Teplých slnečných lúčov vyhrievajúcich vozovku sa tento rok už zrejme nedočkáme. Motoristi sa pripravujú na zimnú sezónu, s čím prichádza aj povinnosť prezutia letných pneumatík za zimné. Na Slovensku máme zákonom stanovenú povinnosť prezutia zimných pneumatík v čase od 15. novembra do 31. marca za nižšie uvedených podmienok. Za akých podmienok a kedy by si mali vodiči prezuť zimné pneumatiky? Aké ustanovenia sa k tomu vzťahujú? Všetky dôležité informácie o tom, kedy sú povinné zimné pneumatiky na Slovensku, sme pre vás zhrnuli v článku.

sneh na ceste

Povinné zimné pneumatiky 2020/2021: Kedy prezuť zimné pneumatiky

Povinnosť zimných pneumatík je na Slovensku ustanovená zákonom. Kedy sú však povinné zimné pneumatiky? Zákon o cestnej premávke hovorí o povinnosti používania zimných pneumatík od 15. novembra do 31. marca, pokiaľ je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza. V týchto podmienkach môže vodič šoférovať po slovenských cestách iba také vozidlo, ktoré bude mať na všetkých nápravách obuté zimné pneumatiky.

Čo sa týka nákladných áut a áut nad 3,5 tony, tie musia mať v stanovenom termíne obuté zimné pneumatiky aspoň na jednej z hnacích náprav. Autobusy však musia mať prezuté všetky nápravy.

Ďalším indikátorom, že by ste mali prezuť zimné pneumatiky, je teplota klesajúca pod 7 °C. Pokiaľ je cez deň teplota napr. 12 °C a v noci 5 °C, mali by ste pri tomto brať do úvahy, v akej časti dňa auto využívate. Pokiaľ pracujete od skorého rána do večera, odporúčame vám pneumatiky prezuť. Ak však jazdíte iba cez deň, s prezúvaním by ste mali počkať, nakoľko vyššia teplota ako 7 °C nie je pre zimné pneumatiky vhodná.

Prečo prezuť zimné pneumatiky

Určite si nenechávajte prezúvanie pneumatík na poslednú chvíľu. A nečakajte, kým napadne prvý sneh, pretože v takomto prípade už môže byť neskoro. V prípade nedodržania týchto nariadení a jazde na letných pneumatikách na zasneženej vozovke vám môže polícia udeliť mastnú pokutu a zákaz pokračovania v jazde. Náklady na odtiahnutie vozidla v tomto prípade hradíte z vlastnej peňaženky. Okrem toho hrozí ešte jedna vec: Ak na letných pneumatikách v zimnom období spôsobíte dopravnú nehodu, poisťovňa, v ktorej máte uzavreté povinné zmluvné poistenie alebo havarijné poistenie, by mohla krátiť poistné plnenie alebo ho vôbec nemusela uznať.

Aký je rozdiel medzi letnými a zimnými pneumatikami

Prečo je vlastne dôležité prezúvanie pneumatík? Čím sa odlišujú zimné pneumatiky od letných a aké sú medzi nimi rozdiely? Rozdiely vyplývajú zo zloženia zmesi a konštrukcie dezénu. Zimná pneumatika má v zimných podmienkach, na rozdiel od letnej pneumatiky, tieto vlastnosti:

  • kratšia brzdná dráha
  • lepšia priľnavosť na snehu a ľade, ale aj na suchej premrznutej ceste
  • väčšia stabilita pri jazde zákrutou
  • nezamŕzajú

Zimné pneumatiky sa vyrábajú z mäkšej zmesi ako letné. Toto je umožnené vďaka vyššiemu podielu silice, oxidu kremičitého a ďalším zmäkčovadlám, ktoré zabraňujú vytvrdzovaniu gumy v prípade poklesu teploty pod 7 °C. Voľným okom si môžete všimnúť veľký počet lamiel v dezéne, ktoré majú cikcakové tvarovanie. Tieto majú na starosti správnu trakciu a brzdenie na klzkom povrchu.

zasnežená diaľnica

Ako zistíte, že ide o zimné pneumatiky: Označenie M+S

Všetky zimné pneumatiky musia byť označené symbolom troch vrcholov so snehovou vločkou. Obvykle majú aj označenie M+S (z ang. Mud + Snow, čiže blato a sneh). Označenie M+S majú však aj celoročné pneumatiky alebo pneumatiky na SUV určené na americký trh, pri ktorých nezáleží na tom, na akú sú sezónu.

