Výber zimných pneumatík spomedzi mnohých možností dostupných na trhu určite nie je ľahký. Preto sa oplatí vypočuť si hlas vodičov, ktorí dennodenne používajú dané modely. S myšlienkou na to sme na základe hodnotení našich zákazníkov zostavili rebríček najlepších zimných pneumatík s rozmerom 225/55 R17. Poďme zistiť, ktoré výrobky sa zaslúžili ich uznanie. 

Zasnežené auto na ceste.Moderné zimné pneumatiky sa osvedčia v extrémnych poveternostných podmienkach

Pre ktoré vozidlá sa používa rozmer pneumatík 225/55 R17?

Pneumatiky s týmto rozmerom sú čoraz obľúbenejšie, pretože sa používajú vo veľmi širokej škále vozidiel. V posledných rokoch bolo možné sa s nimi stretnúť napríklad v prvovýbave vozidiel, o. i. BMW Rad 5, Chevrolet Malibu, Fiat Talento, Opel Insigne alebo Renault Talisman. Tento rozmer sa čoraz častejšie používa aj v menších vozidlách SUV.

Najlepšie zimné pneumatiky 225/55 R17 podľa hodnotenia zákazníkov Oponeo

Prehľady vytvorené na základe hodnotenia našich zákazníkov sú neoceniteľným zdrojom poznatkov o pneumatikách, umožňujúcim zvýrazniť modely, ktoré by inak ostali nepovšimnuté, ale rozhodne stoja za pozornosť. Nie je tomu inak ani v prípade rozmeru 225/55 R17, kde sa ocitli tak výrobky z prémiovej triedy, ako aj ekonomickejšie riešenia. Prizrime sa týmto pneumatikám bližšie a zistime, čo môžu ponúknuť:   

ModelPriemerné hodnotenie*
Pirelli SottoZero Serie 35,5
Nokian WR Snowproof5,4
Neolin NeoWinter5,2
Dębica Frigo HP25,1
Zeetex WH10005,1

*Rebríček vznikol na základe formulárov s hodnoteniami zákazníkov spoločnosti Oponeo v období od januára 2019 do júla 2021. Hodnotenia sa udeľovali podľa stupnice 1 až 6. V prehľade boli zahrnuté iba modely, ktoré získali minimálny požadovaný počet hodnotení. Výsledky zobrazené na webovej stránke nášho obchodu sa môžu líšiť od výsledkov uvedených v prehľade, pretože uvedené hodnotenia sa týkajú iba pneumatík s rozmerom 225/55 R17.

Pirelli SottoZero Serie 3

Prvé miesto v prehľade pre rozmer 225/55 R17 získal model od uznávanej talianskej značky, preslávenej predovšetkým výrobkami na rýchlejšiu jazdu. Nie je tomu inak ani v prípade tejto pneumatiky. Napriek zimnej charakteristike sa SottoZero Serie 3 perfektne osvedčí pri dynamickejšom štýle jazdy a prudších manévroch a poskytuje primeranú oporu v bočných oblastiach a pružnosť v stredovej časti. Také vysoké umiestnenie modelu v prehľade hodnotení vodičov preto nie je prekvapujúce. 

Čomu pneumatika Pirelli vďačí za takú dobrú výkonnosť v zimnej sezóne? V prvom rade smerovému dezénu s hustým systémom lamiel a širokým obvodovým drážkam. Výborne si poradia s blatom, vodou alebo snehom na ceste, pričom zabraňujú zablokovaniu behúňa počas jazdy.

Zaoblená bočnica pneumatiky s mierne tuhšou konštrukciou pomáha udržiavať kontrolu nad vozidlom pri zložitejších manévroch, čo sa vynikajúco osvedčí najmä pri vyšších rýchlostiach.


Čo si o pneumatikách talianskej prémiovej značky myslia ich používatelia?

