Pred každou ďalšou sezónu výrobcovia pneumatík ponúkajú vodičom svoje najnovšie produkty. Každý z nich je výsledkom dlhoročných skúseností, dlhých rokov výskumov a často lepšou verziou predchádzajúceho modelu z rovnakej série.

 V letnej sezóne 2014 budú mať z čoho vyberať ako vodiči štandardný osobných automobilov, tak aj majitelia športových automobilov  alebo SUV. Pri výbere spomedzi noviniek predložených nižšie, musíte v prvom rade zistiť, či výrobcom deklarované pneumatiky zodpovedajú Vašim požiadavkám.

Je dôležité riadiť sa nielen jedným faktorom, teda napríklad cenou, alebo len postavením značky, ale radšej prijať širší pohľad. Iba týmto spôsobom získate pneumatiky, ktoré spĺňajú očakávania vodičov vo väčšine kategórií.

ModelTrieda pneumatík
Prehľadávajte článok podľa:
Dunlop SP Street Response 2 

Michelin Latitude Sport 3 

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 (SUV) 

Goodyear Wrangler AT/SA+

 Michelin Pilot Sport Cup 2 

Bridgestone Potenza S007 

Continental Conti.eContact 

Uniroyal RainSport 3 

Hankook Ventus V12 evo2 K120 

Hankook Ventus S1 evo2 K117A SUV 

Barum Bravuris 3HM 

Zeetex HP1000 

Zeetex SU1000
 

Prémium
pneumatiky pre najnáročnejších vodičov ideálne pre vozidlá strednej triedy, športové autá a limuzíny/ sedany
 


Stredná
Sú to produkty s vynikajúcimi výkonmi za dobrú cenu, skvelé pre všetky typy vozidiel
 



Ekonomická
Tieto pneumatiky sú určené pre vodičov s pokojným štýlom jazdy do mesta a pri neveľkých ročných obratoch

BMW série 1

Pred výberom letných pneumatík by ste sa mali
 zamyslieť na akých výkonoch Vám záleží (fot. BMW).

 

TRIEDA PRÉMIUM 

Dunlop SP Street Response 2 

Dunlop Street Response 2

DunlopSP Street Response 2
 - pneumatika pre štandardné osobné automobily

Dunlop SP Street Response 2 je pneumatika určená pre bežné osobné automobily. Model je vybavený asymetrickým dezénom. Podľa jeho tvorcov vlastnosti tohto produktu sú: krátka brzdná dráha na letnej ceste, skvelá priľnavosť (najmä na suchých povrchoch), ako aj nízky valivý odpor. Všetky tieto výkony sú obsiahnuté vďaka použitej technológii pri výrobe pneumatiky - široké obvodové a bočné drážky, centrálne rebro dezénu ako aj ľahšia konštrukcia.

Kúpiť pneumatiky Dunlop SP Stret Response 2

Účelom dvojitých širokých obvodových drážok  je rýchle odvádzanie vody z povrchu pneumatiky. Výrobca uvádza, že vďaka nim je pneumatika vysoko odolná proti aquaplaningu a vyznačuje sa krátkou brzdnou dráhou na mokrej vozovke. Pri odprevádzaní vody pomáhajú obvodovým drážkam aj početné bočné drážky. Lepšia odolnosť voči aqaplaningu má tiež poskytnúť novú, ľahšiu konštrukciu pneumatiky, ktorá znižuje valivý odpor a tým zaisťuje nižšiu spotrebu paliva. Dunlop SP Street Response 2 je navrhnutý tak, aby zaistil vodičom bezpečnosť aj na suchých povrchoch. To všetko vďaka veľkému počtu drážok (dobrá priľnavosť a krátka brzdná dráha) a široké centrálne rebro (zlepšuje tuhosť pneumatiky a priľnavosť pri zákrutách). Dunlop SP Street Response 2 je dostupný vo veľkostiach od 13-15 palcov. Pneumatika je k dispozícii s 3 alebo 4 rebrami.

 

Michelin Latitude Sport 3

Michelin Latitude Sport 3

Michelin Latitude Sport 3 - najnovšie riešenie pre SUV.

