Zima pomaly odchádza a to je znamenie, že je čas poobzerať sa po nových pneumatikách na blížiacu sa sezónu. Vybrané pneumatiky budú počas nasledujúcich mesiacov zodpovedať za našu bezpečnosť, oplatí sa teda nájsť pred nákupom chvíľu na to, aby sme sa prizreli jednotlivým modelom a našli ten, ktorý nám bude najviac vyhovovať. Aby sme vám túto úlohu trošku uľahčili, pripravili sme rebríček letných pneumatík s rozmerom 185/65 R15, v ktorom nájdete modely s najlepším hodnotením zákazníkov Oponeo.

droga prowadząca przez góryLeto je čas dlhých ciest, takže by ste si mali zaobstarať kvalitné pneumatiky.

Najlepšie letné pneumatiky 185/65 R15 podľa používateľov Oponeo

Letné pneumatiky 185/65 R15 patria nepretržite už niekoľko rokov medzi bestsellery  Oponeo. Rebríček modelov s týmto rozmerom sa teda zíde mnohým vodičom, vrátane majiteľov populárnych vozidiel, ako napr.: Hyundai Elantra, Citroen C3, Renault Megane či Toyota Prius.

To, aké letné pneumatiky 185/65 R15 sa nám najlepšie osvedčia, závisí od individuálnych potrieb, očakávaní či jazdného štýlu. Preto je dobré sa pri hľadaní novej súpravy pneumatík nespoliehať len na tvrdenia výrobcov. Dôležité sú aj skúsenosti iných vodičov, ktorí dennodenne testujú pneumatiky, jazdia v rôznych podmienkach a na rôznych typoch ciest, vďaka čomu dokonale vedia, čo sa dá očakávať od daného modelu. 

Tento prehľad vznikol na základe informácií z prvej ruky, nakoľko sa jedná o hodnotenia udelené zákazníkmi Oponeo. Na ich základe sa podarilo vybrať 5 modelov pneumatík s najvyšším hodnotením. V tohtoročnom prehľade dominujú modely z prémiového segmentu.

ModelHodnotenie*
Continental EcoContact 65,85
Nokian Tyres Wetproof5,8
Uniroyal RainExpert 35,65
Michelin Primacy 45,65
Pirelli P1 Cinturato Verde5,55

*Na základe hodnotení pneumatík s rozmerom 185/65 R15, udelených v období od 1. januára 2021 do 7. marca 2022. Celkové hodnotenie daného modelu sa môže mierne líšiť od prezentovaného hodnotenia. Uplatnila sa stupnica 1-6, pričom 6 znamená najvyššie možné hodnotenie. V prípade rovnakej priemernej hodnoty rozhoduje počet hodnotení.  

Viete, že…  

Ak nemáte istotu, ktorý rozmer pneumatiky bude vhodný pre Vaše vozidlo, môžete využiť konfigurátor výberu pneumatík. Stačí zadať základné údaje vozidla!

Continental EcoContact 6

Minulý rok chýbalo len málo k tomu, aby sa model Continental EcoContact 6  stal víťazom rebríčka letných pneumatík 185/65 R15. Tentokrát sa mu podarilo predbehnúť konkurenciu a získať víťazný veniec. Je to určite zásluha moderných technológií hodných prémiovej triedy.

Tento model je vyrobený z pokročilej gumovej zmesi Green Chilli 2.0, ktorá zodpovedá za vysokú odolnosť proti opotrebovaniu. Jeho konštrukcia je navrhnutá tak, aby zaistila nízky valivý odpor a teda aj úsporu paliva počas jazdy. Dezén behúňa zabezpečuje dobrú priľnavosť  rovnako na suchej ako aj mokrej vozovke. Vďaka ramenným drážkam s inovatívnou geometriou pneumatiky skvele odvádzajú vodu a znižujú tak riziko šmyku. Tieto vlastnosti sa priamo odrážajú vo zvýšení bezpečnosti jazdy. 


