Každý vodič potrebuje pneumatiky, ktoré sú prispôsobené jeho potrebám a štýlu jazdy. Prečítajte si, čím sa vyznačujú pneumatiky patriace do triedy "premium", pre koho sú určené a ktoré modely sú najobľúbenejšie.

Rozlišujeme tri triedy pneumatík:

  • ekonomická (ktorej sa tiež hovorí nízkorozpočtová),
  • stredná (medium),
  • vyššia (premium).

Pneumatiky z každej tejto triedy sa líšia niekoľkými faktormi. K najdôležitejším patrí: cena, úroveň jazdných vlastností (priľnavosť, valivý odpor, úroveň hluku vznikajúceho za jazdy atď.), Materiály použité na výrobu a tiež trvanlivosť takýchto výrobkov (odolnosť voči oderu, mechanickým poškodeniam vzniknutým v dôsledku nárazu do obrubníka a podobných situácií) .

Stále prebiehajú technologické preteky výrobcov pneumatík.

 

Pre koho sú určené pneumatiky triedy premium?

Pri rozhodovaní o nákupe si odpovedzte na niekoľko otázok:
"Kde sa hlavne pohybujem mojím autom - v meste, na cestách alebo v zmiešanom režime?"
"Aké auto vlastním? Ide o mestské auto s nízkym výkonom alebo o veľkú, ťažkú limuzínu so silným motorom?"
"Akú jazdu bežne preferujem? Pokojnú a plynulú alebo agresívnu a dynamickú?"

Vaše pneumatiky by ste týmto faktorom mali prispôsobiť. Ak napríklad jazdíte dynamicky a Vaše auto je ťažké a výkonné, potom zakúpenie nevhodných pneumatík môže skončiť prinajmenšom nehodou. V takejto situácii pneumatiky neprispôsobené k autu a štýlu jazdy môžu spôsobiť problémy so stabilitou vozidla, ak nájdeme do zákruty veľkou rýchlosťou. Zlou voľbou pneumatiky riskujete bezpečie svoje i ostatných.

Pneumatiky vyššej triedy (premium) sú určené pre tých najnáročnejších vodičov. Sú navrhované tak, aby zaručovali bezpečnosť za každých podmienok. Na pneumatikách triedy premium môžete jazdiť ako na dlhších cestách, tak aj po meste. Tieto pneumatiky zaisťujú najlepšie jazdné vlastnosti v extrémnych situáciách, napr. pri núdzovom brzdení, vyhýbanie sa prekážke atď.

Pneumatiky triedy premium sú tiež najmodernejšie. Pre výrobcov je tento segment prioritou. Na výskumy, vývoj a inovácie pneumatík z vyššej triedy venujú najviac finančných prostriedkov. Pneumatiky z tejto triedy sú vyrábané z technicky najpokročilejších gumových zmesí a sú vybavené priekopníckymi dezénmi.

Vysoká trieda je vizitkou každého výrobcu, preto voľbou pneumatík z tejto triedy získate najvyššiu kvalitu, ktorú Vám daný výrobca môže poskytnúť.

Vyššia trieda pneumatík je určená pre automobily strednej triedy, limuzíny, športové autá a vozidlá s vysokým výkonom motora.

Ak jazdíte veľa a dynamicky a od pneumatík čakáte, aby garantovali bezpečnú jazdu za každých podmienok, potom sú pneumatiky z vyššej triedy určené práve pre Vás.

 

Goodyear EfficientGrip - jedna z najobľúbenejších pneumatík triedy premium.

 

Pneumatiky triedy premium - najobľúbenejšie značky

Najobľúbenejšie modely pneumatík vyššej triedy pre letnú sezónu sú nasledujúce:
Dunlop SP Sport BluResponse
Goodyear EfficientGrip Performance
Continental ContiPremiumContact 5
Dunlop SP SportMaxx RT
Nokian Line

 

Zimné pneumatiky triedy premium

Najobľúbenejšie modely pneumatík vyššej triedy pre zimnú sezónu sú nasledujúce:
Nokian WR A4
Nokian WR D4
Goodyear Ultra Grip 9
Continental ContiWinterContact TS850
Michelin ALPIN 5