klepanie motora a jeho príčiny

Klepanie motora rozhodne nie je zvuk, ktorý by šoféri chceli počuť, ale väčšina sa s ním už zrejme stretla. Nepríjemný zvuk je jednoznačným upozornením, že s autom niečo nie je v poriadku. Príčin klepania motora je mnoho. Aké sú tie najčastejšie a ako sa dajú odstrániť?

Búchanie, hrkotanie alebo klepanie motora?

Existuje viacero podozrivých zvukov vychádzajúcich z vozidla. Ak máte dobrý sluch a poznáte svoje auto, dokážete problém ľahko identifikovať. Menej skúseným odporúčame navštíviť autoservis, alebo sa do zvukov motora započúvať s niekým, kto skúsenosti má. Klepanie motora na voľnobehu signalizuje opotrebovanie dvojhmotného zotrvačníka, klepanie motora za tepla zasa môže znamenať, že v ložiskách kľukového hriadeľa je vôľa. Klepanie motora pri akcelerácii alebo naopak pri znížení zaťaženia, ktoré pripomína buchotavé zvuky, bude mať príčinu v opotrebovanom uložení motora.

Búchanie alebo klepanie však môže vychádzať aj zo spojky v aute alebo z prevodovky. Hrkotanie pri vyšliapnutí spojky vás upozorňuje na poškodené vypínacie ložisko spojky, za zvonenie pri voľnobehu zasa môžu prasknuté lamely spojky. Vôľa v ozubení prevodovky sa dá identifikovať podľa hrkotania z prevodovky pri voľnobehu. Vedieť rozoznať zvuky z motora teda môže výrazne prispieť k identifikovaniu presnejšej poruchy. Pozorne počúvať auto sa určite oplatí.

Ako riešiť klepanie motora?

Riešenie je pochopiteľne závislé od príčiny a tých je nanešťastie nespočetné množstvo. Jedno je však isté – ak počujete klepanie motora za studena, po zahriatí alebo aj hneď po naštartovaní, treba konať. Včasnou návštevou servisu alebo aj svojpomocným odstránením problému môžete predísť vážnejším problémom. Priblížime vám najčastejšie možné príčiny klepania motora, ale myslite na to, že ide o pravdepodobné príčiny. Zvuky z motorového priestoru môžu byť iba jedným z ukazovateľov poruchy, takže si treba všímať aj ďalšie veci, ako napríklad tuhý pedál, stratu výkonu a podobne.

Tankujte kvalitné palivo

Môže za klepanie motora benzín? Odpoveď je áno. Tankovanie lacnejšieho paliva spôsobuje usádzanie nečistôt vo valcoch a časom začnú usadeniny obmedzovať presnosť výbuchu zmesi vzduchu a paliva. Rovnaký dôvod môže mať aj klepanie dieselového motora. Keď príde k výbuchu v komore na viacerých miestach, môžete počuť niečo ako klepanie. Určite netankujte palivo s nižším oktánovým číslom ako je odporúčané pre vaše auto.

klepanie motora benzín a diesel

Klepanie motora po výmene oleja

Zaznamenali ste klepanie motora po výmene oleja? Ak ste použili nevhodný motorový olej, môžu tiež vznikať usadeniny na valcoch, nie vo vnútri ale na vonkajšej strane valcov. Kvôli usadeninám nie sú trecie plochy dostatočne premazávané, takže na oleji nešetrite a držte sa odporúčaní výrobcu. Pridávať môžete aj aditíva, ktoré obmedzia karbónové usadeniny. Klepanie motora ale môže spôsobiť aj nedostatok oleja alebo opotrebovaný olej s množstvom nečistôt. Zanedbanie pravidelnej výmeny motorového oleja, resp. jeho dopĺňanie môže mať oveľa horšie následky ako iba nepríjemný zvuk.

Klepanie motora po naštartovaní

Klepanie alebo skôr bzučanie motora môže súvisieť s palivovým čerpadlom. Ak počujete klepanie motora po naštartovaní, ktoré za krátku chvíľu prestane, zrejme pôjde o pracovný zvuk čerpadla a netreba to nijako riešiť. Pretrvávanie tohto bzučania alebo šumu však naznačuje opotrebovanie palivového čerpadla, a teda potrebu jeho výmeny. Opotrebenie sa dá cítiť aj na zhoršenom chode motora.

Problém so zapaľovacími sviečkami

Výmena sviečok zapaľovania nie je náročná a navyše bývajú dobre dostupné. Aj preto sa do výmeny často ľudia pustia sami. Samotné sviečky nie sú finančne náročné a ušetriť sa dá aj za samotnú výmenu, takže prečo to neskúsiť? Väčšinou dopadne takáto svojpomocná výmena dobre, ale musíte sa držať odporúčaní výrobcu a použiť správne sviečky. Pred výmenou si dobre naštudujte, aký typ potrebujete, ideálne kúpte rovnaké, ako sú tie staré. Ale pozor, aj správny typ sviečok za podozrivo výhodnú cenu môže narobiť problémy a prejaviť sa, okrem iného, aj klepaním motora. Nesprávne sviečky narúšajú cyklus spaľovania, čo je sprevádzané hlučným klepaním. Samozrejme môže byť problémom aj neodborná manipulácia, takže si overte postup výmeny.

Klepanie motora má množstvo príčin

Z auta vychádzajú rôzne zvuky. Pri starších modeloch, ktoré už majú niečo za sebou, sú niektoré celkom bežné a neznamenajú žiadne vážne poruchy. Klepanie nemusí vždy vychádzať z motora, môže ísť aj o podvozok. Klepot pri prechádzaní cez spomaľovač alebo nerovnosti na ceste môže byť len uvoľnený výfuk na aute alebo opotrebovaný čap ramena. Samozrejme aj tieto veci je potrebné riešiť, aby neprerástli do väčších komplikácií, ale nemusí to byť urgentný problém.

Ak máte nové auto alebo sa objaví nový neobvyklý zvuk, okrem vyššie uvedených najčastejších príčin je tu aj množstvo ďalších. Záleží aj na tom, či ide o klepanie motora za studena na voľnobehu motora alebo klepanie motora pri vyšších otáčkach. Napríklad klepanie motora pri pridaní plynu po zahriatí motora, ktoré sa zmení na brnenie, je jedným z indikátorov opotrebovaných ložísk spojovacích tyčí a vačkového hriadeľa. Medzi ďalšie dôvody klepania motora patrí poškodenie ventilov, opotrebované tesnenie motora, poškodenie hydraulického zdvíhadla ventilov, zlý napínač rozvodovej reťaze alebo jej priveľká vôľa, zanesené vstrekovacie trysky alebo opotrebovanie pohyblivých dielov.

Počuli ste už zo svojho auta klepanie alebo búchanie z motora? O akú poruchu išlo? Bolo to klepanie motora diesel alebo benzín?