Elektrický skúter je ideálny dopravný prostriedok do letného počasia najmä v preplnených mestách. Cítiť letný vánok počas jazdy tak už nemusí byť len výsadou jazdy na motorke či pasažierov áut so sťahovacou strechou, ale vychutnať si ho môžete už aj vy. V článku vám predstavíme základné vlastnosti elektrických skútrov a koncept zdieľaných elektrických skútrov, ktorý sa rozšíril už aj do našich miest, Bratislavy a Košíc.

elektrické skútre na ulici

Elektrické skútre - ekologický spôsob prepravy

Skúter sa ako dopravný prostriedok vo veľkej miere využíva najmä v metropolách južanských krajín, akými sú napríklad Španielsko či Taliansko. V ich mestách býva často kritická dopravná situácia, sú zahltené vozidlami a častokrát sa v nich už ani nedá zaparkovať.

Elektrický skúter je nielen výborným spoločníkom do preplnených miest a na sídliskové parkoviská s obtiažnou možnosťou parkovania bez rezidenčného parkovania, ale skvele sa hodí aj na vidiek. Jeho dojazd na jedno nabitie môže byť totiž aj viac ako 60 km. Takže s ním bez problémov prídete do práce, na menšie nákupy či kratšie výlety. Pokiaľ bývate v okolí Bratislavy a nechce sa vám bicyklovať, tak na elektrickom skútri hravo prejdete aj napríklad z dedinky Kvetoslavov na nákupy do blízkeho mestečka Šamorín.

Vodičský preukaz na elektrický skúter

Na elektrický skúter je, tak isto ako na benzínový, potrebný vodičský preukaz skupiny AM.

Výhody elektrických skútrov oproti klasickým benzínovým skútrom

Elektrické skútre majú oproti benzínovým hneď niekoľko výhod. Okrem toho, že nemusíte pravidelne zastavovať na pumpách a tankovať, vám elektrické skútre garantujú aj tichú plynulú jazdu. Aké ďalšie výhody má moderná elektrika?

Elektrický skúter šetrí životné prostredie

Elektrický skúter nemá spaľovací motor, a preto neprodukuje žiadne splodiny. Vďaka nemu tak môžete stále jazdiť s ohľadom na životné prostredie, kamkoľvek sa vyberiete.

Šetrí však aj vašu peňaženku

Hoci jeho počiatočná investícia môže byť vyššia, než pri nákupe benzínového skútra, vďaka tomu, že je priateľský k životnému prostrediu, šetrí v konečnom dôsledku aj vašu peňaženku. Keďže doň nejde žiadny benzín, ušetríte aj na tejto položke. Samozrejme, že všetko závisí od štýlu vašej jazdy, ale náklady na najazdených 100 km sa pohybujú iba v desiatkach centov. Nabitie batérie na 100 % vás bude stáť iba okolo 70 centov, čo v preklade znamená dojazd aj vyše 100 km. Lacnejšia je snáď už iba jazda na bicykli alebo „pešibusom“.

rýchlomer v elektrickom skútri

Takmer bezúdržbová prevádzka skútra

Elektrický skúter nemá žiadnu prevodovku a ani spojku. Zostáva teda už iba minimum komponentov na údržbu. Z času na čas iba skontrolujete brzdové doštičky, tlak v pneumatikách a staré pneumatiky vymeníte za nové. Pri pravidelnej servisnej kontrole vám skontrolujú aj nabíjanie batérie, motor, svetlá, skrutky, stabilitu skútra a urobia zopár ďalších úkonov. Takisto nemusíte ani meniť olej či filtre.

Dobíjanie elektrického skútra

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že elektrický skúter je kvôli svojmu nabíjaniu nepraktickým spoločníkom. No treba si uvedomiť, že niektoré skútre majú dojazd dokonca 140 km a pokiaľ ich používate na cestu do a z práce, nemusíte ich nabíjať každý deň.

Elektrický skúter si môžete nabiť doslova aj v pohodlí vášho domova. Väčšina z nich má odnímateľnú batériu, ktorú káblom zapojíte do klasickej 230V zásuvky či už doma, alebo v kancelárii po príchode do práce. Jedno nabitie vám zaberie okolo 6 hodín.

Zdieľané elektrické skútre v Bratislave

V Bratislave už v plnom prúde fungujú zdieľané bicykle či elektrické kolobežky. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) sa nedávno rozhodol hlavné mesto obohatiť o ďalší spôsob zdieľanej ekologickej prepravy, zdieľanými elektrickými skútrami poháňanými elektrinou z vlastných zdrojov. Tento koncept pochádza od našich poľských susedov a rozširuje sa formou franšízy. Jeho prevádzkovateľom je spoločnosť Blinkee.city a v súčasnosti funguje už vo viac ako 30 mestách v Európe a neustále sa rozrastá.

ľudia na kolobežkách

Ako koncept zdieľaných elektrických skútrov funguje

Keďže skútre idú rýchlosťou maximálne 45 km/h, na jazdu je potrebné vlastniť vodičský preukaz s oprávnením jazdy na skútroch (skupina AM). Aby ste mohli používať zdieľané elektrické skútre, musíte sa registrovať v mobilnej aplikácii Blinkee. Aplikáciu si v súčasnosti v Európe stiahlo už viac ako pol milióna užívateľov. Využívať elektrické skútre môžu Slováci už od 15 rokov. Avšak vo veku 15 - 18 rokov treba k registrácii doložiť písomný súhlas zákonného zástupcu s prenájmom skútrov.

Zdieľané elektrické skútre sú však nielen ekologické, ale aj cenovo dostupné. Skútre si prenajímate na minútovej báze, pričom ich cena je veľmi priaznivá -  1 minúta stojí 0,19 eur. Pokiaľ si chcete dať počas jazdy pauzu a zároveň chcete mať skúter stále vo svojom prenájme, za 1 minútu pauzy zaplatíte iba 9 centov. Prvých 15 minút rezervácie slúžiacich na presun k skútru je zadarmo, tak isto aj prvá minúta jazdy. Ku každému skútru sú k dispozícii prilby na skúter a jednorazová hygienická sieťka na vlasy.

TIP: Pokiaľ ste zákazníkom SPP, vzťahuje sa na vás pri každom prenájme zľava 10 %.

Po skončení jazdy jednoducho nechajte skúter tam, kde sa vám to hodí. Musí však byť stále v zelenej zóne. Zelená zóna v súčasnosti zahŕňa všetky mestské časti Bratislavy okrem Dúbravky, Lamača, Vajnôr, Vrakune a Podunajských Biskupíc. Každý skúter je vybavený lokalizačným zariadením a mimo zónu nie je možné ukončiť prenájom, čiže sa vám stále bude účtovať poplatok za jeho prenájom.

Zdieľané elektrické skútre sú aj v Košiciach

Aj v druhom najväčšom meste Slovenska, Košiciach, existuje verejný prenájom elektrických skútrov s názvom Verejný skúter – požičiavanie elektrických motoriek v SR. Po meste bude postupom času dostupných 70 nabíjacích bodov, pričom každý obslúži 3 skútre. Tieto skútre majú dojazd až 65 km. Minútová sadzba je 15 centov, pričom klienti Telekomu majú zľavu 10 %.