V nasledujúcom článku nájdete výsledky testov vykonaných v tejto sezóne motoristickými časopismi a organizáciami. Umiestňujeme v ňom informácie o jednotlivých modeloch a tom ako obstáli v konkrétnych kategóriách.

Premýšľate nad výberom pneumatík pre nadchádzajúcu sezónu? Pozrite sa čo odporúčajú odborníci a ako hodnotia rôzne modely pneumatík a s istotou si vyberiete niečo pre seba.

Tento článok je neustále aktualizovaný. Výsledky ďalších skúšok už čoskoro!

 

Zhrnutie testov pneumatík v zime 2016/2017

Test pneumatík 1.miesto 2.miesto 3.miesto 
Test zimných pneumatík GTÜ zimné pneumatiky v rozmere 205/55 R16Continental WinterContact TS 860Nokian WR D4Pirelli Cinturato Winter
Test zimných pneumatík "AutoBild" v rozmere 205/55 R16Continental WinterContact TS 860Goodyear UltraGrip 9Michelin Alpin 5
Test zimných pneumatík "Auto Express" v rozmere 225/45 R17Goodyear UG Performance Gen-1Dunlop Winter Sport 5Continental WinterContact TS 850
Test zimných pneumatík "AutoBild Allrad" v rozmere 255/55 R18 109VGoodyear UG Performance Gen-1Continental WinterContact TS 850 P SUVDunlop Winter Sport 5 SUV
Test zimných pneumatík "Auto, Motor und Sport" v rozmere  215/60 R17Continental WinterContact TS 850 P SUVNokian WR D4Goodyear UG Performance SUV G1
Test zimných pneumatík Autoklub CR v rozmere 205/55 R16Continental WinterContact TS 860Michelin Alpin 5Dunlop Winter Sport 5

 

Test zimných pneumatík "GTÜ" v rozmere 205/55 R16

Model pneumatikyPonuka
1. Continental WinterContact TS 860Pozrieť ponuku
2. Nokian WR D4Pozrieť ponuku
3. Pirelli Cinturato WinterPozrieť ponuku
4. Goodyear Ultra Grip 9Pozrieť ponuku
5. Michelin Alpin 5Pozrieť ponuku
6. Dunlop Winter Sport 5Pozrieť ponuku
7. Hankook Winter i*cept RS 2 W452Pozrieť ponuku
8. Bridgestone Blizzak LM001Pozrieť ponuku
9. Nexen WinGuard Snow'G WH2Pozrieť ponuku
10. Kumho WinterCraft WP71Pozrieť ponuku
11. Vredestein Wintrac Xtreme SPozrieť ponuku
12. GT Radial Champiro WinterPro HPPozrieť ponuku
13. Westlake SW618Nemáme v ponuke

 

Tentoraz si organizácia GTÜ vzala pod lupu zimné pneumatiky v rozmere 205/55 R16, na ktorých jazdia auta ako je Toyota Avensis, Škoda Octavia, Škoda Superb, BMW 3, VW Golf, VW Passat, Ford Focus a Renault Megane.

GTÜ skontrolovalo 13 modelov, z ktorých 7 uznali za "obzvlášť odporúčané". Do úvahy boli brane výkonnosť pneumatík na mokrých i suchých vozovkách a snehu.

 

Kúpiť víťaza testu - Continental WinterContact TS 860

 

Na prvom mieste sa umiestnila pneumatika Continental WinterContact TS 860. Model obzvlášť vynikol z hľadiska priľnavosti na snehu a mokrej vozovke. Pneumatika je taktiež veľmi bezpečná. Pokiaľ ide o správanie na mokrej vozovke bolo jedinečné – jej hodnotenie bolo výrazne vyššie ako u desiatok ďalších modelov na štartovacej čiare.

Víťaz testu - Continental WinterContact TS 860

Druhé miesto na stupňoch víťazov získal Nokian WR D4. Podľa odborníkov, ktorí vykonávajú test, výrobca modelu, ktorý sa špecializuje na zimné pneumatiky ponúka stabilnú jazdu nielen na snehu, ale aj v daždi a na suchej vozovke.

Pirelli Cinturato Winter je pneumatika, ktorá sa umiestnila na treťom mieste. Návrh talianskeho výrobcu sa osvedčí v typických zimných podmienkach, jednak v suchých podmienkach už neboli tak dobre - jej výkon v tejto oblasti bol o niečo slabší ako u pneumatík Continental a Nokian.

