Zimné počasie dáva zabrať nielen cestárom, ale aj vozidlám a vodičom, ktorí sa zamýšľajú nad umývaním auta v zime. Kombinácia posypovej soli, vlhkosti a špiny nie je pre auto najlepšia, a tak mnohých šoférov láka aj častejšie umývanie auta. Nájdu sa ale aj takí, podľa ktorých by sa auto v zime vôbec nemalo umývať. Je teda dobré umývať auto v zime, alebo by sme to mali nechať až na jar?

Je umývanie auta v zime vhodné alebo nie?

Zima nie je pre čistotných majiteľov vozidiel príjemným obdobím, pretože autá sú vďaka snehu, vlhkosti a soli špinavé takmer stále. Pravda je taká, že auto by sa malo umývať aj v zime, jednak kvôli ochrane karosérie pred hrdzavením, ale aj kvôli bezpečnosti. Špinavé čelné aj zadné sklo zhoršujú viditeľnosť a problémom sú aj znečistené svetlá, ktoré si v tom prípade neplnia svoju funkciu tak, ako by mali. Pokiaľ nie ste fanúšikom umývania auta v zime, mali by ste čistiť aspoň svetlá a okná.

Dôvodom, prečo by ste umývanie auta v zime nemali zanedbávať, je najmä soľ a vlhkosť. Niektoré časti karosérie nie sú chránené alebo môže byť poškodená ich povrchová úprava, a tak sú náchylné na korodovanie. Soľ a vlhkosť tento proces urýchľujú a môžu vám pripraviť nepríjemné prekvapenie. Práve preto by ste mali pravidelne spláchnuť vrstvu špiny a soli najmä z podvozku.

špinavé auto v zime

Auto by sa ale nemalo umývať pri teplotách pod nulou. Samozrejme sa treba vyhnúť horúcej vode, to ale platí aj pri plusových teplotách.

Autoumyvárne fungujú aj v zime

Klasické autoumyvárne, ručné automyvárne či tzv. wapky sú otvorené celoročne, takže umyť auto môže byť otázka niekoľkých minút. Najlepšie je využiť služby ručnej automyvárne alebo zájsť na bezkontaktnú umyváreň. Klasická automatická autoumyváreň je síce rýchle a cenovo dostupné riešenie, ktoré si nevyžaduje vašu prácu, ale kefy môžu poškriabať lak. Oplach nemusí dôkladne odstrániť všetku špinu, piesok a ďalšie nečistoty, ktoré v kombinácii s kefami spôsobia vznik škrabancov.

Za ručné umytie auta si síce priplatíte, ale umytie bude dôslednejšie a šetrnejšie. Samozrejme si treba vybrať dobrú umyváreň, v ktorej nielen umyjú karosériu, ale ju aj vysušia čo je dôležité najmä v zime. Pri teplotách pod nulou by predsa len mohli primrznúť dvere.

V posledných rokoch sa tešia obľube bezkontaktné autoumyvárne, teda wapky. Tie môžete navštíviť aj počas zimy, mali by ste si však radšej vybrať deň, keď sú teploty nad nulou. 

Ako umyť auto na bezkontaktnej umyvárni?  

V prvom rade vždy dodržujte odporúčaný odstup od vozidla, pretože príliš silný tlak vody môže poškodiť lak. Ak je auto aj silne znečistené blatom, pieskom a podobne, môžu vzniknúť aj škrabance. Umývanie začnite tým, že auto opláchnete čistou vodou.

špinavé auto v zime

Nezabudnite vystriekať aj podvozok a podbehy. Potom naneste aktívnu penu, nechajte ju chvíľu pôsobiť a dôkladne opláchnite čistou vodou. Nakoniec môžete aplikovať vosk a finálny oplach osmotickou vodou. V zime je samozrejme ideálne utrieť auto tak, aby bolo suché.

TIP: Asi na každej wapke nájdete aj hadicu s kefou. Jej použitie by ste mali zvážiť, pretože rovnako ako kefy v automyvárke môžu poškodiť lak tvrdými štetinami alebo kamienkami a nečistotami, ktoré v nej uviazli. Vhodná je skôr na čistenie kolies.

Umývanie auta v zime zvládnete aj doma

Ak sa o svoje auto najradšej staráte osobne, ručné umývanie doma bude pre vás jasnou voľbou. Umývanie auta v zime nie je práve najpríjemnejšia činnosť, najmä ak nemáte garáž v ktorej môžete svoje vozidlo očistiť. Vtedy si to nechajte na obdobie, keď budú teploty nad nulou, alebo zájdite do automyvárne. Domáce umývanie by malo začať oplachom čistou vodou alebo umytím vysokotlakovým čističom.

umývanie auta v zime wapkou

Potom si pripravte dve vedrá, pričom v jednom bude čistá voda a v jednom voda so saponátom. Použite jemnú a mäkkú špongiu alebo utierku, namočte ju do vedra so saponátom a začnite s umývaním. Potom ju vypláchnite vo vedre s čistou vodou a opäť namočte do saponátu. Postup opakujte až kým auto nebude čisté. Ak by bola voda vo vedrách príliš špinavá, samozrejme ju vymeňte. Nakoniec auto opláchnite čistou vodou a jemnými mikroutierkami utrite dosucha.

Umývanie auta na ulici sa môže vypomstiť

Na čo by ste si mali dávať pozor sú všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré platia v obci, v ktorej žijete. Napríklad vo VZN mestskej časti Bratislava - Nové Mesto č. 6/2015 sa uvádza, že na verejných priestranstvách sa zakazuje vypúšťať a vymieňať prevádzkové náplne vozidla a umývať motorové vozidlá, prívesy, návesy, špeciálne vozidlá, iné mechanizmy a pod. s výnimkou vysávania a čistenia interiéru, nutného čistenia skiel, svetiel a evidenčných čísiel. Obdobné VZN platia v mnohých obciach a mestských častiach. Ak by ste si teda umývali auto na ulici pred bytovkou, môže vám byť udelená aj pokuta.   

Pozornosť venujte aj kolesám

Čistenie nielen počas zimy potrebujú aj kolesá. Najskôr ich zbavte hrubých nečistôt pomocou čistej vody, na disky naneste čistiaci prípravok a nechajte ho pôsobiť. Samozrejme je potrebné použiť prípravok vhodný pre váš typ diskov, aby ste ich nepoškodili. Po uplynutí doby pôsobenia prípravok opláchnite a kolesá utrite. Potom môžete ísť do umyvárky alebo začať s umývaním celého auta a disky ešte dočistiť.

Disky je dobré umyť aj pri sezónnom prezúvaní, obzvlášť znečistené bývajú práve po zime. Vtedy by ste ich mali umyť z oboch strán. Na zimu vám odporúčame plechové disky, pretože sa jednoduchšie čistia a sú v konečnom dôsledku aj lacnejšie.