odvzdušnenie bŕzd

Fungujúce brzdy sú pre bezpečnú jazdu jedným z najdôležitejších faktorov. Vzduch v brzdovom systéme znižuje efektívnosť brzdenia a výrazne predlžuje brzdnú dráhu. Ako spoznať, že je potrebné odvzdušnenie bŕzd, a ako to zvládnuť svojpomocne?

Kedy je potrebné odvzdušnenie bŕzd?

Odvzdušnenie bŕzd je potrebné spraviť vždy, keď meníte brzdovú kvapalinu alebo komponent brzdovej sústavy. Pri výmene piestov, brzdného valca či vymedzovacích krúžkov sa do brzdného systému vzduch bez pochýb dostane. Po opravách alebo výmenách je teda automaticky potrebné odvzdušnenie bŕzd s ABS aj bez neho.

Signálom toho, že s brzdami niečo nie je v poriadku, je príliš dlhá doba medzi zošliapnutím brzdy a začiatkom brzdenia. Niekedy môže byť potrebné pedál zošliapnuť aj niekoľkokrát, aby fungoval, pričom je každým stlačením tuhší, inokedy zaberie až vtedy, keď je celkom zošliapnutý. Ak cítite, že sa odpor a funkčnosť brzdového pedála zmenili, jedným z dôvodov môže byť práve vzduch v brzdovom systéme.

Ako sa dostane do brzdového systému vzduch?

Okrem spomínanej výmeny brzdovej kvapaliny alebo súčiastok brzdového systému sa môže dostať vzduch do systému aj inak. Príčinou býva nedostatok kvapaliny v nádržke, čím sa nasáva vzduch do systému. Je teda dôležité pravidelne kontrolovať a prípadne aj dopĺňať brzdovú kvapalinu. Odpoveď na otázku, ako odvzdušniť brzdy na aute budete musieť riešiť aj v prípade, že máte opotrebované tesnenia, resp. iné gumové časti, ktoré netesnia tak, ako by mali, a do systému púšťajú vzduch. 

Vzduch sa do brzdového systému môže dostať aj kvôli uvoľneným svorkám alebo úchytom aj neskorou výmenou brzdovej kvapaliny, ktorá prúdi cez hadice s pórovitou štruktúrou. Cez tie sa môže do systému dostávať voda, aj keď len v minimálnom množstve a miešať sa s brzdovou kvapalinou. Teplota varu brzdovej kvapaliny sa tak znižuje a rýchlejšie vzniká vodná para, ktorou sa dostane do brzdového systému vzduch.

Ako odvzdušniť brzdy?

Postup, ako odvzdušniť brzdy nie je náročný a tento úkon dokážete zvládnuť aj doma. Ak si zoženiete pomocníka, bude to len výhoda. Ak ho nemáte, zožeňte si plynovú vzperu alebo špeciálne podtlakové čerpadlo. Potrebovať budete aj tieto pomôcky:

  • novú brzdovú kvapalinu
  • zdvihák
  • nádobu na zachytenie starej brzdovej kvapaliny
  • kľúč na uvoľnenie odvzdušňovacej skrutky
  • kľúč na matice (môže byť potrebné odmontovať koleso)
  • kliny pod koleso
  • WD-40 sprej

Postup, ako odvzdušniť brzdy s ABS a bez ABS je odlišný a závisí aj od konkrétneho modelu vozidla. Než sa pustíte do odvzdušňovania bŕzd, pozrite si návod pre vaše vozidlo.

ako odvzdušniť brzdy

Ako na odvzdušnenie bŕzd bez ABS

V prvom rade skontrolujte brzdový systém vizuálne – hadice, koncovky či trubky môžu byť poškodené alebo presakovať a vtedy je potrebná ich výmena. Ďalšie kroky postupu:

  1. Odvzdušnenie začnite od zadných kolies a pokračujte prednými.
  2. Otvorte nádobku s brzdovou kvapalinou a dolejte ju po hornú rysku, teda MAX.
  3. Povoľte odvzdušňovací ventil a asistent začne pomaly zošľapovať brzdový pedál. Medzi jednotlivými zošliapnutiami by mala byť niekoľko sekundová pauza.
  4. Asi po piatom zošliapnutí je potrebné pridržať pedál na podlahe. Pri tomto procese by mala kvapalina začať vytekať z ventilu, ale dávajte pozor, aby v nádobke neklesla pod spodnú hranicu, teda MIN. Kvapalina vytekajúca z ventilu by mala byť bez bubliniek, peny a tiež by mala byť číra. Ak je kvapalina v poriadku, dotiahnite odvzdušňovací ventil a prejdite na ďalší brzdový okruh. Postup je stále rovnaký.
  5. Nakoniec skontrolujte hladinu kvapaliny v nádržke a odvzdušnenie bŕzd je hotové.

ako odvzdušniť brzdy

Pokiaľ by vytekajúca tekutina nebola číra a bez bubliniek, je potrebné zopakovať proces so šliapaním na brzdový pedál. Odvzdušnenie bŕzd s ABS systémom sa robí veľmi podobne.

Ako na odvzdušnenie bŕzd s ABS

Systém ABS bráni šmyku, takže zabraňuje kolesám, aby sa počas brzdenia zablokovali. Nájdete ho v každom novšom aute a v tomto prípade je potrebné odvzdušniť aj modulátor brzdného tlaku. Pri odvzdušňovaní bŕzd s ABS nemusí platiť že sa začína s odvzdušnením od zadných kolies a pokračuje sa prednými ako v autách bez ABS. Ako odvzdušniť brzdy s ABS si overte v návode alebo u predajcu. Inak je ale postup, ako odvzdušniť brzdy na aute rovnaký. Pred začiatkom prác je iba potrebné odstrániť poistku ABS a po skončení ju znova nainštalovať. Nezabudnite overiť aj to, či na palubovke nesvieti kontrolka ABS.

Vzduch v brzdovom systéme rozhodne nemožno podceňovať a aj pri najmenšom podozrení je lepšie spraviť odvzdušnenie bŕzd. Ako často odvzdušňujete brzdy? Robíte to svojpomocne alebo sa spoliehate na autoservis?