Čo si o Continental EcoContact 6 mysli vodiči? Tu sú príklady:

Na diskoch vyzerajú skvele, ovplyvňujú spotrebu, sú veľmi tiché, skvele držia stopu na vozovke. – Martin A.

Veľmi dobré pneumatiky, dobrá priľnavosť na suchej aj mokrej vozovke, vysoký jazdný komfort a nízka spotreba paliva, odporúčam! - VP

Pneumatiky sa skvele osvedčia rovnako v mestských podmienkach ako aj mimo mesta. Rozhodne odporúčam. - KN

Nokian Tyres Wetproof

Druhé miesto obsadil produkt z ponuky Nokian Tyres. Hoci sa táto značka preslávila spoľahlivou zimnou pneumatikou do najnáročnejších podmienok, k téme letných pneumatík má tiež čo povedať. Najlepším dôkazom je model Wetproof, ocenený zákazníkmi Oponeo

Fínsky výrobca stavil na behúň s dvojitou bezpečnostnou zónou. Vďaka tomu si vozidlo udrží stabilitu a precízne reaguje na pokyny volantu. Na druhej strane zabezpečuje vysokú priľnavosť pneumatík dokonca aj k mokrej vozovke. Samoblokujúce drážky a optimalizované rebrá umožňujú efektívne odstraňovanie vody spod kolies a zabraňujú tak vzniku aquaplaningu. Okrem toho bol pri vývoji pneumatík Wetproof kladený dôraz na jazdný komfort – technológia tichých bočníc a špeciálna štruktúra behúňa prispievajú k zníženiu hlučnosti pneumatiky.


Ako potvrdenie uvádzame hodnotenia vodičov: 

Letné Nokianky mám ešte len niekoľko mesiacov, ale už ma stihli príjemne prekvapiť. Či na suchej, či na mokrej vozovke (ale najmä na mokrej) – ideálne šoférovanie bez prekvapení. Auto sa ideálne drží cesty. – Janko 

Keď som vymenila pneumatiky za Nokianky, pocítila som obrovský rozdiel v jazdnom komforte, je to cítiť najmä pri brzdení – brzdná dráha je kratšia, je to bezpečnejšie. – Hyang

Uniroyal RainExpert 3

Na tretej priečke sa umiestnila pneumatika, ktorá triumfovala minulý rok – Uniroyal RainExpert 3. Tento rok síce v rebríčku klesla, ale stále je to jeden z najlepšie hodnotených modelov. Pneumatiky z tejto „dažďovej” série sa neobjavujú v našich prehľadoch náhodou

Táto pneumatika je odolná a trvanlivá, vďaka čomu s ňou môžete najazdiť vysoký počet kilometrov. Pokročilý dezén behúňa zabraňuje vzniku aquaplaningu, čo je mimoriadne dôležité počas jazdy v náročných poveternostných podmienkach. Pri silných dažďových zrážkach je účinná ochrana proti strate ovládania vozidla jednou z kľúčových predností tejto pneumatiky. Model zabezpečuje krátku brzdnú dráhu, vďaka čomu v krízovej situácii zabrzdíte načas a vyhnete sa kolízii. Oplatí sa spomenúť aj nízky valivý odpor. 


Kvalitu pneumatík RainExpert 3 potvrdzujú aj hodnotenia našich zákazníkov:  

Pneumatiky sa veľmi dobre osvedčia rovnako na suchej ako aj mokrej vozovke. Jazdí sa s nimi veľmi komfortne. – Anna 

Skvelé pneumatiky, v porovnaní s predchádzajúcimi, ktoré som mal, je rozdiel obrovský. V daždi sa nemusím báť jazdiť, rozjazd a zastavenie bez šmyku. Každému odporúčam. – Gusto

Michelin Primacy 4

Ďalší ocenený model je Michelin Primacy 4. Teší sa skvelému hodnoteniu, a to nielen vodičov, ale aj odborníkov z motoristického odvetvia, ktorí mali neraz príležitosť ho otestovať. Vysoké umiestnenie v rebríčku letných pneumatík 185/65 R15 určite nedosiahol náhodou!

