Rozsvietenú EPC kontrolku nájdete na prístrojovej doske auta.

Keď sa vám počas jazdy rozsvieti nejaká kontrolka, obvykle to neveští nič dobré. Čo je EPC kontrolka a čo treba spraviť, keď sa objaví? Poradíme vám, aké poruchy táto kontrolka signalizuje, ako sa dajú odstrániť a aj to, ako im predísť.

Čo je EPC kontrolka v aute?

Kontroliek na prístrojovej doske existuje nespočetné množstvo. Niektoré sa dokonca líšia aj podľa konkrétneho typu auta. Skratka EPC sa skladá z anglických slov Electronic Pedal Control a je signálom pre problém so škrtiacou klapkou alebo elektronickým plynovým pedálom.

Rozsvietená EPC kontrolka sa môže objaviť pri štartovaní aj počas jazdy. Aký má teda EPC kontrolka význam? Môže ísť o upozornenie na znečistenie alebo poruchu škrtiacej klapky motora, problém s potenciometrom plynového pedálu a škrtiacej klapky alebo poruchu plynového pedálu či elektrického riadenia pedálu.

Čo je EPC v aute na benzín a diesel?

Autá s benzínovým motorom však môžu mať pri rozsvietenej kontrolke EPC aj iný problém. V tomto prípade môže EPC kontrolka volať aj po elektronickej kontrole výkonu (z angl. Electronic Power Control).

Dieselové autá nemajú EPC kontrolku tohto významu, ale zobrazujú kontrolku žhavenia. Určiť príčinu je však v týchto prípadoch ťažké, pretože dôvodov môže byť mnoho. Medzi najčastejšie patria napríklad tieto:

  • vypálenie žiarovky brzdových svetiel

  • porucha snímača alebo vypínača brzdových svetiel

  • porucha systému riadenia motora

  • porucha vstrekovacieho systému

  • porucha snímača polohy hriadeľa

  • porucha snímača teploty chladiacej kvapaliny

Možností je teda veľa a pre presné určenie poruchy bude potrebná návšteva autoservisu a profesionálna diagnostika auta

Môžem pokračovať v jazde, ak svieti EPC kontrolka?

Teraz už viete, čo je EPC a aký je jej význam, ale dôležité je vedieť aj to, čo robiť ak sa vám rozsvieti počas jazdy. Keďže ide o oranžovú, resp. oranžovožltú kontrolku nemali by ste ju podceniť, ale nemusíte hneď zastavovať auto ako pri červených kontrolkách v aute. Môžete v jazde pokračovať, ale mali by ste čo najskôr navštíviť servis, aby spravili diagnostiku a odstránili poruchu. Porucha škrtiacej klapky ovplyvňuje výkon motora, ale pri benzínových autách môže ísť o rôzne poruchy riadiacej jednotky motora. Počas jazdy môžete cítiť kolísanie otáčok alebo príde k zhasínaniu motora.

Porucha škrtiacej klapky

Škrtiaca klapka sa používa v zážihových motoroch, ale aj v niektorých vznetových. Ak vás zaujíma, čo je EPC v aute, mali by ste vedieť aj niečo o škrtiacej klapke, pretože kontrolka často signalizuje poruchu práve tejto súčiastky.

Viete, čo je EPC v aute? Kontrolka signalizujúca problém so škrtiacou klapkou.

Čo je škrtiaca klapka?

Škrtiaca klapka je súčiastka, ktorá riadi prívod vzduchu do motora. Ak máte zážihový motor, nájdete ju v sacom trakte. Klapka je mechanicky alebo elektronicky pripojená na plynový pedál a otvorí sa po jeho zošliapnutí. Škrtiaca klapka sa skladá z viacerých častí:

  • otáčavá prepážka

  • potenciometer

  • spínač voľnobežných otáčok

  • mechanizmus, ktorý vráti klapku po odpojení do jej pôvodnej polohy

  • ak je klapka riadená elektronicky tak aj krokový motorček

Autá so vznetovým motorom majú škrtiacu klapku najmä preto, aby bolo vypnutie motora jemnejšie.

Poruchu škrtiacej klapky pri vznetových motoroch môžete rozoznať podľa najčastejších príznakov, ku ktorým patria zlé štarty, kolísanie otáčok a nepravidelný chod motora. Pri vznetovom motore sa porucha prejaví samozápalom aj po vypnutí motora a rozsvietením kontrolky motora.  

Čo robiť, aby sa EPC kontrolka nerozsvietila?

Poruchám, ktoré signalizuje EPC kontrolka sa nedá vždy predísť, pretože môže ísť o naozaj rôznorodé problémy. Aj škrtiaca klapka, tak ako každá súčiastka či komponent, má svoju životnosť, ktorá raz skončí. Vtedy je jedinou možnosťou jej výmena. Znížiť riziko porúch a predĺžiť životnosť je možné údržbou. Problém so škrtiacou klapkou je často spôsobený jej zanesením nečistotami. 

Pravidelným čistením sa teda dá zabrániť aspoň jednej z možných porúch. Vyčistenie niekedy pomôže aj potom, ako sa už problém objaví a zasvieti EPC kontrolka. Klapka sa dá vyčistiť aj bez toho, aby ste ju museli demontovať, takže to môžete zvládnuť aj sami. Ak by to váš problém nevyriešilo, potrebná bude výmena alebo diagnostika v autoservise. Vždy je však lacnejšie vymeniť škrtiacu klapku, ako nákladná oprava elektronickej sústavy.

Vedeli ste, čo je EPC a aké rôzne poruchy môže signalizovať? Svietila vám táto kontrolka po naštartovaní alebo sa objavila počas jazdy? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentároch na našej Facebook stránke Oponeo.