Počínajú si skvele. Sú tiché na suchej vozovke, isto držia stopu v zákrutách. Za mokra si poradia trochu horšie, netestoval som ich na doraz, jednoducho za mokra jazdím opatrne. Tohtoročná zima mi dala príležitosť predviesť sa s týmito pneumatikami, musím povedať, že sú do takéhoto počasia ako stvorené. Vozidlo sa prilepí na sneh, rozjazd bez prekĺzavania kolies. Denne pritlačím a posúvam hranice a ono to ide ako nalinajkované. Odporúčam, lebo je to skvelá kvalita za rozumnú cenu. (Raku)

Som veľmi spokojný s výberom týchto pneumatík. V poslednom čase zima prekvapila vodičov a napadlo veľa snehu, preto som mal príležitosť odskúšať si pneumatiky v prostredí, pre ktoré boli vyvinuté. Mal som mega pozitívne dojmy, úmyselne som sa snažil spôsobiť hádzanie vozidlom, ale nevyšlo to, auto bolo ako prilepené. Tieto pneumatiky rozhodne odporúčam na zimu. (Michal M)

Tento rok zima nám dala možnosť preveriť kvality týchto pneumatík. Na snehu je vedenie dokonale, ako nalinajkované; na suchu tak isto, iba na mokrej vozovke môže stratiť priľnavosť pri rozjazde. Celkovo odporúčam a nabudúce si tiež kúpim tieto. (Daemon)


Nokian WR Snowproof

Nie náhodou je fínska značka Nokian považovaná za jedného z najlepších expertov na vozovky v zime – koniec koncov sú tvorcami prvej pneumatiky na svete prispôsobenej takýmto podmienkam. Na základe svojich rozsiahlych skúseností už roky dodávajú vodičom pneumatiky, ktoré si poradia so snehom, blatom a dažďom v širokom teplotnom rozsahu. Nie je tomu inak ani pri ich najnovšom modeli z vlajkovej série WR.

Nokian WR Snowproof je nástupcom Nokian WR D4, jednej z pneumatík, ktoré experti a vodiči  najviac oceňujú. Vyznačuje sa predovšetkým novou koncepciou Alpine Sense Grip, ktorá sa zameriava na zvýšenie ovládateľnosti vozidla na vozovke v zime. 

Najväčšou inováciou je dokonale vyvážená gumová zmes na báze aktívnych polymérov, prírodného kaučuku a prísady, akou je oxid kremičitý. Toto zloženie pomáha pneumatike zachovať si pružnosť pri mínusových teplotách, vďaka čomu behúň aktívne funguje, čím zabraňuje nečakanému šmyku. Okrem novej zmesi nájdeme v pneumatike aj slávne snehové pazúry, čiže špeciálne lamely a originálne stabilizátory brzdenia vyvinuté značkou Nokian.


Čo si o najnovších pneumatikách od „expertov na zimu” myslia naši zákazníci?

Je ťažké týmto pneumatikám niečo vyčítať. Sú tiché na mokrej aj suchej vozovke. Veľmi dobre odvádzajú vodu. Výnimkou za posledných niekoľko rokov je však to, že som mohol v meste testovať ich správanie na snehu, ľade a snehovej kaši. V týchto podmienkach sa správajú senzačne. V tejto triede a za túto cenu sú to určite špičkové pneumatiky a 100% ich odporúčam. Za pomer kvalita/cena dávam 6/6. (Maroš)

Ďalšie zimné pneumatiky Nokian a ďalší zásah do čierneho. Reťaze nasadené iba ako tréning, nebolo potrebné použiť toto príslušenstvo ani raz! Experimentovať s inými značkami nemá zmysel, Nokian je tutovka a záruka bezpečnosti v zime. (Keller68)

Spoľahlivé pneumatiky v mojom horskom teréne. Skvelé do každého počasia!!! Osvedčili sa v daždivých dňoch, ako aj v snehových búrkach a mrazoch. Výborne si tiež počínajú v prechodnom období. Odporúčam!!! (Pavol)


Neolin NeoWinter

Prvou pneumatikou neprémiovej triedy v tohtoročnom prehľade je zástupca ekonomického segmentu Neolin NeoWinter. Toto je ponuka od značky, ktorá sa na európskom trhu objavila relatívne nedávno, ale okamžite si získala skupinu horlivých priaznivcov. Je riešením predovšetkým pre vodičov hľadajúcich pneumatiky s primeranou výkonnosťou za cenu dostupnú pre každú vrecko.