Tento model využíva technológiu EverGrip, vďaka ktorej sa na náročnom, mokrom povrchu auto správa stabilne a nemení smer jazdy proti našej vôli. Špeciálny dezén behúňa odvádza vodu smerom von a tým minimalizuje riziko vzniku aquaplaningu, a taktiež skracuje brzdnú dráhu. Kľúčová je aj zmes, ktorá nielenže zvyšuje priľnavosť pneumatík, ale vďaka odolnosti proti oderu predlžuje aj ich životnosť. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou sľubuje Primacy 4 až o 20% vyšší kilometrický priebeh. 


Zhodujú sa prísľuby výrobcu so skúsenosťami používateľov? 

Skvelé pneumatiky. Osvedčia sa rovnako v suchých aj v mokrých podmienkach. Odporúčam. – Justína 

Pneumatika, ktorá sa osvedčí prakticky za každých podmienok, a čo je najdôležitejšie, počas jazdy je tichá. Dobré brzdné parametre. – Wasabi

Pirelli P1 Cinturato Verde

Poslednou z najlepšie hodnotených pneumatík je Pirelli P1 Cinturato Verde, ktorá vzbudzuje záujem už niekoľko sezón. V jej prípade využil výrobca svoje vyše 100-ročné skúsenosti, aby naplnil očakávania vodičov, ktorí stavili nielen na bezpečnosť jazdy, ale aj na ekonomickosť.

Jednou z charakteristických vlastností tohto  modelu je nízky valivý odpor. Odráža sa v nižšej spotrebe paliva, a teda aj v úspornej prevádzke. Ekonomickosť P1 Cinturato Verde potvrdzuje aj odolná gumová zmes, ktoré sa opotrebúva pomaly. Pneumatika zároveň garantuje vysoký jazdný komfort spojený s pomerne tichou prevádzkou. Asymetrický behúň si skvele poradí ako na suchej, tak aj na mokrej vozovke. Ovplyvňuje priľnavosť a precízne riadenie vozidla. 


Čo na to vodiči? 

Pneumatiky sa osvedčili veľmi dobre. Na suchej vozovke sú mäkké a dobre sa držia cesty, vďaka čomu je jazda pohodlná a zdolávanie zákrut bezpečné. V daždi je to porovnateľné. Som veľmi spokojný s výberom Pirelli. – Adrián 

Týmto pneumatikám sa nedá nič vytknúť, osvedčia sa pri jazde v akýchkoľvek podmienkach. – Kristeriux

Ako si vybrať vhodné pneumatiky?

Víťazné pneumatiky sa tešia uznaniu vodičov,  ktorí oceňujú ich kvalitu aj všestranné vlastnosti. To však nie je všetko. Čo sa ešte oplatí zvážiť pri hľadaní ideálneho modelu? 

Po prvé osobné preferencie. Porozmýšľajme, aký je náš jazdný štýl – pokojný, alebo skôr dynamickejší? V akom priestore sa pohybujeme najčastejšie? Sú to mestské uličky, alebo skôr prekonávame dlhé vzdialenosti na diaľniciach? Zohľadnime aj charakteristiku vozidla a poveternostné podmienky, ktoré sú typické pre lokalitu, v ktorej žijeme. Dôležité je aj určenie, aké parametre sú pre nás kľúčové. Môže to byť napríklad nízky valivý odpor alebo jazdný komfort, o ktorých informuje EU štítok.  

Venujme pozornosť aj výsledkom nezávislých testov organizovaných  uznávanými organizáciami (napr. ADAC) a motoristickými médiami (napr. AutoBild, Auto Motor und Sport a iné).