Okrem víťazných modelov, taktiež ďalšie 4 pneumatiky boli obzvlášť odporúčané. Goodyear Ultra Grip 9, Michelin Alpin 5, Dunlop Winter Sport 5 a Hankook Winter i*cept RS 2 W452  sa preukázali dobrými parametrami a bezpečnosťou počas skúšobných jázd v typických zimných podmienkach.

Všetkých 13 modelov pneumatík, ktoré boli súčasťou testu sa preukázali ako bezpečné - žiaden z nich nebol kategoricky odrádzaný vodičom. Horšie než pneumatiky prémiovej triedy obstáli modely nižších tried, ale taktiež preukázali  základnú bezpečnosť a dostatočný výkon pri extrémnom počasí.

V teste "AutoBild" tiež vyhral Continental WinterContact TS860 (obr. Continental).

Test zimných pneumatík "AutoBild" v rozmere 205/55 R16

Test aktuálne najpopulárnejšieho  rozmeru pneumatík realizovali novinári časopisu "AutoBild". Tieto pneumatiky sú namontované okrem iného na nasledovných vozidlách: BMW 3, Ford Focus, Renault Megane, Škoda Octavia, Superb, VW Golf, Passat a Toyota Avensis.

Novinári "AutoBild" sa zamerali na jeden z najdôležitejších výkonov, akým nepochybne je brzdenie. Na začiatku boli vykonané "eliminácie" čiže test brzdnej dráhy na mokrej vozovke. Z 50 modelov pneumatík sa do nasledujúceho kola dostalo 27 produktov. Prvých desať bolo nasledovných:

Model pneumatikyPonuka
1. Continental WinterContact TS 860Pozrieť ponuku
2. Goodyear UltraGrip 9Pozrieť ponuku
3. Michelin Alpin 5Pozrieť ponuku
4. Dunlop Winter Sport 5Pozrieť ponuku
5. Semperit Speed-Grip 2Pozrieť ponuku
6. Pirelli Cinturato WinterPozrieť ponuku
7. Nokian WR D4Pozrieť ponuku
8. Barum Polaris 3Pozrieť ponuku
9. Cooper WeatherMaster SA2Pozrieť ponuku
10. Bridgestone Blizzak LM-001Pozrieť ponuku

Najlepší z hľadiska brzdenia bol Continental WinterContact TS860 (pozície boli pridelené po sčítaní výsledkov na mokrých a zasnežených vozovkách). Veľmi tesne obstál Goodyear UltraGrip 9 a Michelin Alpin 5. Je potrebné poznamenať, že medzi obrovským množstvom prémiových pneumatík boli tiež modely nižšej triedy. To znamená, že medzi modelmi strednej triedy a ekonomickej sú tiež pneumatiky, ktoré ponúkajú vysokú úroveň bezpečnosti.

 

Kúpiť víťaza testu - Continental WinterContact TS 860

 

Stojí za zmienku, že víťazný model má nielen krátku brzdnú dráhu, ale je tiež dôkladne vypracovaný. Moderný dizajn a pokročilá kaučuková zmes poskytuje dobrú ovládateľnosť v premenlivých podmienkach. Taktiež komfort a spotreba paliva je na dokonalej úrovni. Mali by ste vedieť, že TS860 je nástupcom veľmi úspešného modelu TS850, ktorý má ešte lepšie výkony ako jeho predchodca!

Goodyear UltraGrip Performance G1 - najlepšímodel v teste "Auto Express"

 

Test zimných pneumatík "Auto Express" v rozmere 225/45 R17

Časopis "Autoexpress" vykonal test jedného z dnešných najpopulárnejších rozmerov pneumatík, teda 225/45 R17. Také pneumatiky môžete vidieť na Škoda Superb, Škoda Octavia, Honda Civic, Hyundai i30, Škoda Yeti, Renault Espace, Peugeot 5008 a Ford Mondeo.

Zimné pneumatiky boli testované pod uhlom správania sa na suchých, mokrých a zasnežených vozovkách, valivý odpor a hluk. Finálny rebríček v teste bol nasledujúci:

Model pneumatikyPonuka
1. Goodyear UltraGrip Performance Gen-1Pozrieť ponuku
2. Dunlop Winter Sport 5Pozrieť ponuku
3. Continental WinterContact TS 850Pozrieť ponuku
4. Michelin Alpin 5Pozrieť ponuku
5. Pirelli Winter Sottozero 3Pozrieť ponuku
6. Vredestein Wintrac Xtreme SPozrieť ponuku
7. Bridgestone Blizzak LM-32SPozrieť ponuku

Víťazný model Goodyear UltraGrip Performance Gen-1 mal najlepší výkon na snehu. Ostatné parametre boli tiež stabilné na vysokej úrovni, čo v konečnom dôsledku dalo prvé miesto v rebríčku. Najúspornejší model (nízky valivý odpor) bol Dunlop Winter Sport 5. V spojení s dobrou priľnavosťou na všetkých povrchoch bol na druhej priečke v teste. Na mokrej vozovke najlepší výsledok dosiahol Continental ContiWinterContact TS850 a nakoniec získal tretie miesto v rebríčku. Michelin Alpin 5 sa najlepšie osvedčil na suchu a Vredestein Wintrac Xtreme S preukázal najvyššiu odolnosť voči opotrebovaniu.