Michelin Latitude Sport 3 je prémiová pneumatika pre SUV. Jeho úlohou je nahradenie stiahnutých výrobkov z výroby pneumatík: Michelin Latitude Tour HP Michelin Latitude Diamaris a Michelin Latitude Sport. Pneumatika je vybavená asymetrickým dezénom. Výrobca ponúka najnovší model francúzskej spoločnosti a zabezpečuje, že pneumatika spĺňa tri základné požiadavky pre vodiča SUV: potreba bezpečia, systém zabezpečujúci trvácnosť a šetrenie paliva. Prvú potrebu má spĺňať úplne nová kombinácia zmesi plastu a oveľa väčší (v porovnaní s predchádzajúcim modelom - Michelin Latitude Sport) počet drážok. Tieto dva prvky sú v súlade s charakteristikami výrobcu, ktoré poskytujú veľmi dobrý výkon pneumatiky na mokrej vozovke. Trvácnosť pneumatiky má vybudovať kostra s dvojitým opásaním (prítomný vo väčšine veľkostí) a inovatívna gumová zmes. Posledný element je doplnený oxidom kremičitým a elastomérmi, čo zaisťuje ako bezpečnosť tak aj dobré výsledky v kategórii úspory paliva. Na nižší valivý odpor (a teda nižšiu spotrebu paliva) veľmi vplývajú drážky s rozdielnou šírkou umiestnené na behúni. Tento faktor minimalizuje vplyv deformácie blokov dezénu, ktorý zapríčiňuje vyšší valivý odpor a tým aj vyššiu spotrebu paliva.

Kúpiť pneumatiky Michelin Latitude Sport 3

V porovnaní s Michelin Latitude Sport je pneumatika charakteristická  tým, že má o  2,7 m kratšiu brzdnú dráhu (údaje z testu TÜV SÜD a DEKRA). Vo väčšine dostupných rozmerov pneumatika dosahuje triedu A na etiketách pre priľnavosť na mokrej vozovke. Týmto modelom bude vybavené najnovšie vozidlo značky Porsche Macan. Pneumatika je k dispozícii vo veľkostiach od 17 do 21 palcov.

 

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 (SUV)

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 (SUV)

V sezóne jar 2014 Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2
 sa tiež objaví vo veľkostiach pre SUV.

Goodyear rozšíril rozsah modelu Eagle F1 Asymmetric 2, ktorú je možné namontovať aj do SUV auta. Značka Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 je známa mnohým vodičom, ktorá sa po prvé môže pochváliť veľmi dobrými výsledkami na etiketách a po druhé získala rad odporúčaní v testoch pneumatík a čo viac je často vyberaným produktom ako prvotné zariadenie automobilov (vrátane modelov ako: Porsche 911, VW Tiguan, Lancia Delta, Saab 9-5, Opel Insignia a Maserati Quattroporte). Od jari roku 2014 rok bude tiež k dispozícii vo veľkostiach typických pre SUV vozidla.

Kúpiť pneumatiky Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2

Výrobca zabezpečuje, že rovnako ako Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 je tiež verzia pre SUV vyznačujúca sa veľmi dobrými výkonmi vo všetkých letných  podmienkach v lete a veľmi kvalitným vykonaním. Najsilnejšou stránkou tejto pneumatiky je krátka brzdná dráha (technológia ActiveBreaking), priľnavosť na mokrých i suchých vozovkách a šetrnosť spotreby paliva. Druhá funkcia je dosiahnutá vďaka zníženiu hmotnosti pneumatiky a pridaniu oxidu kremičitého do gumeného materiálu z ktorého je výrobok zhotovený. Pneumatika vo verzii SUV je k dispozícii vo veľkostiach od 19 do 20 palcov.

 

Goodyear Wrangler AT/SA + 

Pneumatika určená pre automobily s pohonom všetkých 4 kolies.

Goodyear Wrangler AT/SA + je pneumatika určená pre vozidlá 4x4 (off-road). Tento model je náhradou svojho predchodcu - Goodyear Wrangler AT / SA.  Náhrada je vybavená asymetrickým dezénom. Výrobca prehlasuje, že v porovnaní s jeho predchodcom pneumatika má inú kombináciu materiálov. Tvorcovia pneumatík za jej výkonnejšie funkcie považujú väčšiu odolnosť proti prepichnutiu a prerezaniu, lepšiu trakciu v off-road podmienkach (blato) a veľmi dobrú priľnavosť za mokra.

Kúpiť pneumatiky Goodyear Wrangler AT/SA +

 Pneumatika je vyrobená  s využitím mnohých pokročilých technológií, tri najdôležitejšie z nich sú: SilentArmor systém (viditeľné posilnenie bočnice so špeciálnym materiálom DuraWall, ktorý je pre zvýšenie odolnosti pneumatiky voči poškodeniu), hlboké ramenné drážky pneumatiky (lepšie odvodnenie blata), zoptimalizovaná zmes behúňa (cieľ: menej šumu) a oveľa väčší počet drážok behúňa (pre dobrú trakciu v daždi). Pneumatika je k dispozícii vo veľkostiach 15 - 17 palcov. Produkt je k dispozícii s 4 alebo 5 rebrami. 5-rebrová konštrukcia je k dispozícii vo veľkostiach: 245/75 R15, 255/70 R15, 215/70 R16, 245/70 R16, 265/70 R16, 235/65 R17 a 265/65 R17.

