Celoročné pneumatiky sprevádzajú vodičov za každých okolností. Tak za ideálnych jazdných podmienok, teda keď je teplo, sucho a slnečno, ale aj keď dážď alebo sneh zvyšujú úroveň nebezpečenstva na ceste. Pokiaľ teda chceme cestovať autom bezpečne, mali by sme si vybrať pneumatiky, ktoré si poradia s rôznymi podmienkami - v lete aj v zime.

modrá Škoda Octavia205/55 R16 je pomerne populárny rozmer. 

Ako si vybrať spoľahlivé a dokonalé celoročné pneumatiky pre naše potreby? Na dosiahnutie tohto cieľa môžu existovať rôzne spôsoby. Jedným z nich je prečítať si recenzie ostatných vodičov. Aby sme to uľahčili, pripravili sme zoznam piatich celoročných modelov s rozmerom 205/55 R16, ktoré naši zákazníci hodnotia najlepšie.

Každý z ocenených modelov testovali stovky vodičov, ktorí mali možnosť vyskúšať pneumatiky v praxi a hodnotiť ich na základe svojich skúseností. Výsledky ukazujú, že priečka pre rozmer 205/55 R16 bola zavesená extrémne vysoko.

Rozmer 205/55 R16 sa stáva čoraz populárnejší a v súčasnej dobe je montovaný do automobilov, ako sú: Ford Focus, Seat Leon, Renault Megane, Audi A4, Škoda Octavia, VW Passat, BMW Rad 3, Mercedes triedy C, ako aj v mnohých ďalších modeloch. Všetko samozrejme závisí od roku výroby a verzie vybavenia vozidla.

Rebríček celoročných pneumatík 205/55 R16

MiestoModelHodnotenie
1.Michelin CrossClimate 25,65
2.Bridgestone Weather Control A005 EVO5,55
3.Michelin CrossClimate+5,50
4.Nokian Tyres Seasonproof5,50
5.Dębica Navigator 35,45

*Rebríček bol vytvorený na základe hodnotení (stupnica 1–6), ktoré udelili zákazníci Oponeo v období od 1. januára 2021 do 11. októbra 2022. V rebríčku sú modely, ktoré získali minimálny, požadovaný počet hodnotení. Výsledky viditeľné v našom obchode sa môžu líšiť od výsledkov uvedených v zozname a uvedené známky sa vzťahujú iba na pneumatiky v prezentovanom rozmere.

1. miesto - Michelin CrossClimate 2

Prvé miesto v tohtoročnom rebríčku obsadila pneumatika francúzskeho koncernu Michelin. Vodiči ju ocenili pre jej vynikajúce jazdné parametre a optimálne správanie sa na ceste za každých podmienok – či už počas horúcich letných dní, tak aj v chladnom zimnom období. Tieto pneumatiky si poradia s klasickými aurami aj v čoraz obľúbenejších elektromobiloch.

Model bol vytvorený zo špeciálnej, termoadaptívnej gumovej zmesi, vďaka ktorej si zachováva správnu pružnosť pri veľmi nízkych teplotách. Bočnice vyrobené v technológii Cool Running absorbujú pri práci menej energie, čo v kombinácii s lamelami LEV, ktoré zvyšujú pohyblivosť blokov behúňa, znižujú valivý odpor a redukujú množstvo spáleného paliva

Výber Michelin CrossClimate 2 znamená voľbu najlepšieho riešenia. Ide o pneumatiky zo segmentu premium, teda máme dočinenia s technológiami ako P-edge, teda zúbkovanie na okrajoch, ktoré zvyšuje trakciu pri jazde na snehu, alebo MaxTouch Construction maximalizujúce kontaktnú plochu s vozovkou. Behúň s drážkami v tvare V efektívne odvádza vodu, sneh a snehovú kašu.