 

Test zimných pneumatík "AutoBild Allrad" v rozmere 225/55 R18 109V

Špecialisti z "AutoBild Allrad otestovali v tejto sezóne pneumatiky pre SUV v rozmere 255/55 R18 109V. Nemecký časopis testoval osem modelov medzi ktorými boli zástupcovia prémiovej, strednej a ekonomickej triedy. 

Pneumatiky boli testované až v 14 kategóriách na vozidle BMW X5. Pneumatiky veľkosti 255/55 R 18 sú umiestnené v takých modeloch vozidiel ako Volkswagen Touareg, Mercedes-Benz M Class a Subaru Tribeca. 

Model pneumatikyPonuka
1. Goodyear UG Performance SUV Gen-1Pozrieť ponuku
2. Continental WinterContact TS 850 P SUVPozrieť ponuku
3. Dunlop Winter Sport 5 SUVPozrieť ponuku
4. Pirelli Scorpion WinterPozrieť ponuku
5. Michelin LATITUDE ALPIN LA2Pozrieť ponuku
6. Hankook Winter i*cept evo2 SUV W320APozrieť ponuku
7. Nokian WR SUV 3Pozrieť ponuku
8. GRIPMAX STATURE M/SPozrieť ponuku

Na prvom mieste sa umiestnila pneumatika Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1, ktorá obdržala hodnotenie "príkladná". Model sa osvedčil na mokrej vozovke, ale taktiež sa spísal na snehu a suchej vozovke. Vďaka technológii Goodyear 3D-BIS pneumatika zaisťuje stabilné jazdné vlastnosti a krátku brzdnú dráhu.

Ďalšie miesto patrí modelu Continental WinterContact TS 850P SUV. Tento model taktiež dostal hodnotenie "príkladná", a to najmä pokiaľ ide o adhéziu a vynikajúci výkon na snehu. Jedná sa o pneumatiku so špeciálne spevnenou konštrukciou, ktorá zaručuje veľmi dobrý výkon a chráni pred mechanickým poškodením.

Vhodne vybrané zimné pneumatiky zaručujú stabilnú a bezpečnú jazdu (obr. Goodyear).

Posledné miesto na stupňoch víťazov získal Dunlop Winter Sport 5 SUV (označovaný ako model, "príkladný"). Funkcia, ktorá ho odlišuje od ostatných pneumatík je špeciálna kaučuková zmes, ktorej zloženie bolo prevzaté zo športových pneumatík. Vďaka nej Dunlop Winter Sport 5 SUV zachováva dobrú priľnavosť pri nízkych teplotách a zabraňuje predčasnému opotrebovaniu.

 

Kúpiť víťaza testu - Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1 

 

Ďalšie 3 modely v rebríčku - Pirelli Scorpion Winter, Michelin Latitude Alpin LA2 a Hankook Winter i*cept evo2 SUV dostali hodnotenie "dobrý". Všetky tieto pneumatiky sa vyznačujú dobrým výkonom v typických zimných podmienkach, ale majú aj drobné chyby ako: mierne vyšší valivý odpor a väčší hluk pri prevádzke pneumatiky. 

Jedna pneumatika bola hodnotená ako "prijateľná" (Nokian WR SUV 3), a posledný model z rebríčka "Neodporúčaný" (Gripmax STATURE M/ S). Priľnavosť pneumatík sa ukázala ako nedostatočná v rôznych zimných podmienkach.

 

Test zimných pneumatík „Auto, Motor und Sport” s rozmerom 215/60 R17

Vzhľadom k rastúcej popularite vozidiel typu SUV, sa objaví na trhu veľa modelov pneumatík venovaných práve týmto autám. Odborníci z časopisu "Auto, Motor und Sport" testovali pneumatiky v rozmere 215/60 R17, ktoré sú montované na autách, ako je: Volkswagen T5, Hyundai ix35, Nissan Qashqai, Mitsubishi ASX, Volkswagen Tiguan, Jeep Compass, Nissan X-Trail, Kia Sportage a Volvo V70 XC. 