 

Michelin Pilot Sport Cup 2 

Michelin Pilot Sport Cup 2

Michelin Pilot Sport Cup 2 pre pretekárov.

Výrobca tvrdí, že Michelin Pilot Sport Cup 2 je vysoko výkonná pneumatika určená pre pretekárov. Pneumatika je samozrejme schválená pre cestnú premávku. Tento model je vybavený s asymetrickým dezénom. Vnútorné testy francúzskeho koncernu Michelin preukázali, že v porovnaní s predchádzajúcou generáciou pneumatík (Michelin Pilot Sport Cup +) tento model ponúka o 50% väčšiu rýchlosť. Tieto parametre sú  dosiahnuté vďaka použitiu technológií, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre vytrvalostné preteky.

Kúpiť pneumatiky Michelin Pilot Sport Cup 2

Úlohou vonkajšej strany pneumatiky je poskytovať dobrú priľnavosť v ostrých zákrutách. Interiér je navrhnutý tak, aby bolo zaistené presné riadenie a primeraná kontrola jazdy. Každá strana je vyrobená zo špeciálnej kaučukovej zmesi. Všetky tieto vlastnosti boli zavedené preto, aby pneumatika umožnila pretekárovi získať lepšie časy. Ďalším prvkom pneumatík sú  - zosilnené vonkajšie ramená, ktoré sú navrhnuté tak, aby zlepšili silu a životnosť pneumatiky na trati. Tento model pneumatiky sa vyznačuje o 20% hlbším vzorom dezénu (v porovnaní s predchádzajúcim modelom), ktorá vedie k zlepšeniu výkonu na mokrej vozovke. Táto pneumatika sa hodí veľmi dobre svojim štýlom pre vozidlá s vysokým výkonom, pretože bola vytvorená v spolupráci s výrobcami automobilov, ako Porsche, Ferrari a Mercedes. Pneumatika je výrobným zariadením v automobiloch: Mercedes SLS AMG Coupe Black Series, Porsche 911 GT3, Porsche 918 Spyder a Ferrari 458 Speciale. Pokiaľ ide o výkon na mokrej vozovke na etiketách dosahuje triedu C (vo väčšine veľkostí). Pokiaľ ide o valivý odpor triedu E. Úroveň hluku pneumatík je v rozmedzí od 71 do 73 dB.

 

Bridgestone Potenza S007 

Bridgestone Potenza S007 j
 e originálnym vybavením Ferrari F12 berlinetta.

Pneumatiky Bridgestone Potenza S007 sú určené pre športové vozidlá, ktoré sú určené špeciálne pre vysokovýkonné vozidlá. Pneumatika je vybavená asymetrickým vzorom dezénu. Výrobca informoval, že behúň pneumatiky sa skladá z pevných blokov, ktoré sú navrhnuté tak, aby poskytovali veľmi dobrú ovládateľnosť a priľnavosť na suchej vozovke. Úlohou širokej časti vonkajšieho plášťa s špeciálne navrhnutou kostrou je dosiahnuť maximálnu priľnavosť v zákrutách (aj pri vysokom zaťažení).

Kúpiť pneumatiky Bridgestone Potenza S007

  Bridgestone Potenza S007 bola navrhnutá špeciálne pre vodičov, ktorí chcú pneumatiky extrémne odolné na bočné zaťaženie kvôli športovom výkonom ich auta. Tento model je originálnym vybavením vozidiel ako: Ferrari F12 Berlinetta (ako v normálnej verzii tak aj Run Flat). Pneumatika je k dispozícii vo veľkostiach s priemerom 20 palcov. Viac informácií o pneumatike už čoskoro.

Continental Conti.eContact

Continental Conti.eContact - pneumatiky pre elektrické vozidlá.

Continental Tire Conti.eContact bol vytvorený špeciálne pre elektromobily. Model je vybavený symetrickým dezénom, ktorý je navrhnutý tak, aby poskytovali optimálny výkon vo všetkých podmienkach s ktorými sa môžeme stretnúť v lete. Výrobca zabezpečuje, že pneumatika je charakteristická tým, že má o 30% nižší valivý odpor v porovnaní so štandardnými pneumatikami pre osobné automobily. Pneumatika sa líši od konvencionálnych pneumatík svojou veľkosťou. Napríklad, namiesto populárnej veľkosti 205/55 R16 má tento produkt veľkosť 195/55 R20. Toto posunutie vo veľkostiach má spôsobiť, že  pneumatika bude mať oveľa nižší valivý odpor.

