Spanie v aute na Slovensku nemôžete robiť kdekoľvek.

Za chvíľu tu máme letnú sezónu a s ňou prichádzajú aj obľúbené roadtripy. Predtým, než sa vyberiete na svojom aute do neznáma by ste mali vedieť, že spanie v aute nadivoko nie je v niektorých krajinách povolené. V článku sme pre vás preto pripravili zoznam krajín, kde by ste takýmto spôsobom kempovania porušili zákon a kde je toto prespávanie bezpečné.

Čo vlastne znamená „spanie v aute alebo karavane“?

Mnoho Slovakov miluje roadtripy. S autom alebo karavanom sa totiž môžete slobodne vybrať kamkoľvek bez obmedzení a užívať si pobyt v lone divokej prírody. Dokonca ak prenocujete v karavane alebo stane pri aute, nemusíte platiť ani za ubytovanie. Ak vám nevadí nižší komfort a miernejšia hygiena, môže byť takáto dovolenka ideálnym dobrodružstvom. Na vyhradených miestach sa totiž obvykle nachádza zdroj pitnej vody, elektrina, toalety a možnosť vypustenia odpadu. 

Existujú však miesta, na ktorých je kempovanie a prespávanie vo voľnej prírode či na parkoviskách zakázané. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že nie je v podstate žiadny rozdiel medzi prázdnym autom stojacim na parkovisku a autom na parkovisku, v ktorom drieme človek, nie je to tak celkom pravda. Karavan či obytné auto budí domnienku, že s ním môžete jednoducho hocikde zaparkovať a prespať v ňom. Opak je však pravdou a v prípade zlého odparkovania vás môže postretnúť aj pokuta za parkovanie.

Spanie v aute na Slovensku a jeho okolí: Kde je spanie v aute a karavane povolené a kde nie?

Za spanie v aute či karavane sa považuje kempovanie „nadivoko“ v prírode. Myslí sa tým prespávanie mimo kempov a vyhradených miest, či už sa rozhodnete prespať v samotnom aute alebo v stane poblíž, keď ste sa napríklad vybrali na výlet na motorke. V nasledujúcich riadkoch si prečítate, v ktorých krajinách je povolené a v ktorých by ste ním riskovali pokutu.

Krajiny, kde je spanie v aute zakázané

V mnohých európskych krajinách je spanie v aute či karavane na neoznačených miestach zakázané. Môže pritom ísť o dôvody ako bezpečnosť, blízkosť iných ubytovacích kapacít, alebo udržanie poriadku v krásnej prírode. 

Zoznam krajín, v ktorých je spanie v aute mimo vyhradených miest zakázané:

  • Belgicko

  • Chorvátsko

  • Grécko (toleruje sa mimo letnú sezónu)

  • Holandsko

  • Maďarsko

  • Nemecko

  • Rakúsko

  • Rusko

  • Slovensko

  • Srbsko

  • Švajčiarsko

  • Taliansko

Menšieho šlofíka na odpočívadle pri čerpacej stanici či diaľnici si obvykle môžete dať, no ak by ste si tam už začali rozkladať stan a spacák, pravdepodobne by vás pokuta neminula. Takže na spanie v aute v Chorvátsku v lete len tak na parkovisku radšej zabudnite.

Spanie v aute v Chorvátsku je povolené len na vybraných miestach.

TIP: Kempovať je možné aj na súkromných pozemkoch so súhlasom majiteľa. Takže ak sa dohodnete s miestnym farmárom, že si na jeho poli odparkujete karavan, môžete si užívať kempovanie a spanie v aute v Rakúsku aj v lone alpskej prírody bez toho, aby ste platili pokutu.

Krajiny, kde je spanie v aute povolené

Zoznam krajín, v ktorých je spanie v aute mimo vyhradených miest povolené:

  • Bulharsko

  • Česko

  • Estónsko

  • Fínsko

  • Nórsko

  • Portugalsko

  • Rumunsko

  • Švédsko

V Česku je voľné kempovanie povolené s výnimkou národných parkov, chránených krajinných oblastí, vojenských oblastí a súkromných pozemkov bez súhlasu majiteľa. V Škótsku zas môžete kempovať iba na štátnych pozemkoch.

