Počet SUV, ktoré sa objavujú v mestských uliciach, sa neustále zvyšuje už niekoľko rokov. Kedysi to boli skôr málo populárne vozidlá, no dnes dominujú v predajných štatistikách. Nepochybne to ovplyvňuje aj väčší dopyt po zimných pneumatikách 4x4, ktoré sa spájajú nielen s off-roadom, ale aj s jazdou po meste. Pre všetkých vodičov, ktorí stoja pred výberom novej sady pneumatík, sme pripravili hŕstku tipov a päť odporúčaných modelov, vďaka ktorým bude jazda veľkými autami v zimných podmienkach jednoduchšia.

Auto na ceste v zasneženom lesePneumatiky pre veľké autá musia byť bezpečné, najmä v zime.

Aké podmienky musia spĺňať zimné pneumatiky pre autá SUV?

Autá SUV s pohonom všetkých štyroch kolies sú čoraz obľúbenejšie. To všetko vďaka možnostiam, aké poskytujú vodičom. Výhodou tohto typu vozidiel je nepochybne ich univerzálnosť - perfektne si poradia pri každodennej jazde v mestských podmienkach, či tiež v nenáročnom teréne. Vďaka vysokému odpruženiu a pohonu na obe nápravy sú menej náchylné na poškodenie podvozku či zapadnutie na nespevnenom podklade.

Tieto výhody sú však spojené s určitými požiadavkami na pneumatiky. Musia byť prispôsobené nielen väčšej hmotnosti vozidla, ale musia tiež spájať vlastnosti mestských a terénnych modelov. Mali by si poradiť aj v rôznych poveternostných podmienkach. Výrobcovia pneumatík pre autá SUV prikladajú veľký význam ich životnosti. Aj keď sa väčšina používateľov takýchto áut pohybuje najmä po meste, práve občasné výjazdy na lesné cestičky sú spojené so zvýšeným rizikom poškodenia pneumatík.

Ešte väčšou výzvou však vyzerá byť výber pneumatík na zimu. Jazda po utlačenom a sypkom snehu, ľade, blate a povrchoch pokrytých vodou môže byť bezpečná len vtedy, ak svoje auto vybavíme správne vybranými pneumatikami. Zimné pneumatiky pre autá SUV ovplyvňujú množstvo faktorov ako je trakcia, brzdná dráha a držanie sa stopy, a preto musia byť prepracované v každom detaile.

Ako si vybrať zimné pneumatiky 4x4?

Pred kúpou nových pneumatík si všímajte ich základné parametre, o. i. rozmer či indexy nosnosti a rýchlosti. Vďaka tomu získate istotu, že zakúpený model bude spĺňať vaše potreby. Veľmi dôležitá je aj značka. Najlepší výkon zaistia modely prémiových značiek ako Continental, Michelin, Goodyear, Dunlop, Yokohama, Bridgestone, Nokian Tyres, Pirelli alebo Vredestein. V ich sortimente určite nájdete najobľúbenejšie zimné pneumatiky 215/65r16 pre autá SUV, ale aj množstvo ďalších populárnych rozmerov.

Ak neviete, ktoré pneumatiky budú pasovať na vaše auto, použite konfigurátor pneumatík dostupný na našej stránke. Ide o veľmi ľahko použiteľný nástroj, vďaka ktorému si vyberiete správny model.

Potom zhromaždite čo najviac informácií o modeloch, o ktoré máte záujem. Napríklad z označenia na štítku EÚ sa dozviete viac o brzdnej dráhe na mokrom povrchu, generovanom hluku a valivom odpore. Na základe týchto údajov si vyberiete produkt, ktorý bude vyhovovať vašim individuálnym preferenciám. Dôležitým krokom je tiež porovnanie zozbieraných informácií s výsledkami prestížnych testov a názormi iných vodičov. Spoznáte tak silné a slabé stránky každého produktu v danom rozmere.

Pre osoby, ktoré sa rozhodujú, aké pneumatiky pre auto SUV zvoliť, sme pre uľahčenie pripravili praktický rebríček 5 modelov, ktoré stoja za pozornosť. Výsledky sú uvedené nižšie.