Vysokú kvalitu pneumatík potvrdzujú aj názory spokojných zákazníkov:

Vynikajúce celoročné pneumatiky, najlepšie, ako som doteraz mal. Najazdil som na nich niekoľko tisíc kilometrov. V zime na snehu majú skvelú priľnavosť, bez problémov vyjdem na akýkoľvek kopec a rovnako tak aj v lete pri vysokých teplotách a rýchlej jazde po diaľnici. Zvládajú to skvele. Uľahčujú akceleráciu a brzdenie aj na mokrom povrchu. Nabudúce si tiež určite kúpim Michelin. - Roman

Najlepšie pneumatiky, ktoré sa dajú použiť mimo mesta, v teréne, kde bývam. Ale určite sa osvedčia aj v meste. Pneumatika sa správa veľmi dobre na mokrom a klzkom povrchu. Na snehu, ako aj na neodhrnutých asfaltových cestách, dosahuje dobré výsledky. Priľnavosť pri brzdení a akcelerácii bez komentára. - Kamil

2. miesto - Bridgestone Weather Control A005 EVO

Druhé miesto na stupni víťazov obsadila pneumatika triedy premium od najväčšieho gumárenského svetového koncernu – japonskej značky Bridgestone. Dlhoročné skúsenosti boli pretavené do takého výsledku, v ktorom sa konštruktérom podarilo vytvoriť pneumatiky, ktoré si bez problémov poradia v letnom aj zimnom období.

Umožňuje to okrem iného moderná zmes Nano Pro-Tech obsahujúca veľké množstvo oxidu kremičitého. Vďaka nej si pneumatika zachováva svoju pružnosť aj pri veľmi nízkych teplotách, čo sa prenáša na lepšiu trakciu. Guma sa vyznačuje aj dlhou životnosťou, vďaka čomu môžete na nej prejsť viac kilometrov.

Obrovskú úlohu zohráva aj prepracovaný smerový dezén behúňa. Drážky majú tvar písmena V, čo zaisťuje správnu priľnavosť na zasnežených povrchoch a veľké kanáliky umožňujú efektívne odvádzanie vody, blata a snehu. Bridgestone Weather Control A005 EVO je vybavený aj lamelami v tvare písmena Z, čo má vplyv na lepšiu trakciu a skrátenie brzdnej dráhy.

Čo si o pneumatike Bridgestone Weather Control A005 EVO myslia naši klienti?

Kúpil som ich pred rokom a som spokojný. V letnom období ma nečakalo žiadne nepríjemné prekvapenie. Správali sa veľmi dobre na mokrom aj suchom asfalte. V zime som tiež nemal problém, auto sa dalo ovládať za každých podmienok. - Lukáš G.

Toto je moja druhá súprava týchto pneumatík - prvá sa používa na oveľa ľahšom aute, konkrétne na V70. A práve na základe skúseností s V70 som sa rozhodol kúpiť rovnaké pneumatiky (samozrejme iný rozmer) aj pre XC90. Momentálne nemám dôvod čokoľvek kritizovať - hlučnosť, priľnavosť, opotrebenie behúňa sú podľa mňa na veľmi dobrej úrovni. - MB

3. miesto - Michelin CrossClimate+ 

Michelin CrossClimate+ je nielen jednou z najčastejšie kupovaných prémiových celoročných pneumatík, ale aj modelom, ktorý vodiči hodnotia ako dokonalý. Vysoké skóre – 5,55 na stupnici od 1 do 6 – hovorí za všetko. Európski vodiči oceňujú tieto pneumatiky predovšetkým pre ich všestranné parametre, medzi ktoré patrí predovšetkým: predĺžená trvanlivosť gumy a vynikajúca priľnavosť na snehu, čo potvrdzuje certifikát 3PMSF.

Za úspechom tohto modelu stojí technológia EverGrip, zodpovedná za výkon vo všetkých podmienkach, počas celého obdobia používania. Špeciálne navrhnutá konštrukcia si zachováva svoje vlastnosti postupne s opotrebovaním sa behúňa, vďaka čomu je ich výkon od prvého do posledného kilometra používania taký istý. Vďaka tomu, bez ohľadu na počasie, si môžete užiť bezpečnú jazdu.

Čo si o tejto pneumatike myslia vodiči?

Skvelé pneumatiky. Pokiaľ ide o celoročné pneumatiky, je to vynikajúca priľnavosť, najmä na suchej a mokrej vozovke, na snehu - zvládajú to. Veľké plus pre nízku hladinu hluku. Odporúčam. (Rado)

Pneumatiky sa fenomenálne osvedčia za každých podmienok. Po 50 tis. kilometrov ich môžem úprimne odporučiť. Losím testom prešli správne. Nech sa každý na vlastnej koži presvedčí, čo znamená Michelin Crossclimate+, a nebude sklamaný! (Tomáš Suroviak)

4. miesto - Nokian Tyres Seasonproof

Nokian Tyres je prémiová značka a práve jej produkt sa umiestnil na štvrtom mieste. Vodiči, ktorí ho využívajú, sú veľmi spokojní s ponúkanými jazdnými parametrami. Nie je to vôbec prekvapujúce vzhľadom na riešenia, ktoré fínsky výrobca pri tomto modeli použil.

