Ohľaduplnosť k životnému prostrediu, znižovanie emisií a environmentálna zodpovednosť. To sú kľúčové parametre dnešných uvedomelých motoristov. So zvýšeným dôrazom na ekológiu narastá aj potreba vlastniť jeden z moderných a ekologických automobilov na elektrický pohon - elektromobil.

Elektromobily sa v súčasnosti stávajú čoraz populárnejšie a záujem o ne zo strany zákazníkov každým rokom narastá. Sú dostupnejšie nielen vďaka pokrokovejším technológiám, ale aj ich klesajúcej cene. Koľko však stojí taký elektromobil? Aká je súčasná situácia s elektrickými autami na Slovensku?

Čoraz populárnejšie elektromobily

Pokiaľ si chcete zadovážiť nové vozidlo, je dnes už normálne sa zamýšľať nad tým, či sa rozhodnete pre bežný automobil so spaľovacím motorom, alebo radšej investujete do trvalo udržateľného elektromobilu. Časy, kedy bol elektromobil vozidlom výlučne iba do mesta sú už dávno preč.

Dnes už totiž môžete investovať do výkonného elektromobilu, ktorý spĺňa i tie najnáročnejšie technické a dizajnové požiadavky zákazníkov. Technologický pokrok a dokonalejšie systémy umožňujú moderným elektromobilom aj jazdu po diaľnici s dojazdom do 500 a viac kilometrov. Tieto najšpičkovejšie modely elektromobilov sú však zatiaľ doménou zväčša západoeurópskych krajín. Ako je to s elektromobilitou na Slovensku?

Elektromobilita na Slovensku

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky sa rozhodlo finančne podporiť občanov, ktorí uvažovali nad kúpou ekologických automobilov. Na nákup hybridného vozidla ste mohli získať príspevok 5 000 €, na nákup elektromobilu až 8 000 €. Slovensko je však stále v podpore elektromobility na chvoste EÚ, aj keď sa podmienky u nás začínajú zlepšovať. Odzrkadlilo sa to aj na zvyšujúcom sa záujme Slovákov o elektromobily.

Vyčlenená suma Ministerstva hospodárstva v hodnote 6 miliónov € sa podľa výročnej správy kompletne minula hneď v deň spustenia, t.j. 17.12.2019. O tom, že záujem Slovákov o elektromobily je enormný, svedčí aj fakt, že celkový príspevok na 786 ekologických vozidiel bol rezervovaný už do 4 minút od spustenia online registrácie. 

Najlacnejší elektromobil na Slovensku

Aká je situácia s cenami za elektromobily? Je skutočne elektromobil oveľa drahší než automobil so spaľovacím motorom? Pripravili sme si pre vás prehľad najlacnejších elektromobilov na Slovensku, ktoré si môžete kúpiť do sumy 20 000 €.

Pokiaľ ste stihli požiadať o dotáciu, niektoré modely môžete mať dokonca za menej, ako 10 000 €, čo zaručene poteší i vašu peňaženku.

Medzi najlacnejšie elektromobily predávané na Slovensku patria tieto:

Model elektromobiluCena s DPHCena s DPH po dotácii MH SR
Škoda CitigoE iVod 17 590 €od 9 590 €
Volkswagen e-UP!od 17 970 €od 9 970 €
Smart EQ fortwo kupéod 22 726 €od 14 726 €
Smart EQ forfourod 23 322 €od 15 322 €
Citroën C-ZEROod 26 990 €od 18 990 €

Pokiaľ by ste mali záujem o väčší a drahší elektromobil - napríklad Volkswagen e-Golf môžete získať už od 27 980 € (v prípade, ak ste si stihli rezervovať dotáciu, tak od 19 980 €).

TIP: Do 29.2.2020, alebo do vypredania zásob, platí na modely Volkswagen e-UP! a e-Golf akcia s názvom eco-bonus. Eco-bonus na e-UP! je 4 200 € a e-Golf až 5 000 €.

Problémy, ktorým čelia elektromobily na Slovensku

Na Slovensku je problémom v rozvoji elektromobility najmä nedostatočná podpora inovácií a výskumu a vývoja. V oblasti inovácií totiž výrazne zaostávame aj za ostatnými krajinami Vyšehradskej štvorky. Nápomocnou nie je ani administratíva celého procesu schvaľovania dotácií.

Naša krajina je závislá od automobilového priemyslu a elektromobilita je jeho jasná budúcnosť. Už v roku 2025 sa totiž očakáva vyrovnanie obstarávacej ceny elektromobilov a klasických áut so spaľovacím motorom.