Pirelli Scorpion Winter

Značka Pirelli, aj keď si ju mnohí spájajú najmä s pneumatikami pre športové autá, má vo svojom katalógu aj modely, ktoré sa skvele osvedčia v autách s pohonom 4x4. Jedným z nich je napr. Scorpion Winter, ktorý má ponúknuť vysoký výkon v náročných zimných podmienkach. Tieto predpoklady sú určite hodné prémiovej značky!

Výrobca si dal záležať na tom, aby auto pri priamej jazde a v zákrutách išlo po určenej stope, čomu slúži charakteristický systém zárezov. Vzhľad tohto modelu je mierne odlišný od predchodcov - hoci ide stále o smerový dezén - čo je ovplyvnené najmä širokými obvodovými kanálikmi. Boli použité s cieľom zvýšenia účinnosti pri odstraňovaní nečistôt, blata, snehu a vody spod čela pneumatiky. Výsledkom je, že brzdenie aj samotná jazda sú stabilnejšie a vodič má nad autom väčšiu kontrolu. Pirelli Scorpion Winter sa vyznačuje aj ekonomickým použitím. Nízky valivý odpor sa prenáša na nižšiu spotrebu paliva, čo prináša úspory.

Náš zákazník - Laco D. ohodnotil tento model týmito slovami:

Veľmi dobrá pneumatika na mierne jazdenie, aj keď dobre sa osvedčila aj pri dynamickej jazde. Drží sa jazdnej dráhy, veľmi dobre odvádza vodu, nespôsobuje aquaplaning. Veľmi dobrá priľnavosť. Pneumatiky zvládli pohyb do kopca na snehovej kaši, snehu a počas silných dažďov. Opotrebenie pneumatík je tiež mierne, vďaka čomu ušetríte, keďže nemusíte tak skoro kupovať ďalšiu sadu pneumatík. S čistým svedomím odporúčam tieto pneumatiky každému nadšencovi jazdy po zhutnených alebo terénnych cestách.

Michelin Pilot Alpin 5 SUV

Zaujímavým a pozoruhodným návrhom je aj SUV Michelin Pilot Alpin 5. Ľuďom zodpovedným za jeho návrh išlo predovšetkým o dosiahnutie vysokej úrovne bezpečnosti a výborných jazdných parametrov.

Model poskytuje vynikajúcu presnosť pri jazde na zasneženom povrchu. To všetko vďaka smerovému behúňu so symetrickým vzorom. Zaručuje efektívne odvádzanie blata, snehu a vody, čo sa premieta do vysokej odolnosti voči aquaplaningu. Drážka v strede behúňa zlepšuje ovládanie vozidla pri brzdení.

Vďaka použitiu kaučukovej zmesi s novým zložením, obsahujúcim funkčné polyméry, nebude pohyb na mokrom alebo zasneženom povrchu spôsobovať žiadne problémy. Auto si zachová správnu trakciu aj napriek nepriaznivým podmienkam. Výrazne to zvýši bezpečnosť aj komfort cestovania.

Dizajnéri zohľadnili aj zaťaženie, aké pneumatiky SUV znášajú. Pneumatika Michelin Pilot Alpin 5 SUV má zosilnené ramená. Pevnejšia kostra zaisťuje dlhšiu životnosť.

Osoby, pre ktoré je dôležitá estetika, ocenia aj vzhľad produktu. Boky s precíznou povrchovou úpravou vyzerajú naozaj dobre. Takéto gumy podčiarkujú elegantný vzhľad celého auta a úspešne sa osvedčia v prémiových autách.

Svoju spokojnosť s pneumatikou vyjadril Martin, ktorý povedal:

Toto je moja tretia súprava pneumatík Michelin Alpin 5, v rôznych autách. Sú vždy spoľahlivé, veľmi dobrá priľnavosť pri jazde. Jednoznačne odporúčam pneumatiky a stránku Oponeo.sk, posielajú pneumatiky z rovnakého výrobného obdobia!