Špecialisti otestovali 10 modelov z rôznych cenových segmentov, test bol vykonaný na Opel Mokka. Ktorá pneumatika sa preukázala ako najlepšia?

Model pneumatikyPonuka
1. Continental WinterContact TS 850 P SUV Pozrieť ponuku
2. Nokian WR D4Pozrieť ponuku
3. Goodyear UG Performance SUV G1Pozrieť ponuku
4. Dunlop SP Winter Sport 5 SUVPozrieť ponuku
5. Hankook Winter i*cept evo2 SUV W320APozrieť ponuku
6. Vredestein Wintrac Xtreme SPozrieť ponuku
7. Bridgestone Blizzak LM80 EVOPozrieť ponuku
8. Westlake SW658Nemáme v ponuke
 9. GT Radial Champiro WinterPro HPPozrieť ponuku
10. Star Performer SPTVPozrieť ponuku

Prvé miesto obsadila pneumatika Continental WinterContact TS 850 P SUV, ktorá sa dokonale osvedčí na snehu a mokrej vozovke. Drobné nedostatky nastali počas brzdenia na suchom chodníku, ale v iných kategóriach bola omnoho lepšia čo zapríčinilo, že model sa umiestnil na prvom mieste víťazov. Hneď za ním bol model Nokian WR D4, ktorý sa preukázal mimoriadnu odolnosťou voči aquaplaningu a účinnosťou, pokiaľ ide o brzdenie. Tento model bol lepší v suchých podmienkach než WinterContact TS 850 P SUV.

Continental WinterContact TS 850 P SUV

 

Kúpiť víťaza testu - Continental WinterContact TS 850 P SUV

 

Ďalšie miesto v tabuľke obsadil Dunlop SP Winter Sport 5 SUV. Pneumatika dostala nižšie celkové hodnotenie, avšak  získala najvyšší počet bodov pokiaľ ide o jazdu na mokrej vozovke.

Pneumatiky ekonomickej triedy testovali odborníci z "Auto, Motor und Sport" a správali sa oveľa horšie ako modely s vyššej cenovej kategórie. Všetky 3 modely reprezentujúce túto triedu sa umiestnili na posledných miestach rebríčku. Ich výkon bol znateľne horší ako výkon pneumatík s najvyššej triedy najmä ak ide o jazdu na snehu a mokrej vozovke.

Smerový dezén je najbežnejší pri zimných pneumatík.

 

Test zimných pneumatík Autoklub CR s rozmerom 205/55 R16

Test zimných pneumatík v rozmere 205/55 R16 bol organizovaný u našich susedov. V teste českého Autoklubu sa zúčastnilo 8 modelov pneumatík, ktoré boli testované pod uhlom správania sa sa snehu, mokrej a suchej vozovke. V každej kategórii boli uznané body a ich priemer určil konečné miesto v teste a hodnotenie. Poradie v teste bolo nasledujúce:

Model pneumatikyPonuka
1. Continental WinterContact TS 860Pozrieť ponuku
2. Michelin Alpin 5Pozrieť ponuku
3. Dunlop Winter Sport 5Pozrieť ponuku
4. Nokian WR D4Pozrieť ponuku
5. Goodyear UltraGrip 9Pozrieť ponuku
6. Bridgestone Blizzak LM-001Pozrieť ponuku
 7. Hankook Winter I*cept RS2 W452Pozrieť ponuku
8. Pirelli Winter SottoZero 3Pozrieť ponuku

Najvyššiu priemernú známku získal  Continental WinterContact TS860 a vyhral test, ale vodiči môžu mať rôzne očakávania ohľadom výkonu pneumatík. Preto je potrebné spomenúť, že na mokrom povrchu bol od víťaza o niečo lepší Michelin Alpin 5. Continental vyhral v ďalších dvoch kategóriách (na suchu a snehu). Jedna z najlepších pneumatík v teste na suchej vozovke bol tiež Dunlop Winter Sport 5 (druhé miesto v kategórii), a na snehu za Continetalom bol Michelin.

 

Kúpiť víťaza testu - Continental WinterContact TS 860

 

Všetky tri testované modely získali veľmi dobré hodnotenie: Continental WinterContact TS 860, Michelin Alpin 5 a Dunlop Winter Sport 5. Hodnotenie "dobrý" získali pneumatiky Nokian WR D4, Goodyear UltraGrip 9 a Bridgestone Blizzak LM-001. Modely Hankook a Pirelli získali hodnotenie"dostatočný".