Uvažujete o kúpe nových ráfikov, ale neviete si poradiť s výberom disku pre svoje auto? Len pokojne, naozaj to nie je nič ťažké! Venujte pozornosť niekoľkým kľúčovým faktorom. Prečítajte si našu príručku, ktorá obsahuje všetky najdôležitejšie informácie k tejto téme.

Disk môže výrazne zmeniť vzhľad auta

Disk dokáže úplne zmeniť vzhľad auta.

Ráfiky majú nezanedbateľný vplyv na vzhľad auta. Dokážu úplne zmeniť jeho výzor, urobiť ho luxusnejším alebo zdôrazniť športovú líniu jeho karosérie. Nejde však len o vzhľad, pretože ovplyvňujú aj komfort jazdy a celkový pocit z vozidla. Ak sa pýtate, aké disky si vybrať, všímajte si najskôr technické parametre, ako je veľkosť.

Ako skontrolovať, či disky sedia?

Pri rozhodovaní o výbere diskov pre vaše auto by ste mali venovať pozornosť ich parametrom. Ide tu predovšetkým o veľkosť (priemer a šírka), rozstup skrutiek a ET. Pre správny výber ráfikov je najlepšie kúpiť si model s rovnakými parametrami, ako sú tie aktuálne používané. Ak však chcete niečo zmeniť, nezabudnite si skontrolovať príslušné technické údaje v príručke k vozidlu alebo v iných materiáloch výrobcu.

Akú veľkosť diskov si vybrať?

Ak sa pýtate, aké hliníkové alebo oceľové disky si máte vybrať, najprv sa zamyslite nad ich veľkosťou. Rozmery ráfikov nie sú dôležité len z technického hľadiska, ale ovplyvňujú aj vzhľad a ovládateľnosť auta. 

Rozpoznanie tohto parametra nie je zložité. Stačí sa len zoznámiť s tým, čo znamenajú jednotlivé čísla v jeho kóde. Veľkosť disku pozostáva z dvoch čísel, napr. 6,5 x 15. Prvé označuje šírku a druhé označuje priemer ráfiku. Obidve hodnoty sú vyjadrené v palcoch.

Dvojitý päťlúčový diskDisky výrazne ovplyvňujú vzhľad auta.

Pri rozhodovaní o výbere diskov sa tiež oplatí vedieť, ako samotná veľkosť ovplyvňuje ovládateľnosť vozidla. Modely s menším priemerom umožňujú použitie pneumatík s vyšším profilom. Toto riešenie sa premieta do lepšieho tlmenia nerovností a vyššieho komfortu jazdy. Väčšie varianty v kombinácii s nízkoprofilovými pneumatikami neposkytnú taký komfort, ale vďaka nim bude auto jazdiť istejšie. Pozitívne vplývajú aj na vzhľad vozidla.

Ide teda o vec voľby. Pre niekoho bude dôležitejší vzhľad auta, pre iného čisto praktické aspekty.

Optimálnym riešením je podľa nás montáž veľkých diskov a nízkoprofilových pneumatík v lete, keď sú cesty v lepšom stave a jazda jednoduchšia. Na zimu je lepšie namontovať menšie disky a pneumatiky s vyšším profilom. Skúste si vybrať hliníkové disky, ktoré vyhovujú vášmu autu a vašim individuálnym potrebám.

Ďalšie parametre určujúce spôsob výberu diskov

O tom, či daný ráfik autu sadne, rozhodujú okrem veľkosti aj ďalšie mimoriadne dôležité parametre. Medzi ďalšie technické detaily patrí:

  • rozstup skrutiek (rozstup kolíkov) - to je veľmi dôležitý faktor, rozhodujúci pre správnu montáž. Označuje sa kódom, napríklad 5 x 110, kde číslo 5 znamená počet skrutiek, ktoré upevňujú disk a 110 je priemer kruhu, na ktorom sú umiestnené montážne otvory. Už nemusíte premýšľať, ako zmerať rozstup skrutiek, pretože tieto informácie sú zvyčajne vyrazené na disku.
  • ET (odsadenie disku) – inak známe ako offset alebo odsadenie (môže tiež vystupovať pod skratkou IS). Informuje o vzdialenosti montážnej plochy od geometrického stredu disku. Táto hodnota sa udáva v milimetroch. Pri výbere ráfika dbajte na prípustné odsadenie, pretože tento parameter určuje okrem iného aj polohu kolesa v podbehu kolesa. 
  • priemer stredového otvoru Ø – je označený symbolom „Ø“ a jeho hodnota je vyjadrená v milimetroch. Znalosť tohto parametra umožňuje optimálne vycentrovanie disku v prípadoch, keď je rozdiel medzi veľkosťou stredového otvoru v disku a priemerom náboja. V takýchto situáciách sa používajú centrovacie krúžky na zníženie rozdielu. Najčastejšie sa používajú na hliníkové disky a umožňujú zladiť konkrétny model disku k danému autu.

Z akého materiálu by mali byť disky?

V súčasnosti na trhu dominujú dva typy diskov – hliníkové a oceľové. Najlepšie disky do auta závisia predovšetkým od vašich očakávaní. Pri výbere zvážte faktory, ako je váš rozpočet a estetické preferencie.

Ak nechcete míňať veľa peňazí a na vzhľade kolies vám až tak nezáleží, bude lepšie vybrať si produkty z ocele. Najmä preto, že sú lacnejšie aj z hľadiska údržby. Menej zaplatíte ako za sezónne výmeny pneumatík, tak aj za opravy ráfikov.

Oceľové disky na policiOceľové disky nevyzerajú tak atraktívne ako hliníkové, ale sú oveľa lacnejšie.

Ak však môžete za nové disky minúť väčšiu sumu a oceňujete predovšetkým atraktívny dizajn, oplatí sa zvoliť hliníkové disky. Dostupné sú v rôznych vzoroch a farbách, takže dokážu úplne zmeniť výzor vášho auta, ktoré bude pôsobiť elegantnejšie alebo nadobudne trochu športový vzhľad. Napriek všeobecnému presvedčeniu sú disky vyrobené z hliníka o niečo odolnejšie ako ich oceľové náprotivky.

Treba spomenúť aj ďalšie materiály, ako je titán alebo horčík. Sú extrémne ľahké a zároveň pevné, no dovoliť si ich môže len máloktorý vodič. Zaujímavé môžu byť aj karbónové modely, ktoré sa do výroby dostávajú veľmi pomaly a montujú sa do prestížnych áut ako Porsche, McLaren či Lamborghini.

Ako si vybrať hliníkové disky - dávajte pozor na výrobné metódy

Pri výbere ráfika sa oplatí venovať pozornosť metódam výroby hliníkových diskov. Prevažná väčšina hliníkových diskov dostupných na trhu sa vyrába pomocou nízkotlakového odlievania. Umožňuje vám získať konštrukcie, ktoré sú odolnejšie ako pri gravitačnom odlievaní a verne reprodukujú zámery dizajnérov. 

Drahšie modely však využívajú pokročilé metódy prietokového tvárnenia a kovania. To umožňuje väčšiu odolnosť pri menšom množstve materiálu. Sú to dosť drahé technológie, no takto sa vyrábajú len tie najkvalitnejšie ráfiky. Sú veľmi odolné voči poškodeniu a zároveň ľahké.

Sezóna a disky – ako si vybrať tie správne?

Počas leta je veľmi dôležité správne chladenie brzdového systému. Preto sa budú hodiť disky, ktoré majú veľa otvorených priestorov. Tento dizajn sa premieta do efektívnej cirkulácie vzduchu, ktorá podporuje správnu činnosť bŕzd. Väčšina aktuálne vyrábaných modelov má rôzne typy otvorov, takže nájsť ten správny produkt na teplé dni nebude problém.

Zatiaľ čo v lete budú všetky ráfiky fungovať rovnako dobre, v chladnejších obdobiach stojí za zváženie, ako vybrať disky pre vaše auto, aby zvládli aj nepriaznivé podmienky. Budú sa musieť vyrovnať s ťažkosťami, akými sú nízke teploty, vlhkosť a soľ rozsypaná na cestách. Medzi vodičmi koluje veľa mýtov, napríklad, že v zime budú fungovať iba modely vyrobené z ocele - to nie je pravda.

