Kúpili ste si nové pneumatiky a chceli by ste si byť istý ich vekom? Ako zistiť dátum výroby pneumatík? Každá pneumatika má vo svojom označení priradený aj dátum, kedy bola vyrobená. V článku sme sa rozhodli pozrieť bližšie na označenie dátumu výroby pneumatík, ktorý je súčasťou DOT symbolu. Čo je DOT symbol a ako ho správne prečítate? Odpovede na tieto a ďalšie otázky sa dozviete v článku.

dot pneumatik 4917

Označenie pneumatík: Čo je DOT symbol a čo z neho vyčítate

DOT symbol, alebo DOT kód, je 12-miestny kód, ktorý sa nachádza na bočnici plášťa pneumatiky. Ide o označenie pneumatiky, ktoré udáva výrobca. DOT kód zahŕňa:

  • kód výrobcu
  • rozmerový kód
  • voliteľný kód podľa výrobcu
  • dátum výroby pneumatiky


Kód výrobcu

Prvé 2 znaky DOT symbolu označujú továreň, kde bola pneumatika vyrobená. Tabuľku výrobných tovární môžete nájsť napríklad na priloženom linku.

Rozmerový kód

Tretí a štvrtý znak DOT symbolu označuje rozmer pneumatiky. Tejto problematike sme sa podrobnejšie venovali v článku o rozmeroch pneumatík.

Voliteľný kód podľa výrobcu

Nasledujúcimi 3 alebo 4 znakmi výrobcovia označujú pneumatiku, avšak tu sa nedá všeobecne určiť, čo konkrétne tieto znaky znamenajú. Najčastejšie ide o unikátne číslo pneumatiky, vďaka ktorému dokáže jej výrobca sledovať napríklad reklamácie.

Dátum výroby pneumatiky

DOT označenie pneumatík v sebe ukrýva ešte jeden údaj, ktorý je pre kupujúceho najzaujímavejší. Dátum výroby pneumatiky je alfanumerický reťazec označujúci mesiac a rok výroby pneumatiky a reprezentuje posledné 4 číslice DOT symbolu. Ešte stále však môžeme nájsť aj 3-číslicový dátum výroby. 3 číslice prislúchajú modelom vyrobeným pred rokom 2000.

Prečo je dôležité vedieť dátum výroby pneumatiky

Každý vodič, ktorý kupuje nové pneumatiky chce, aby mali čo najdlhšiu životnosť, čiže aby vydržali čo najviac sezón a prejazdených kilometrov. Dlhá životnosť pneumatík znamená, že pneumatiky vydržia bez výmeny a so zachovaním si dobrých jazdných vlastností.

Kedy sú pneumatiky považované za staré?

Poznať dátum výroby pneumatiky je dôležité najmä z bezpečnostných dôvodov. Napriek tomu, že Zákon o cestnej premávke jasne nestanovuje maximálny vek pneumatiky, jazda na príliš starých pneumatikách môže byť nebezpečná. Nemecká asociácia gumárenského priemyslu považuje pneumatiky za staré, pokiaľ ich vek presiahne 5 rokov.

Žiadny výrobca neudáva dátum expirácie pneumatík, a preto je teoreticky iba na vás, ako dlho sa rozhodnete pneumatiky používať. Všeobecne sa však neodporúča jazdiť na pneumatikách starších ako 8 či 10 rokov.

Staré pneumatiky strácajú trakciu a už nemajú také dobré jazdné vlastnosti ako nové. Pokiaľ budete používať staré pneumatiky, môže to byť nebezpečné a môžete tak ohroziť vás, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Staré pneumatiky môžu totiž spôsobiť nasledovné:

  • predĺženie brzdnej dráhy, pretože je behúň ojazdený
  • stratu priľnavosti k vozovke
  • zvýšenie spotreby paliva
  • zníženie jazdného komfortu
  • poškodenie vozidla

V prípade hroziacej kolízie by staré pneumatiky mohli predstavovať vážny problém. Ako teda zistíte dátum výroby pneumatiky, aby ste vedeli, či je pneumatika ešte stále považovaná za novú?

Ako zistiť rok výroby pneumatík

Ako zistíte rok výroby pneumatík? Všimnite si číslice na ilustračnom obrázku vyššie: 1109. Viete, čo znázorňujú?

dot 1109

  • Prvé dve číslice sú týždne v roku a označujú tak týždeň výroby, čiže 11. týždeň v roku, t.j. pneumatika bola vyrobená cca v polovici marca.
  • Posledné dve čísla označujú skratku roku výroby, a teda 09 znamená, že bola pneumatika vyrobená v roku 2009.

Dátum výroby uvedenej pneumatiky je tak 11-ty týždeň v roku 2009.

Aké najnovšie pneumatiky môžete kúpiť

Väčšina pneumatík, okrem celoročných, je v podstate sezónny tovar. V zime sa vyrábajú letné a naopak, v lete pri najväčších horúčavách zimné pneumatiky, aby mohli byť včas dodané na trh. Preto môže byť bežné, že letné pneumatiky majú dátum výroby z konca predchádzajúceho roku.

Čo predlžuje životnosť pneumatiky

Nezávislé organizácie a samotní výrobcovia pneumatík a zhodujú v tom, že najdôležitejšie pri predĺžení životnosti pneumatík je predovšetkým správne skladovanie. Pneumatiky skladujte pri miernej teplote od -5 do 25 °C a pri maximálnej vlhkosti vzduchu 70 %. Napríklad výrobca pneumatík Michelin udáva, že 1 rok skladovania pneumatiky v ich sklade sa rovná 3 týždňom používania pneumatík. Viac o skladovaní pneumatík si prečítate v našom článku zameranom na správne uskladnenie pneumatík.