Hankook Winter i*cept evo3 X W330A 

Hankook Winter i*cept evo3 X W330A je pneumatika stredného segmentu, avšak vzhľadom na riešenia, ktoré sú v nej použité, môže smelo konkurovať prémiovým modelom. Práve preto si ju horlivo vyberajú vodiči, ktorí oceňujú vysokokvalitné spracovanie, ktoré ide ruka v ruke s dobrou cenou.

Pneumatiky sú vyrobené zo zimnej kontrolnej zmesi s technológiou Aqua pine. Produkt obsahujúci živicu poskytuje účinné brzdenie. Zároveň nestráca pružnosť ani pri veľmi nízkych teplotách. Studené zimy teda neovplyvnia jazdné parametre.

Dôležitým faktorom je aj behúň. Jeho smerový dezén v kombinácii s vodnými lamelami a rozšírenými ramennými drážkami zaručujú rýchle odvádzanie vody. Riziko aquaplaningu a nebezpečných šmykov je tým pádom výrazne znížené.

Brzdný výkon na snehu zvyšujú cik-cak drážky umiestnené v centrálnej časti dezénu a 3D zimné lamely. Ramenné drážky v tvare krídel lietajúceho vtáka umožňujú zahryznúť sa do čerstvého snehu ležiaceho na ceste a zachovať tak správnu trakciu.

Filip takto vyjadril spokojnosť s kúpou tejto pneumatiky:

Pneumatika sa vynikajúco osvedčila v zime, v daždi, na snehu aj na suchom povrchu. Ani pri jazde vysokou rýchlosťou po diaľnici nebolo počuť žiadne zvýšenie hluku (v porovnaní s letnými pneumatikami Michelin). Veľmi odporúčam!

Kleber Krisalp HP3 SUV

Pneumatika strednej triedy, ktorá sa vyznačuje vysokým výkonom v zimných podmienkach. Vďaka smerovému dezénu behúňa a správnym materiálom si vedie dobre pri nízkych teplotách a na zasneženom povrchu.

Zabezpečuje to okrem iného aj kvalitná gumová zmes. Bola vytvorená na báze funkčných elastomérov. Pneumatika zvyšuje bezpečnosť na zľadovatených cestách a v porovnaní so svojím predchodcom, modelom Krisalp HP2, sa brzdná dráha skrátila až o 8 %. Funguje dobre na mokrom aj suchom povrchu.

Behúň so smerovým dezénom je vybavený premysleným systémom drážok. Nielenže dobre odvádza vodu a sneh, čím znižuje riziko šmyku, ale poskytuje aj väčšiu istotu pri riadení v náročných podmienkach. V spojení s dobre navrhnutým umiestnením lamiel zaisťuje správnu trakciu na zasnežených cestách.

S modelom Krisalp HP3 SUV je veľmi spokojná aj Natália:

Skvelé pneumatiky, najmä keď je mokro alebo prší, na diaľnici pri vysokých rýchlostiach 120-140 km/h auto nestráca na ovládateľnosti, spotreba paliva je v norme. Znovu by som si ich kúpila!

Zeetex WH1000 SUV

Pneumatika Zeetex WH1000 SUV patrí do ekonomickej triedy, a preto ju ocenia ľudia, ktorí chcú spojiť dobrú kvalitu s veľmi priaznivou cenou. Dobre sa osvedčí v zimných podmienkach, čo umožní prekonať mokré alebo zasnežené cesty.

Návrhári sa rozhodli použiť asymetrický dezén behúňa. V kombinácii so špeciálnym systémom 3D lamiel umožňuje zachovať primeranú trakciu aj na náročných povrchoch. Produkt umožňuje udržiavať kontrolu nad vozidlom na mokrom alebo zasneženom povrchu, čím zaisťuje bezpečnosť vodiča a jeho cestujúcich.

Široké drážky odvádzajú sneh, blato a vodu, čím predchádzajú nebezpečným šmykom. Dôležitá je aj špeciálna cik-cak drážka. Jej úlohou je zlepšiť priľnavosť a predovšetkým skrátiť brzdnú dráhu. Vďaka tomu je pneumatika ako stvorená pre robustné autá SUV.