Hodnotenia našich zákazníkov však nie sú náhodné, najmä preto, že tento model vo všetkých rozmeroch ich už zozbieral niekoľko stoviek. Vodiči, ktorí denne používajú tieto pneumatiky, ocenili hlavne ich smerový behúň využívajúci profilované bloky so systémom lamiel, požičané od vyšších tried. Zaisťujú dobrú priľnavosť na rôznych typoch vozoviek, s ktorými sa možno stretnúť v európskom podnebí v zimnej sezóne. Poradia si na suchom asfalte, ako aj na povrchu pokrytom vrstvou snehu alebo vody. Šikmé drážky efektívne odvádzajú tekutiny z behúňa a znižujú riziko šmyku.


Ako sa o pneumatikách Neolin NeoWinter vyjadrujú vodiči?

Pneumatiky sú skvelé, nemám žiadne výhrady. Fantasticky držia stopu na suchej a mokrej vozovke, žiaľ nemal som príležitosť jazdiť po snehu a snehovej kaši, preto som dal známku dobre. Výborne odvádzajú vodu, vedenie vozidla je isté a stabilné a k tomu vôbec nie sú také hlučné, ako to zvyčajne býva pri zimných pneumatikách. Predtým som jazdil na pneumatikách Michelin, Fulda a tentokrát som kúpil niečo oveľa lacnejšie a nebol som sklamaný. (Daniel)

Pneumatika splnila moje očakávania možno aj viac, než som čakal. Je tichá, veľmi dobre drží stopu, aj v zákrutách. Všetky manévre sú predvídateľné a isté. Bez ohľadu na poveternostné podmienky neboli najmenšie problémy. Odporúčam kúpu. (Martin M)

Tento rok zima vystrčila pazúry, ale pneumatiky to zvládli. Napriek niekoľkým prípadom preklzávania kolies pri rozjazde na kopci na utlačenom snehu,  ktoré sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky, sa naozaj osvedčili. Moje hodnotenie je 5+ a odporúčam ich každému. (Matej)


Dębica Frigo HP2

Dębica je poľská ekonomická značka s veľmi bohatými skúsenosťami, ktorú naši zákazníci mnohokrát vyzdvihli v prehľadoch tohto typu. Ich výrobky v sebe vždy spájajú dobrú kvalitu spracovania, starostlivo vybrané gumové zmesi a technológie vyplývajúce z toho, že značka patrí do rodiny Goodyear. Ponúka dobrú výkonnosť napriek tomu, že model Dębica Frigo 2 je riešením z ekonomického cenového segmentu. 

Dębica Frigo HP2 je model typu high performance, t. j. prispôsobený rýchlejšej jazde a dynamickejšiemu štýlu jazdy. V tomto ohľade sa podobá vyššie opísanej pneumatike Pirelli. Využíva moderný smerový behúň s charakteristickými drážkami v tvare písmena „W”. Pneumatiky si výborne  poradia v snehových podmienkach, rýchlo odvádzajú prebytočné blato, ktoré sa nahromadí v obvodových kanáloch.

Systém vzájomne sa blokujúcich 3D lamiel sa zahryzáva do prašanu, čím zvyšuje priľnavosť pneumatiky a zlepšuje jej trakciu. V porovnaní so svojím predchodcom má tiež modernizovanú kostru, vďaka ktorej model stráca menej energie počas jazdy a optimalizuje valivý odpor na povrchoch v zimnom počasí.


V ktorých ohľadoch sú pneumatiky poľskej značky podľa našich zákazníkov najlepšie?

