Na jar, keď teplota vystúpi nad 7 °C, vodiči obvykle prezúvajú zimné pneumatiky za letné. Napriek tomu, že zákon o cestnej premávke jasne nestanovuje povinnosť ich výmeny, majú sezónne pneumatiky svoje opodstatnenie. Niektorí vodiči aj napriek tomu celoročne jazdia na zimných pneumatikách. Neuvedomujú si, že tým vystavujú seba a ostatných účastníkov cestnej premávky veľkému nebezpečenstvu.

Navyše, jazda na zimných pneumatikách môže vyjsť v konečnom dôsledku omnoho drahšie, než keby pneumatiky prezuli. Prečo by zimné gumy mali v lete radšej ostať uskladnené v pivnici alebo pneuservise a nemalo by sa na nich jazdiť?

Zimné a letné pneumatiky - v čom sa líšia?

Celoročná jazda na letných pneumatikách môže byť veľmi nebezpečná, najmä pokiaľ v zime vozovka zamŕza alebo je pokrytá snehovou pokrývkou. Avšak ani celoročná jazda na zimných pneumatikách nie je prechádzka ružovou záhradou a rozhodne by ste to nemali skúšať. Hoci sa zimné a letné pneumatiky na prvý laický pohľad takmer nelíšia, majú rozdielne zloženie a dezén. Zimné gumy navyše majú úplne iné jazdné vlastnosti ako letné. Prezúvanie teda určite má význam.

Zimné pneumatiky sú prispôsobené pre použitie v chladnom počasí, keď teplota klesne pod 7 °C. Na Slovensku zákon o cestnej premávke stanovuje povinnosť používania zimných pneumatík v období od 15. novembra do 31. marca, pokiaľ je na vozovke súvislá snehová alebo ľadová vrstva. Ich materiál má vyššiu priľnavosť k vozovke, iné zloženie a hlbší dezén.

V lete jazdia vodiči spravidla rýchlejšie a často aj v daždivom počasí, kedy je vozovka mokrá. Presne takýmto podmienkam sú prispôsobené letné pneumatiky s ich tvrdšou zmesou. Pri vyšších teplotách sa mäkká zmes zimných pneumatík prehrieva, čo zvyšuje hlučnosť a spotrebu paliva a predlžuje brzdnú dráhu.

Prečo by ste mali na jar vymeniť zimné pneumatiky za letné

Ako sme už spomínali, zimné pneumatiky majú úplne odlišné jazdné vlastnosti ako letné. Pripravili sme pre vás 5 dôvodov, prečo by ste mali včas vymeniť svoje zimné pneumatiky za letné.

Bezpečnosť na cestách

Najhlavnejším dôvodom na prezutie zimných pneumatík v lete je bezpečnosť. Zimné gumy majú totiž vďaka svojmu zloženiu v letných teplotách omnoho dlhšiu brzdnú dráhu, pričom rozdiel oproti letným môže byť niekedy až 20 %.

Kvôli nižšej priľnavosti k vozovke vozidlo na zimných pneumatikách v lete akoby viac plávalo. Test rakúskeho autoklubu ÖAMTC preukázal, že vozidlo obuté na zimných gumách v lete zabrzdí pri rýchlosti 80 km/h o 6,4 m ďalej, ako to isté vozidlo na letných pneumatikách. Táto dĺžka môže byť častokrát rozhodujúca, či k zrážke dôjde a vy sa budete musieť vyrovnať s následkami dopravnej nehody a poistením vozidla, alebo bezpečne a včas zabrzdíte.

Zvýšené náklady a spotreba auta

Mnoho vodičov uvažuje pri výmene pneumatík svojou peňaženkou. Je pochopiteľné, že sa každý snaží ušetriť kde sa dá, no je skutočne celoročná jazda na zimných pneumatikách efektívna? Mäkšia zmes a vyšší valivý odpor zimných pneumatík v teplom letnom počasí môže totiž zvýšiť spotrebu paliva až o 5 - 10 %. V konečnom dôsledku sumu, ktorú ste ušetrili nezakúpením letných pneumatík, nakoniec aj tak zaplatíte na benzínke.

Poradenie si s aquaplaningom

Aquaplaning je jav, pri ktorom strácajú pneumatiky vozidla v dôsledku nedostatočného odvodu vody z ich povrchu kontakt s vozovkou. Vozidlo na vozovke akoby pláva a vodič nad ním stráca kontrolu. Vzniká kombináciou príliš veľkého množstva vody na vozovke, vysokej rýchlosti a nevhodných pneumatík.

Zimné pneumatiky majú vo všeobecnosti približne o pätinu nižšiu odolnosť voči aquaplaningu než letné. Behúň letných pneumatík má vyšší počet drážok a je konštruovaný práve na odvod vody z pneumatiky.

Rýchlejšie opotrebenie zimných pneumatík v lete

Zimné pneumatiky obsahujú vo svojej zmesi viac siliky ako letné, vďaka čomu sú priľnavejšie k vozovke. V teplom počasí sa preto behúň zimnej pneumatiky môže opotrebovať až o takmer 20 % rýchlejšie, ako pri letných pneumatikách.

Zimné pneumatiky v lete a ich jazdný komfort

Pri vyšších teplotách sa mäkká zmes v zimných pneumatikách prehrieva, čo vplýva aj na jazdný komfort a najmä na hlučnosť odvalujúcich sa pneumatík.

Celoročné pneumatiky - kompromis medzi zimnými a letnými pneumatikami

Pokiaľ sa vám nechce neustále prezúvať pneumatiky, môžete svoje auto obuť do univerzálnych celoročných pneumatík. Tie kombinujú vlastnosti letných a zimných pneumatík bez ohľadu na ročné obdobie a počasie. Zloženie gumovej zmesi v celoročných pneumatikách zaisťuje dobrý výkon tak v horúcich, ako aj mrazivých podmienkach.

Celoročné pneumatiky sú označené alpským symbolom, značkou M+S. V strednej časti dezénu majú viac zárezov poskytujúcich dobrú trakciu na snehu. Vonkajšia časť behúňa je zas vyrobená z masívnych blokov, ktoré zabezpečujú stabilitu pri rýchlej jazde.

Celoročné pneumatiky sú povolené na celoročnú jazdu a sú najvhodnejšie pre vodičov, ktorí preferujú pokojný štýl jazdy a ročne na krátkych trasách najazdia do 6 000 km. Môžu byť teda zlatou strednou cestou pre tých, ktorí sa snažia pri kúpe pneumatík ušetriť. Nemusíte však šetriť za každú cenu. Našťastie totiž existujú aj lacné letné pneumatiky, ktoré vám zabezpečia rovnaký pôžitok z jazdy, ako tie celoročné. Podrobnejšie rozdiely medzi týmito dvoma typmi pneumatík nájdete v našom článku o letných a celoročných pneumatikách.

Potrebujete pomôcť s výberom pneumatík? Náš tím vám s radosťou zodpovie všetky vaše otázky. Poradíme vám tie najvhodnejšie pneumatiky určené špeciálne na váš preferovaný štýl jazdy.