Už dávno je známe, že čím väčšie kolesá, tým pôsobivejšie auto vyzerá. Je však výmena za väčšie pneumatiky vždy dobrý nápad? A čo tachometer a jeho hodnoty? Z tohto textu sa dozviete, ako zmena rozmerov pneumatík ovplyvňuje údaje na tachometri a či je prípadné skreslenie natoľko významné, že by ste sa ho mali obávať.

Tachometer ukazuje vysokú rýchlosť auta.Údaj o aktuálnej rýchlosti auta na prístrojovej doske sa takmer nikdy nezhoduje s výsledkom vypočítaným na základe počtu otáčok kolies.

Ako funguje tachometer v aute?

Predtým, než sa budeme zaoberať skutočným vplyvom nových pneumatík na tachometer, stojí za to napísať pár viet o tom, ako funguje tachometer v aute. Ukazovateľ rýchlosti je meracie zariadenie, ktoré sa v niektorých autách montuje priamo na hnací hriadeľ vozidla pomocou špeciálneho kábla. V moderných automobiloch je počítadlo založené na pokročilom senzore, ktorého úlohou je merať počet otáčok kolesa. Čím viac otáčok, tým väčšia hodnota na obrazovke na palubnej doske. Načítané hodnoty sú analyzované mikroprocesorom a prevedené na impulzy. 

V praxi tachometer v aute funguje veľmi jednoduchým spôsobom. Senzory umiestnené na kolesách vozidla prenášajú údaje do počítača, ktorý ich premieňa na správu vo forme číselnej hodnoty, ktorá je zrozumiteľná pre používateľa.

Veľkosť kolies a tachometer – je medzi nimi nejaký vzťah?

Mnohí vodiči zvažujú výmenu kolies za väčšie len preto, že chcú vozidlo zatraktívniť a dodať mu trochu agresívnejší charakter. Vo väčšine prípadov sa však len málokto zamýšľa nad dôsledkami tohto typu tuningu. Stojí za to vedieť, že väčšie pneumatiky majú reálny vplyv na jazdné podmienky vášho vozidla.

Častým problémom v súvislosti s rozmermi kolies a chybami tachometra je chýbajúca kalibrácia tachometra pre konkrétne pneumatiky. Tento stav vedie k skresleniam údajov, ktoré môžu v niektorých prípadoch ovplyvniť bezpečnosť jazdy vodiča a ostatných účastníkov cestnej premávky.

Koleso auta pri pohľade zblízka na ceste.Po výmene pneumatík za výrazne väčšie alebo menšie je potrebné prekalibrovať tachometer.

Ďalšia vec. Zväčšíte veľkosť pneumatík. A rýchlosť? Princíp je veľmi jednoduchý – rýchlosť sa môže taktiež zvýšiť. Nové pneumatiky môžu mať obvod maximálne o 3 % väčší ako staré, aby počítadlo rýchlosti nebolo potrebné prekalibrovať. Čokoľvek mimo tejto hodnoty bude mať za následok chybu v meraní rýchlosti.

Koľko skresľuje tachometer?

Výrobcovia automobilov zámerne nafukujú údaje z tachometra. Koľko skresľuje tachometer? Zvyčajne od niekoľkých až po desiatky kilometrov. Deje sa to z dvoch dôvodov:

  • bezpečnosť - keď počítadlo rýchlosti ukazuje rýchlosť 100 km/h, auto v skutočnosti ide o niečo pomalšie. V prípade nehody to má obrovský vplyv na minimalizáciu následkov udalosti. Európska únia dokonca zaviedla oficiálne odporúčania pre automobilky, aby mierne zvýšili údaje na tachometroch. Má to súvisieť s psychologickým aspektom, ktorý sa priamo premieta do bezpečnosti na cestách.
  • cestné kontroly – mierna chyba merania rýchlosti vás môže ochrániť pred pokutou. Mnoho vodičov si chce skontrolovať výkon svojich áut stlačením plynového pedálu a zvýšením hodnôt zobrazených na prístrojovej doske. Ak výsledok merania mierne skresľuje realitu, môže sa to paradoxne premietnuť do pomalšej jazdy pri uspokojovaní potrieb pretekára, ktorý sa vo vodičoch skrýva.
Žltý rýchlostný radar na ceste.Jedným z dôvodov skreslenia počítadla rýchlosti vo vozidle je ochrana vodiča pred platením pokuty po nameraní rýchlostným radarom.

Chyba indikácie meracieho zariadenia – ako ju overiť?

Najjednoduchší spôsob, ako skontrolovať, či vaše auto nemá chybu v meracom zariadení, je pomocou GPS navigácie. Väčšina zariadení tohto typu umožňuje nielen určenie polohy, ale aj meranie rýchlosti. Musíte však pamätať na to, že pri pomalej jazde nie je navigácia príliš presná. Údaje sa stanú spoľahlivými až po prekročení rýchlosti 40 km/h.

Skreslenie tachometra v závislosti od veľkosti kolesa - kalkulačka

Veľa vodičov zápasí s problémami pri výbere nových pneumatík. Ako viete, či sa konkrétne pneumatiky hodia na konkrétny model vozidla a nespôsobia skreslenie údajov tachometra? V takejto situácii by ste mali použiť špeciálny nástroj, ktorý vám pomôže ľahko zistiť, aké pneumatiky budú ideálne. Pozrite si kalkulačku pre aternatívne produkty od Oponeo ešte dnes a vyberte si nové pneumatiky bez obáv z chýb merania rýchlosti.