Úžasné vlastnosti na mokrom asfalte pri rýchlostiach nad 140 km/h. Aquaplaning? Čo je to? Udupaný sneh tiež nie je strašný. Nádherne spolupracujú s protišmykovým systémom. Používal som veľa "značkových" pneumatík a nevidím zmysel v preplácaní. (Maroš)

Veľmi dobré pneumatiky. Trasu Poprad – Berlín prejdem každý mesiac. Pneumatiky veľmi dobre držia stopu na suchej, ako aj mokrej ceste. Pokiaľ ide o priľnavosť aj hluk pri rýchlosti 150 km/h, správajú sa veľmi dobre. (Krišto)

Pneumatiky fungujú pod pomerne ťažkým vozidlom, ale veľmi dobre si poradia na suchej, ako aj mokrej vozovke. Nemal som žiadny problém so stúpaním ani s rozjazdom do kopca. Odporúčam. (Róbert)


Zeetex WH1000

Poslednou pneumatikou v prehľade je Zeetex WH1000, čiže model zo Spojených arabských emirátov od ekonomickej značky ašpirujúcej na vyššie triedy. Napriek pomerne orientálnym koreňom si výrobky Zeetex rýchlo získali mnoho spokojných zákazníkov v Európe. To všetko vďaka použitiu riešení, ktoré doteraz boli charakteristické iba pre oveľa drahšie výrobky.

Modely z katalógu značky sú prispôsobené podmienkam aktuálnym na starom kontinente, vďaka čomu ponúkajú dobrú výkonnosť aj v chladnejších mesiacoch. 

Zeetex WH1000 používa moderný asymetrický behúň s rozmanitými oblasťami zodpovednými za rôzne skupiny výkonnosti. Vonkajšie, masívne bloky si dokonale poradia na suchých a mokrých vozovkách, čím umožňujú dynamickú jazdu. Vnútorná oblasť s hustou sieťou 3D lamiel je zodpovedná za správanie sa pneumatík v typicky zimných podmienkach a zabraňuje šmyku na snehu alebo blate. Takáto konštrukcia pneumatiky umožňuje zachovať stabilitu na každej vozovke, vďaka čomu sa môžete cítiť sebaisto bez ohľadu na počasie za oknami. 


Čím vynikla pneumatika Zeetex WH1000 v očiach vodičov?

Napriek tomu, že je to ekonomická cenová kategória, pneumatiky sa správajú naozaj dobre. Tento model som si vybral z dôvodu počtu kilometrov najazdených hlavne mimo mesta a v tomto prípade behúň poskytuje primerané podmienky pre pohodlnú jazdu. Počas posledného sneženia sa systém kontroly trakcie vo vozidle aktivoval len zriedka. Celkovo za túto cenu odporúčam. Nie je horšia ako iné pneumatiky prémiových značiek. (Miko)

Pneumatiky dobre držia stopu. Skvelý pomer kvality a ceny. Pri kúpe pneumatík Zeetex som sa mierne zdráhal a mal som pochybnosti, či sa osvedčia – som príjemne prekvapený, najmä pokiaľ ide o priľnavosť na snehu a snehovej kaši – sú na úrovni drahých prémiových pneumatík, z ktorých som predtým mal 2 rôzne súpravy. Pneumatiky Zeetex si počínajú mimoriadne dobre. (Pavol S)

Pre mňa úplne neznáma značka, preto som si prikúpila poistenie, aj keď parametrami prevyšovali iné popredné a rozhodne drahšie značky. Pneumatiky si počínajú skvele, dobrá priľnavosť na snehu/snehovej kaši, tiché. Letné si kúpim tiež tejto značky ;) (Alica)



Zasnežená cestaDobré zimné pneumatiky sú krokom k bezpečnému cestovaniu.

Ako si vybrať najlepšie pneumatiky?

Chcete, aby vám novo zakúpené pneumatiky slúžili čo najdlhšie? Predtým, ako sa rozhodnete pre konkrétny model, prečítajte si komentáre. Zoznámte sa s názormi iných vodičov a overte si výsledky, ktoré rôzne pneumatiky dosiahli v špecializovaných testoch uskutočňovaných motoristickými organizáciami a časopismi, ako sú napr. ADAC, Autobild, AMC alebo AutoZeitung.

Za pozornosť stojí tiež štítok priložený k modelu, ktorý obsahuje najdôležitejšie parametre pneumatiky. Z priloženej informácie sa vodiči dozvedia o valivom odpore, hlučnosti modelu a parametroch jeho brzdnej dráhy v rôznych podmienkach. Pri výbere zimných pneumatík venujte tiež pozornosť označeniu 3PMSF (symbol snehovej vločky na pozadí horských štítov), t. j. homologizácii zimných pneumatík upravenej predpismi.