Ako si vybrať ten správny elektromobil

Pokiaľ si chcete zadovážiť elektromobil, mali by ste sa rozhodovať najmä na základe účelu, ktorý bude vaše vozidlo plniť. Potrebujete automobil na každodenné použitie, alebo, naopak, chcete s ním ísť v lete na dovolenku k moru, či absolvovať dobrodružnú cestu na lyžovačku na zasneženej vozovke?

Cena za elektrické auto

Praktický elektromobil do mestského prostredia môže byť ideálnym prepravným prostriedkom na cesty do práce alebo kratšie výlety s rodinou. Na takéto účely vám totiž postačí ľahší elektromobil, ktorého obstarávacia cena po dotácii sa začína tesne pod hranicou 10 000 €. Takéto elektromobily sú ideálne na cestu do práce, pretože majú kratší dojazd. Napríklad Škoda CitigoE iV má dojazd do 250 km a Volkswagen e-UP! až do 260 km.

Elektromobily s vyšším dojazdom majú však aj vyššiu cenu. Cena kvalitných elektromobilov sa začína už na 20 000 €.

Hoci je prvotná investícia do elektromobilov vyššia, takéto automobily vás počas užívania vyjdú lacnejšie. Už po 8 rokoch prevádzky môžu vyjsť celkové náklady vodičov až o 10 000 € menej.

Pneumatiky na elektromobily

Ekologické automobily prirodzene potrebujú aj špeciálne pneumatiky. Hmotnosť elektromobilu je kvôli rozmernej batérii vyššia než hmotnosť podobného automobilu so spaľovacím motorom. Aby si s touto váhou pneumatiky poradili, musia mať aj zosilnenú bočnicu.

Pneumatiky pre elektromobily sú užšie a aerodynamickejšie než tie bežné a majú väčší priemer. Ich konštrukcia je totiž riešená tak, aby bol valivý odpor čo najmenší, v dôsledku čoho sa zníži spotreba elektriny a predĺži jeho dojazdová vzdialenosť. V špeciálnych prípadoch sú pneumatiky pre prednú a zadnú nápravu dokonca odlišné.

Prečo si zvoliť elektrické auto

Stále váhate medzi elektromobilom a klasickým autom so spaľovacím motorom? Prinášame vám niekoľko dôvodov, prečo je pre vás elektromobil vhodnejším prepravným prostriedkom.

Koľko ušetríte s elektromobilom?

S elektromobilom začínate šetriť už v okamihu prvej jazdy. Priemerná spotreba výkonného ekologického automobilu je približne 1,5 € na 100 km. Pri menších elektromobiloch to môže byť iba zopár desiatok centov. Keď si to porovnáme s benzínovým automobilom, v prípade, ak ročne najazdíte 10 000 km, s elektromobilom by ste ušetrili až 850 €.

Lacnejšia údržba

Elektromobily majú oproti bežným automobilom o približne dve tretiny súčiastok v pohonnej jednotke menej, ktoré treba v prípade poruchy opravovať. Nemusíte myslieť ani na výmenu olejov a filtrov, chladiacej kvapaliny či sviečok.

Batéria

Niektorí výrobcovia ponúkajú záruku na elektrobatérie až do 8 rokov alebo 160 000 najazdených kilometrov. Klasická 40 kWh iónovo-lítiová batéria by totiž mala vydržať až 4000 nabíjacích cyklov. Pokiaľ by do 8 rokov batéria poklesla na úroveň 75 %, výrobca vám ju vymení.

Poistenie

Keďže plne elektrické autá majú elektromotor, môžete mať na ne dokonca lacnejšie poistenie. Keďže plne elektrické autá majú elektromotor, môžete mať na ne dokonca lacnejšie poistenie. Pri výpočte výslednej ceny PZP berú poisťovne totiž do úvahy zdvihový objem motora, ktorý má pri elektromobile hodnotu 0. Zohľadňujú aj palivo, a preto automobily, ktoré jazdia na elektrinu, majú pri stanovení ceny povinného zmluvného poistenia ďalšiu výhodu.

Elektromobil alebo spaľovací motor?

Potrebujete pri vašej dobrodružnej jazde počuť zvuk burácajúceho motora, alebo preferujete absolútne ticho v kabíne? Podeľte sa s nami o vaše názory a dojmy do komentárov pod tento článok.

Na záver vám ponúkame ešte jeden tip: Pokiaľ vás zaujímajú elektromobily, môžete sa v dňoch 24. - 26.1.2020 prísť pozrieť do bratislavského nákupného centra Bory Mall. Bude tam totiž prebiehať výstava elektromobility. Pred návštevou sa však nezabudnite na podujatie zadarmo registrovať.