Pneumatika je vyrobená z pokročilej, prepracovanej gumovej zmesi s vysokým obsahom oxidu kremičitého. Zaručuje vynikajúcu priľnavosť a nízky valivý odpor, čo sa premietne do nižšej spotreby paliva. Výhodami je aj životnosť použitého materiálu a jeho odolnosť proti oderu. 

Projektanti vybavili Nokian Tyres Seasonproof snežnými pazúrmi, teda blokmi, ktoré sa zahryzávajú do podložia a poskytujú lepšiu trakciu na ťažkých povrchoch - napr. na snehu. Smerový dezén behúňa bol obohatený o drážky, ktoré efektívne odvádzajú vodu a sneh, a má aj špeciálne tvarované, celoročné lamely. Vďaka tomu, bez ohľadu na to, či budete jazdiť v horúcom lete alebo v studenej zime, pneumatiky Nokian Tyres vás udržia v bezpečí a zaistia dobré ovládanie auta.

Výrobca uľahčil aj kontrolu stavu behúňa - umiestnil tam špeciálny indikátor.

Za čo vodiči chvália Nokian Tyres Seasonproof?

Najlepšia voľba, akú som mohol urobiť, pneumatiky zvládajú sneh/ľad oveľa lepšie ako mnohé typické zimné pneumatiky. Ideálne sa správajú na suchom alebo mokrom asfalte, držia sa vozovky, brzdná dráha je krátka, kolesá nepreskakujú. Ďalšími pneumatikami budú rozhodne celoročné pneumatiky Nokian Tyres. - Lukáš

Veľmi dobrá pneumatika. Zima bola tuhá, a tak sa skutočne dalo overiť, ako sa správa na rôznych povrchoch.Dobre sa správa na snehu. Zvládla dobre aj veľké stúpania. Je tichá. Dá sa počuť len pri otáčaní. Odporúčam. Zabudnite na výmenu pneumatík. - Viera

5. miesto - Dębica Navigator 3

Dębica Navigator 3 je model poľského výrobcu patriaceho do medzinárodného koncernu Goodyear. Aj keď je to pneumatika ekonomickej triedy, podarilo sa jej zaradiť do tohtoročného rebríčka, čo znamená, že je výbornou voľbou pre tých, ktorí vyhľadávajú výborný pomer ceny a kvality.

Na výrobu tohto modelu bola použitá kvalitná polymérová zmes, ktorá sa vyznačuje vysokou odolnosťou proti oderu a zvyšovaním palivovej účinnosti. Premieta sa to na dodatočné úspory, ktoré vďaka tomu, že nemusíte podstúpiť sezónnu výmenu pneumatík, umožňujú ušetriť značné množstvo peňazí.

Behúň Ultra-V zaručuje efektívny odvod vody, čím zároveň zvyšuje odolnosť voči aquaplaningu. Prispieva tiež k zaisteniu správnej priľnavosti a dobrému brzdeniu na rôznych povrchoch. Vďaka viacsmerným hranám s lamelami rôzneho tvaru umožňuje Dębica Navigator 3 aj dobré zahryznutie sa do snehu a primeranú kontrolu nad vozidlom pri jazde na zasneženom povrchu.

Spokojní používatelia Dębica Navigator 3 majú nasledovné názory:

Pneumatiky sa veľmi dobre držia cesty na suchom aj mokrom povrchu. Zákrutami prechádzajú veľmi sebavedomo. Dobre zvládajú aj poriadne nabalené auto a horský terén preleteli bez zaváhania. Prekvapivá je aj dráha núdzového brzdenia. Srdečne odporúčam tieto pneumatiky. Momentálne som na nich prešiel 5-6 tisíc km. - Denis

Najkrajšie na tom je to, že na nich môžem jazdiť celý rok! V zime som ani raz nezapadla. Na mokrom povrchu v pohode, na suchom vynikajúce. Kúpim si ich aj do druhého auta. A do tretieho tiež. - Natália