Za zimné ráfiky sa najčastejšie považujú tie s jednoduchým dizajnom, ktoré sa ľahšie umývajú a udržiavajú. Nezabúdajte, že bez ohľadu na zvolený dizajn potrebujú kolesá náležitú starostlivosť, aby ste ich mohli používať dlhšie. Pravidelné čistenie diskov je nevyhnutné.

Vizuálne problémy - ako si vybrať disky pre vaše auto podľa vzhľadu

Pri zvažovaní, ako vybrať oceľové disky pre auto, na vzhľade veľmi nezáleží, pretože sa najčastejšie používajú v kombinácii s puklicami. Navyše väčšina produktov vyzerá takmer identicky a nenájdete tam žiadne rafinované vzory. Výnimkou z tohto pravidla sú tzv. štrukturálne disky, ale aj v ich prípade sú na dosiahnutie zamýšľaného efektu, teda vzhľadu pripomínajúceho hliníkové disky, nevyhnutné aj špecializované puklice.

Úplne inak je to v prípade hliníkových modelov. Na výber je obrovské množstvo dizajnov a farieb ráfikov. Medzi najobľúbenejšie dizajny patria:

  • päťlúčové,
  • dvojité päťlúčové,
  • viaclúčové,
  • lúčové
  • typu mesh.

Najklasickejším príkladom ráfikov sú tie s päťlúčovým dizajnom. V závislosti od farby a povrchovej úpravy dokážu zdôrazniť elegantný vzhľad auta alebo jeho športový charakter. Vďaka jednoduchému dizajnu, ktorý sa ľahko čistí, sú často vyberané na zimné obdobie.

Podobná situácia je aj v prípade dvojitých päťlúčových diskov – vyzerajú dobre na mnohých modeloch áut a sú univerzálne.

Ak chcete dosiahnuť štíhlejší a jemnejší vzhľad vášho auta, zvoľte viaclúčové disky. Vďaka nim je auto ľahšie a vyzerá dobre v pohybe aj pri státí.

Zaujímavou voľbou sú aj lúčové disky, ktoré si vyberá čoraz viac vodičov. Svojou originálnou formou výrazne zmenia charakter auta. Toto je riešenie pre ľudí, ktorí chcú, aby ich vozidlo zaujalo jedinečným vzhľadom.

Iný typ diskov – mesh - je moderným a efektívnym riešením pre milovníkov dizajnu. Rozdvojujúce sa ramená usporiadané do tvaru písmena „Y“ dodávajú autu elegantný a dynamický vzhľad. Táto možnosť osloví najmä vodičov, ktorí si potrpia na unikátne riešenia.

V poslednej dobe sú populárne aj konkávne disky. Vyznačujú sa vydutosťou, ktorá zvýrazňuje športový charakter a vďaka ktorej auto pôsobí efektne a jedinečne. Na zadnej náprave vozidla sa spravidla používajú kolesá s väčšou vydutosťou, čo navyše ovplyvňuje jedinečný vizuálny efekt.

Farba diskov určuje ich vzhľad rovnako ako vzor. Medzi najobľúbenejšie farby patria všetky odtiene striebornej, ktoré pôsobia elegantne a hodia sa k väčšine karosérií. Voľba grafitovej alebo čiernej farby dodáva autu dravý a dynamický vzhľad. Súčasné produkčné možnosti nekladú žiadne obmedzenia na výber farieb ráfikov. Veľa spoločností ponúka možnosť personalizácie, aby bol disk jedinečný a zdôrazňoval individualitu užívateľa. Preto pri rozhodovaní o kúpe vyberajte hliníkové disky pre vaše auto tak, aby nielen dobre vyzerali, ale aj zdôraznili váš charakter.

V ponuke spoločnosti Oponeo sú disky v rôznych farbách: čierna, grafitová, zlatá a dokonca aj ružová. Pre používateľov, ktorí si cenia originálny vzhľad a použitie, výrobcovia ponúkajú disky s okrajom, skrútené, konkávne, športové a terénne.