3 tipy, ako čo najpohodlnejšie prespať v prírode

Prespávať v prírode môžete v samotnom aute, dodávke, karavane, obytnom aute, alebo si môžete na auto namontovať obľúbený autostan.

1. Nestarnúca klasika – prespávanie v osobnom aute a jeho okolí

Prespávanie v samotnom aute patrí asi ku klasike. Aj keď táto možnosť sa môže spočiatku javiť ako ideálna, obvykle tak vydržia ľudia spať iba niekoľko nocí. Hoci v ponuke rôznych obchodov existuje množstvo nafukovacích matracov, ktoré na mieru vyplnia každý centimeter priestoru toho ktorého auta, nemusí ísť o ideálne riešenie. Čo môže byť v tomto prípade problém je neustále preskupovanie batožiny, ktorej môže byť najmä počas dlhšej dovolenky celkom dosť. A takisto, pohodlne sa v zadnej časti auta vyspia len dvaja, takže ak sa chystáte na výlet s celou rodinou, tento priestor vám stačiť nebude. O spaní v aute s rodinou si môžete prečítať viac na blogu skúsenej cestovateľky.

Pokiaľ sa vám nechce prespávať v samotnom aute, môžete zvoliť relatívne pohodlný autostan. Autostan sa obvykle ukotvuje priamo na auto a jeho súčasťou je aj pohodlný matrac. Bežne sú v obchodoch dostupné stany pre 2 – 4 spáčov, zohnať sa ale dajú aj väčšie.

2. Spanie v dodávke

Majitelia dodávok majú výhodu priestrannejšieho priestoru, do ktorého im stačí rozložiť karimatku či matrac na podlahu a spacák. V niektorých modeloch máte dokonca možnosť zložiť si vyvýšené lôžko priamo zo zadných sedadiel, čo je skvelá voľba na príležitostné prespávanie. Ideálne na prespatie je presklenné kombi s možnosťou vetrania a tmavými oknami alebo záclonkami. V klasických „plechových“ dodávkach by ste totiž mohli zápasiť s prílišným teplom či zimou.

3. Spanie v karavane alebo v obytnom aute

Karavan alebo obytné auto je obľúbeným prostriedkom cesty na letnú dovolenku. Okrem toho, že sa s ním odveziete kamkoľvek, môžete sa v ňom pohodlne aj vyspať, či dokonca variť. Viac o využití karavanov a obytných áut si prečítate v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

Pomôžte si aplikáciami

Pokiaľ si nie ste istý, či môžete prespávať na určitých územiach, pokojne si pomôžte modernou technológiou. S výberom vhodného miesta vám môžu totiž pomôcť aj mobilné aplikácie, v ktorých ľudia zdieľajú svoje skúsenosti a vhodné miesta na prenocovanie, oddych či turistiku. Najrozšírenejšie appky sú Park4night, Around me alebo BezKempu.cz. 

Spať v aute v Rakúsku môžete iba na vyhradených miestach.

Appka Park4night poskytuje aj mapu sveta, na ktorej môžete nájsť miesta vhodné na prespatie či odpočinok vo vašom okolí. Vďaka navigácii v telefóne sa môžete na dané miesto rovno aj vybrať. Miesta sú zväčša detailne popísané ich návštevníkmi a obsahujú aj ikony znázorňujúce napríklad tečúcu vodu, toalety, wifi a pod. Nezabudnite si appku však vopred aktualizovať.

Appka Around me vám vypíše najbližšie miesta vo vašom okolí. Pri predplatnom verzie Pro máte možnosť automatického zobrazenia miest na zastavenie či prespatie priamo na trase, ktorou prechádzate. Vďaka BezKempu.cz môžete bezpečne prenocovať u našich českých susedov.

Spanie v aute na Slovensku: Kam sa vyberiete na výlet?

Chystáte sa na letný výlet do kempu, ale ešte stále neviete, kam by ste sa vybrali? Odporúčame vám prečítať si náš článok o kempingu na Slovensku. Určite si z našich tipov vyberiete nejakú peknú destináciu a užijete si leto ako nikdy predtým. Nezabudnite predtým však pripraviť vaše auto na letnú sezónu.