Šimon pochválil Zeetex WH1000 nasledujúcimi slovami:

Najväčšou výhodou týchto pneumatík je cena. V balení dostaneme tichú pneumatiku, ktorá sa perfektne správa na suchom povrchu a veľmi dobre na mokrom povrchu. Snehu bolo v tomto roku len veľmi málo, avšak na čerstvom snehu si poradili veľmi dobre (snehovú kašu a ľad nezvládne bez reťazí asi žiadna). Nikdy som nepocítil, že by sa pneumatika nadmerne deformovala pri rýchlych manévroch. Na leto som si kúpil súpravu tej istej firmy a taktiež som spokojný. Nabudúce si tiež vyberiem Zeetexy.

Terénne pneumatiky na autá SUV pre náročných zákazníkov

Pre ľudí, ktorí častejšie jazdia v ľahkom teréne než v meste, alebo ktorých cesta domov vedie po úsekoch s náročným povrchom, budú dobrým výberom terénnejšie verzie pneumatík - AT. Sú navrhnuté tak, aby dobre obstáli vo všetkých podmienkach, v lete aj v zime, takže ich sezónna výmena nie je potrebná.

BFGoodrich All Terrain T/A KO2

Už na prvý pohľad je vidieť, že tento model z prémiového segmentu si dokonale poradí s jazdou v náročnom teréne. Vďaka zvýšenej tvrdosti steny pneumatiky o 20 % je guma oveľa pevnejšia a odolnejšia voči mechanickému poškodeniu.

Zmes bola vyrobená zo zložiek, ktoré poskytujú primeranú pružnosť. Vďaka tomu zaručuje vynikajúcu priľnavosť na rôznorodých povrchoch. Sú ideálne pre vysoké aj veľmi nízke teploty, zachovávajú si svoje vlastnosti a umožňujú vodičom bezpečnú a komfortnú jazdu.

Behúň je vybavený hlbokými drážkami, ktoré efektívne odvádzajú vodu, blato a sneh, čím zabraňujú vzniku aquaplaningu. Jeho symetrický tvar ho predurčuje na mokré aj suché povrchy. Vďaka pevným blokom sa pneumatika tvrdo zahryzne do zeme, čo umožňuje rýchly rozbeh a zachovanie správnej trakcie.

Model pochválil aj Jaro, ktorý je spokojný s nákupom:

Sú vhodné na asfalt aj do ľahkého terénu. Nehučia. Dobre držia v zákrutách. Po väčšom množstve najazdených kilometrov na nich nie sú viditeľné žiadne známky opotrebovania. Z menej dôležitých vecí - vzhľad na plus (biely nápis na boku pneumatiky) ;)

Yokohama Geolandar A/T G015

Pneumatika značky Yokohama je ďalšou, ktorá by mala uspokojiť aj náročných vodičov. Výrobca použil riešenia, ktoré bez problémov znesú záťaž spojenú s používaním pneumatík vo výkonných autách SUV s pohonom všetkých štyroch kolies. Skvele sa osvedčia v lete aj v zime.

Výrobca sa rozhodol použiť zosilnenú konštrukciu, ktorá pozostáva z dvoch oceľových pások vo vnútri a nylonových nití prepletajúcich výstuž. Vďaka tomu sa celá konštrukcia vyznačuje vysokou odolnosťou proti poškodeniu a vysokou životnosťou.

Vďaka použitiu vysokokvalitných polymérov je zmes ideálna na leto aj zimu, zaisťuje primeranú priľnavosť a zachováva si pritom svoje vlastnosti.

Model Geolandar A/T G015 ocenil Martin ktorý vo svojej recenzii napísal:

Tieto celoročné pneumatiky sú dobré na zamrznutom snehu, ako aj na blate, piesku či tráve. Na asfalte sú bezchybné - v meste, na ceste alebo na diaľnici, bezpečná, pohodlná a tichá jazda. Používam rozmer 235/65 R17. Spotreba paliva je približne o 7 % vyššia ako v predchádzajúcich ekonomických letných Pirelli Scorpion Verde SUV rovnakého rozmeru. Takže len o 7 % drahšie jazdenie s mnohonásobne väčšími možnosťami auta a to počas celého roku :-) Auto získalo aj na kráse - pôsobí oveľa "razantnejšie".