Autá na plyn nie sú dnes už žiadna novinka a autá na CNG tento výrok len potvrdzujú. CNG je alternatívne palivo, ktoré je v porovnaní s benzínom či naftou ekologickejšie aj bezpečnejšie. V článku vám predstavíme jeho výhody a pozrieme sa celkovo bližšie na autá na CNG.

auto zaparkované na benzínovej pumpe

Čo je CNG palivo

CNG je stlačený zemný plyn (z angl. Compressed Natural Gas), ktorého základom je metán. Je stlačený na 200 barov (20 MPa). Okrem metánu obsahuje plyn aj prímes uhľovodíkov a inertných plynov.

Stlačený zemný plyn sa však nepoužíva iba do áut. Využitie má napríklad aj vo vykurovacích systémoch a plynových sporákoch. CNG palivo je síce horľavé, ale nejde o výbušný plyn a nie je ani jedovatý. Pri porovnaní s benzínom je ťažšie zápalný.

CNG vs LPG

CNG je stlačený plyn, ktorého hlavnou zložkou je metán. LPG je kvapalný ropný plyn (z angl. Liquid Petroleum Gas), teda propán-bután, čo je vedľajší ropný produkt. Tankuje sa v kvapalnom skupenstve. Čo sa týka otázky LPG vs CNG, tak CNG palivo je ekologickejšie ako LPG. Autá na CNG produkujú nižšie emisie ako benzínové, naftové či autá na LPG. Asi najväčší rozdiel je v tom, že CNG sa dá vyrábať aj z obnoviteľných zdrojov, čo pri LPG nie je možné. 

Dôležitou informáciou pre záujemcov o nákup áut na CNG je, že tieto autá majú povolený vjazd do podzemných garáží. Autám na LPG je vjazd do podzemných garáží zakázaný. Zemný plyn je totiž ľahší ako vzduch, a preto je pri potenciálnom úniku vytláčaný nahor do ventilácie.

Výhody paliva CNG

CNG autá môžu byť odpoveďou na rastúce ceny nafty a benzínu, ale aj na potrebu ochrany životného prostredia a využívania obnoviteľných zdrojov. Stlačený zemný plyn je ekologický, ekonomicky výhodný a bezpečný. Autá na CNG pohon tak určite stoja za zváženie.

CNG palivo natankujete na 13 miestach na Slovensku.

Ekonomické výhody CNG

V porovnaní s benzínom je možné znížiť náklady na pohonné hmoty v priemere o cca 30 % a pri nafte o cca 15 %. CNG cena je samozrejme premenlivá rovnako, ako je tomu aj pri ostatných palivách. Aktuálne sa pohybuje na úrovni približne 1,20 € za kg, pričom 1 kg CNG zodpovedá približne 1,4 l benzínu, 1,1 l nafty a 1,8 l LPG.

Ekologické výhody CNG

Najviac výhod prináša palivo CNG v oblasti ekológie. Keď sa spaľuje CNG, neprodukujú sa takmer žiadne tuhé častice, vzniká výrazne menej skleníkových plynov, ako napríklad oxidy uhlíka, dusíka a síry. Kým únik benzínu či nafty je ohrozením pre pôdu aj vodu, CNG sa rozptýli a nepríde k znečisteniu. Stlačený zemný plyn sa ako alternatívne palivo postupne dostáva do popredia aj v hromadnej autobusovej doprave. Výmena naftových autobusov za CNG je jedna z dostupných a efektívnych možností ekologickejšej dopravy, a to hromadnej aj individuálnej. 

Ako a kde tankovať CNG

Na Slovensku sa momentálne nachádza 13 miest s verejnými plniacimi CNG stanicami. CNG stanice na Slovensku nájdete na mape v priloženom linku. Pokiaľ sa vám nechce otvárať link, zoznam tankovacích miest nájdete aj v odrážkach nižšie:

  • Liptovský Mikuláš
  • Zvolen
  • Dunajská Streda
  • Komárno
  • Trnava
  • Bratislava – 2 stanice
  • Blatná na Ostrove – 2 stanice
  • Banská Bystrica – 2 stanice
  • Košice
  • Žilina
  • Nové Mesto nad Váhom
  • Nitra
  • Michalovce

Tankovanie CNG je podobné ako tankovanie benzínu.

Keďže záujem o CNG tankovanie rastie, plánuje sa aj výstavba nových plniacich staníc. V dohľadnej dobe by infraštruktúru mali doplniť CNG stanice v Prešove a Senci. Verejné plniace stanice majú rýchle plnenie, čo znamená výkon kompresora 50 - 2000 m3/h a naplnenie vozidla za 3 - 15 minút. Tankovanie CNG auta je teda približne rovnako rýchle ako tankovanie benzínu alebo nafty. Aj samotný proces plnenia je v podstate rovnaký, takže nejde o nič komplikované. Zo stojana vezmete plniacu pištoľ a vložíte ju do plniaceho hrdla, nádrž naplníte požadovaným množstvom plynu, vytiahnete a odložíte do stojana. Stanice SPP sú samoobslužné a potrebná je platobná karta.

Tankovanie CNG doma

Okrem verejných plniacich staníc CNG môžete využiť aj domácu plniacu stanicu. Malé plniace stanice s pomalým plnením sú vhodné pre domácnosti alebo malé firmy, pretože výkon kompresora je do 10 m3/h. Zvyčajne nemajú ani zásobník. Autá na CNG sa dajú tankovať v podstate všade, kde je zavedený zemný plyn a elektrina. Domáca plnička CNG je však finančne náročnejšia investícia, takže väčšina domácností sa spolieha na verejné plničky.

CNG stanice nájdete na niektorých benzínových staniciach na Slovensku

Auto na CNG ako váš nový spoločník na cesty

Ak ste sa rozhodli pre nové auto na CNG, môžete si kúpiť auto na CNG z výroby. Avšak vždy môžete zvoliť aj prestavbu na CNG. Prestavba dieselového alebo benzínového motora na CNG je cenovo dostupnejšia ako kúpiť nové auto na plyn. Lenže prestavba na CNG nemusí dopadnúť vždy ideálne, počítať treba aj s mierne zníženým výkonom motora. Navyše ide o investíciu, ktorá sa pohybuje rádovo v tisíckach eur, najmä pri dieselových motoroch. Výsledná cena závisí od typu motora, ale aj použitej technológie a CNG zariadenia. Auto sa dá prerobiť aj na duálny pohon diesel a CNG.

Aj autá na CNG môžu byť hybridné. Okrem áut s pohonom len na CNG nájdete aj modely, ktoré môžu kombinovať benzín a CNG. Hybridné motory znamenajú nižšie náklady na pohonné hmoty a rovnako aj nižšie emisie. Vďaka dvom typom paliva je dojazd auta väčší, takže sa nemusíte obávať zatiaľ skromnejšej siete CNG plniacich staníc.