky pre automobily to nie sú len pneumatiky pre osobné vozidlá. Dostupné sú aj čínske pneumatiky pre nákladné vozidlá, či dokonca čínske pneumatiky pre poľnohospodárske vozidlá.

Iní výrobcovia z Ďalekého východu

Mnoho značiek pneumatík pochádzajúcich z Ázie sa mylne označuje ako čínske. Najväčší dovozcovia pneumatík dovážajú aj pneumatiky z iných krajín. Zeetex a Infinity pochádzajú zo Spojených arabských emirátov. GT Radial je zase indonézska firma. Tamojší výrobcovia pneumatík veľmi intenzívne investujú do rozvoja motoristického odvetvia. Ich produkty sa vyrábajú s použitím najnovších technológií a tieto pneumatiky nie sú horšie ako výrobky európskych ekonomických značiek. Napríklad značka Zeetex sa rozvíja tak dynamicky, že ju mnohí označujú ako uchádzačku o zaradenie do prémiového segmentu. Zeetex je v súčasnosti jednou z najlepších ekonomických značiek, nakoľko v sebe spája bezpečnosť, komfort, ekológiu a atraktívnu cenu.