ako urobiť kvetináč z pneumatiky

Každá pneumatika jedného dňa doslúži a treba sa jej zbaviť. V podstate máte dve možnosti: 1.odovzdať pneumatiku na recykláciu, alebo 2. ju využijete doma alebo v záhrade. Kreatívne nápady z pneumatiky premenia tento ťažko recyklovateľný odpad na niečo, čo vám bude slúžiť ešte niekoľko rokov. V článku si prečítate 6 tipov, ako využiť pneumatiky v záhrade.

Spravte si záhradné jazierko z pneumatiky

Vodné prvky v záhrade sú vždy vítané, takže záhradné jazierko z pneumatiky bude skvelým spestrením. Spraviť ho môžete celkom jednoducho. Začnite tým, že si nájdete pneumatiku, a na jednej strane odrežete bočnicu po celom obvode.

Záhradné jazierko z pneumatiky môže byť nadzemné aj zapustené. V každom prípade budete potrebovať aj jazierkovú fóliu, ktorou vysteliete pneumatiku. Pneumatiku potom vložíte do pripravenej jamy, okolie zasypete zeminou, obložíte kameňmi, alebo necháte zarásť rastlinami. Ak jazierko nebudete zakopávať, ale necháte ho na teréne, myslite na obklad z dreva alebo z kameňa, aby pekne splynulo s okolím. Výrobu takéhoto jazierka si môžete na inšpiráciu pozrieť aj na videu:

Záhon alebo kvetináč z pneumatiky

Vyrobiť kvetináč z pneumatiky je veľmi jednoduché, takže to zvládnu aj domáci majstri-začiatočníci. Kvetináč alebo vyvýšený záhon sa hodí každému, kto pestuje zeleninu alebo bylinky, vhodný je aj na kvety.

Aby ste si mohli vyrobiť kvetináč z pneumatiky, budete potrebovať:

  • starú pneumatiku

  • farby

  • lepidlo

  • dosky a hranoly

  • netkanú textíliu

  • substrát

  • sadenice

staré pneumatiky v záhrade premeňte na hojdačky

Ako urobiť kvetináč z pneumatiky si môžete pozrieť aj vo videu, ktoré vám môže byť inšpiráciou:

Kvetináč z pneumatík môže mať veľa podôb, takže všetko závisí aj od vašej kreativity. Ak si kvetináče pekne vyzdobíte, môžu slúžiť pneumatiky ako dekorácia nielen v záhrade, ale aj na balkóne alebo terase. Pestovať paradajky, bylinky, kvety a podobne sa predsa dá aj v byte. Pneumatiky ako kvetináč majú svoje čaro, pretože ste ich vyrobili vy, nezaberú veľa miesta a dajú sa premiestňovať podľa potreby.

Spraviť sa pokojne dá aj skalka z pneumatík. Stačí ak budete mať viac pneumatík a vyskladáte ich do tvaru pyramídy.

Šálka z pneumatiky ako záhradná dekorácia

Okrem obyčajného kvetináča sa dajú staré pneumatiky v záhrade využiť aj ako dekorácia. Šálka z pneumatík vyzerá výborne a dá sa tiež použiť ako kvetináč. V tomto prípade budete určite potrebovať aj náradie, pretože pneumatiku bude treba rozrezať. Pripraviť si treba aj substrát a kvety.

šálka z pneumatiky

Šálka z pneumatík vám umožní realizovať sa aj umelecky. Potrebovať budete le vhodné farby, štetce alebo šablóny, aby ste jej mohli dať ten správny dizajn. Návod, ako si vyrobiť originálny kvetináč si môžete pozrieť vo videu:

Ako vidíte, z pneumatík sa dajú vyrobiť naozaj originálne kvetináče, ktoré nikde inde nenájdete. Spôsobov, ako urobiť kvetináč z pneumatiky je množstvo a ak sa prebudí vaša kreatívna stránka, výsledkom môžu byť aj menšie umelecké diela, ktoré však majú aj praktické využitie.

Štýlové sedenie z pneumatík

Chcete príjemné a štýlové posedenie na terasu, balkón alebo do zimnej záhrady? Sedenie z pneumatík je presne také. Navyše dizajn môže zodpovedať vašim predstavám. Potrebovať budete:

  • pneumatiku

  • dosku

  • lano

  • lepidlo alebo tavnú pištoľ

  • skrutky

  • vŕtačku

Najjednoduchšie je urobiť taburetku z pneumatiky a lana. Pneumatiku očistíte, na vrchnú stranu pripevníte dosku a postupne celú pneumatiku oviniete lanom tak, ako vidíte vo videu:

Existuje však aj zložitejšia verzia, ktorá je ale o niečo pohodlnejšia, a môžete si vybrať látku, do ktorej budúcu taburetku oblečiete. Sedenie z pneumatík tak môže byť plnohodnotným kusom nábytku v zimnej záhrade, na terase aj na balkóne. Potrebovať k tomu budete aj mäkkú, napríklad molitanovú výplň, látku a prípadne aj nožičky, aby bola taburetka vyššia. Inšpiráciou vám môže byť aj toto video:

Staré pneumatiky v záhrade zmeňte na hojdačky

Staré pneumatiky ako kvetináč potešia záhradkárov, no deti by im rozhodne našli aj iné využitie. Hojdačky z pneumatík zavesené na strome potešia menšie aj väčšie deti. Možno ste aj vy mali v detstve možnosť zabaviť sa na hojdačke z pneumatiky na záhrade. Nejde predsa o žiaden náročný projekt. Stačí iba pneumatika, lano a veľký strom s pevným konárom, na ktorý sa bude dať zavesiť. 

nápady z pneumatiky, source

Takúto hojdačku môžete mať aj v interiéri alebo na terase. Potrebné je iba vyriešiť uchytenie. Pozrite sa, ako jednoducho sa dá spraviť hojdačka pre deti z pneumatiky:

Ak máte pocit, že hojdačka nie je to pravé, môžete vyrobiť aj hojdacieho koníka pre deti. Je pravda, že si to vyžaduje trochu viac zručnosti aj náradia, ale domáci majstri s tým určite nebudú mať žiadny problém. Staré pneumatiky sa dajú využívať aj takýmto spôsobom:

Nápady z pneumatiky aj pre štvornohých miláčikov

Nápady z pneumatiky môžu potešiť aj domácich miláčikov. Okrem toho, že využijete pneumatiky ako kvetináč, dá sa z nich spraviť aj peliešok pre psa. Stačí vám pneumatika, deka, nôž, farba a štetec.

ako využiť pneumatiky v záhrade pre psa

Pneumatiku najskôr dôkladne poumývajte a keď uschne, môžete ju nafarbiť podľa svojho vkusu vhodnými farbami alebo lakmi. Dno môžete spraviť z dosky, ale nie je to nutné, ak bude na jednom mieste a nebudete konštrukciu často prenášať. Stačí ho dobre vystlať dekami alebo vankúšmi, aby mal psík pohodlie. Takýto pelech ocení nielen pes, ale možno aj mačky. Návod si môžete pozrieť vo videu:

Ako sa zbaviť starých pneumatík?

Nie každý má chuť a možnosť dať starým a opotrebovaným pneumatikám nový život a využiť ich doma alebo v záhrade. Ak sa ich chcete len zbaviť myslite na to, že pneumatiky nie sú komunálny odpad a teda nepatria do kontajnera na tento druh odpadu. Podľa zákona o odpadoch môžete ojazdené pneumatiky odovzdať na zbernom dvore, resp. zbernom mieste, ktoré určí obec, ale aj v pneuservise, u predajcu pneumatík alebo vozidiel. Tieto inštitúcie majú povinnosť prijať staré pneumatiky a zabezpečiť ich ekologickú likvidáciu. Nezáleží na tom, kde ste ich kúpili, odovzdať ich môžete kdekoľvek.

Možností, ako sa legálne a takmer bez starostí zbaviť starých pneumatík je množstvo. Treba si uvedomiť, že aj keď pneumatiky nepatria podľa katalógu odpadov v zmysle vyhlášky č. 365/2015 Z.z. medzi nebezpečný odpad, uvoľňujú sa z nich škodlivé látky. Ak sú pneumatiky odhodené v prírode či na čiernej skládke, môžu tieto škodlivé látky kontaminovať pôdu a v najhoršom prípade sa dostať až do podzemnej vody.

Pneumatika sa navyše rozkladá asi 400 rokov. Je preto naozaj dôležité likvidovať ich správnym spôsobom. 

Ako sa recyklujú pneumatiky?

Zrejme nemusíme pripomínať, že vyhodenie pneumatík na čiernu skládku alebo do prírody má vážne dopady na životné prostredie. Aby sa negatívny vplyv na životné prostredie zmiernil, je potrebná odborná likvidácia, a teda ich odovzdanie do spomínaných prevádzok. 

Recyklácia pneumatík prebieha tak, že sa očistia, umyjú a pošlú na drviacu linku. Najskôr sa drvia na veľké časti a potom na menšie a menšie kúsky až sa dostanú na kúsky s rozmermi cca 2 x 2 cm. Drvenie pokračuje až kým nevznikne granulát. Počas procesu sa oddeľujú kovové a textilné zložky. Z výsledného granulátu sa potom vyrábajú napríklad podrážky topánok, protihlukové bariéry, dlaždice na detských ihriskách, bežecké dráhy, ale používajú sa aj ako prímes do asfaltu a podobne.