Ako prezuť zimné pneumatiky

Ak sa v tomto období chystáte na prezutie letných pneumatík za zimné, máte na výber 2 možnosti: ak si trúfate, a máte skompletizovanú sadu pneumatík s diskami, môžete si pneumatiky prezuť sami. V opačnom prípade ich môžete dať prezuť profesionálom do servisu.

Pokiaľ sa rozhodnete prezuť si pneumatiky sami doma, na celý proces si vyčleňte aspoň hodinu času. Pri práci mimo garáže bude pre váš komfort najlepšie, ak budete pneumatiky prezúvať za pekného počasia. Takto sa pripravíte na prezúvanie pneumatík v 7 jednoduchých krokoch:

  1. V prvom rade je najdôležitejšia kúpa kvalitného náradia, ktoré v mnohých prípadoch prežije aj niekoľko automobilov. Oblečte si montérky alebo teplákové pracovné oblečenie, pracovné rukavice a zoberte si podložku, napríklad starú deku.
  2. Pred začiatkom prezúvania si nezabudnite preštudovať návod k autu, aby ste zbytočne neurobili nejakú chybičku.
  3. Pripravte si náradie do dostatočnej blízkosti, zatiahnite ručnú brzdu na aute a zaraďte prvý stupeň (v prípade automatu písmeno P) alebo spiatočku, aby sa vozidlo samo od seba nepohlo.
  4. Miesto, kam umiestniť zdvihák zistíte podľa značiek na bočnom prahu auta. Povoľte skrutky o pol otáčky. Pokiaľ sú kolesá auta ešte na zemi zasuňte zdvihák a vozidlo mierne zdvihnite. Následne odstráňte skrutky.

TIP:  Prezúvajte pneumatiky vždy iba na rovnom a pevnom povrchu, napríklad na asfalte alebo betóne. V prípade prezúvania na hline vám hrozí zaborenie zdviháku alebo samotného auta.

  1. Teraz zložte koleso a položte ho pod auto. Takto si poistíte, že auto nedopadne priamo na zem pri náhodnom zošmyknutí sa zo zdviháku.
  2. Nasaďte zimnú pneumatiku, avšak dbajte na jej otočenie v prípade, ak ide o smerové pneumatiky. V tom prípade šípka na dezéne musí mieriť v smere jazdy. Utiahnite skrutky na kolese tak, aby sa nehýbalo.
  3. Následne vyberte spod auta pneumatiku, spustite ho na zem a skrutky pevne dotiahnite.

TIP: Vždy prezúvajte iba jedno koleso naraz, pretože prezúvanie viacerých súčasne nie je bezpečné. Skontrolujte skrutky a závity skrutiek. Nepoužívajte na ne žiadne oleje ani mazivá.

Na záver vám už iba zostáva skontrolovať správny tlak v zimných pneumatikách a v prípade potreby ich dofúkajte. Letné pneumatiky vyčistite a uložte do skladu na „zimný spánok“.

Výmena pneumatík

Skontrolujte hĺbku dezénu

Pokiaľ nemáte nové zimné pneumatiky, ale ste ich skladovali za vhodných podmienok napríklad u vás doma v garáži, pred obutím určite skontrolujte aj hĺbku dezénu pneumatík. Pri dezéne s hĺbkou 4 mm sa už odporúča výmena pneumatík za novší model, avšak minimálna hĺbka dezénu je 3 mm.

Povinnosť prezutia zimných pneumatík v iných častiach Európy

Zákony a predpisy ohľadom povinnosti používania zimných pneumatík v zime sa líšia v jednotlivých krajinách Európy. Pokiaľ sa teda chystáte v zimnom období s autom do zahraničia, najskôr si podrobne naštudujte nariadenia a predpisy ostatných krajín ohľadom povinnosti používania zimných pneumatík. Neznalosť neospravedlňuje, a preto by ste sa mohli zbytočne vystaviť vysokej pokute.

Náš tím vám praje veľa šťastných kilometrov po Slovensku na tých správnych zimných pneumatikách!