Kúpiť pneumatiky Continental Conti.eContact

 Výrobca udáva, že pneumatika je vybavená pružnejšími bočnými stenami čo spôsobuje v prípade akéhokoľvek odbitia alebo odchýlky, že pneumatika má fungovať po celú dobu bez straty energie. Odborníci testujúci tento model pneumatiky tiež hovoria o jej veľmi dobrých výkonoch za mokra, ktoré boli dosiahnuté vďaka zavedeniu širokých obvodových drážok a taktiež plochých i hladkých kontúr. Tento model pneumatiky bude originálnym vybavením modelu Renault Twizy.

 

STREDNÁ TRIEDA

Uniroyal RainSport 3



Uniroyal RainSport 3
 - pneumatiky pre osobné vozidlá s vyššou silou motora.

Uniroyal RainSport 3 je pneumatika určená pre osobné automobily s vyššou silou motora. Pneumatika má asymetrický dezén, ale vonkajšia časť je smerová, ktorá má zachovať veľmi dobrý vplyv na výkon pneumatiky na mokrom povrchu, ale aj zlepšiť svoj výkon, pokiaľ ide o správanie na suchej vozovke, úroveň hluku a valivý odpor. Pneumatika je nástupcom medzi vodičmi populárneho modelu Uniroyal RainSport 2. Podľa výrobcu majitelia silnejších vozidiel by mali byť potešení - vďaka veľkým blokom na okrajoch pneumatiky sa zlepšuje brzdenie a ovládateľnosť na mokrej vozovke. Okrem toho, návrhári zabezpečujú, že pneumatika sa opotrebováva pomaly a rovnomerne a má zvýšenú tuhosť. Výkon na mokrej vozovke je zabezpečený modernou technológiou nazvanou "Shark Skin" (žraločia koža). Jedná sa o mikroskopické rezy na povrchu pneumatiky, aby sa zabránilo víreniu vody, čo má viesť k rýchlejšiemu odvádzaniu, lepšej manipulácii a krátšej brzdnej dráhe na mokrej vozovke.

Kúpiť pneumatiky Uniroyal Rainsport 3

Špecifický asymetrický dezén má za úlohu potlačiť vibrácie, tým znížiť hluk vznikajúci pri pohone. Pri výrobe pneumatiky producenti sa posnažili nad tým, aby sa ukázalo, že je oveľa pohodlnejšia, než jej predchodkyňa. Model dosahuje veľmi dobré výsledky v testoch vykonávaných pre účely štítkovania. Pokiaľ ide o výkony pneumatiky na mokrom povrchu vo väčšine rozmerov získala triedu A zatiaľ čo v kategórii valivého odporu väčšinou triedu C. Pneumatiky budú k dispozícii vo veľkostiach 14 až 21 palcov. (rovnako aj pre vozidlá typu SUV).

 

Hankook Ventus V12 evo2 K120

Hankook Ventus V12 evo2 K120

Hankook Ventus V12 K120 EVO2
 - pneumatika pre vodičov s dynamickým štýlom jazdy.

Hankook Ventus V12 K120 EVO2 je pneumatika pre osobné automobily. Model bol navrhnutý pre vodičov, ktorí preferujú dynamický jazdný štýl. Výkon pneumatiky sa nachádza na veľmi dobrej úrovni aj pri športovej jazde. Pneumatika je vybavená smerovým dezénom, ktorý sa dokáže najlepšie vysporiadať s odstraňovaním vody a bahna.

Kúpiť pneumatiky Hankook Ventus V12 K120 EVO2

Interné testy Hankook poukazujú, že vďaka systému Aqua Driving Control má pneumatika skvelý výkon na mokrej vozovke, pretože je správne pripravená na to, aby rýchlo a účinne odčerpávala vodu a blato spod kolies. Výroba pneumatík s využitím modernej plastovej zmesi s obsahom Silica Compound má budovať veľmi dobrý výkon pneumatiky na mokrej vozovke a znižovať valivý odpor. Použitie špeciálnej zmesi do kostry pneumatiky má vybudovať tuhosť a trvácnosť bočnej steny výrobku, ktorá je veľmi potrebná, pre používanie v náročných typoch vozidiel ako je SUV. Pneumatika je k dispozícii vo veľkostiach 17-22 palcov.

 

EKONOMICKÁ TRIEDA

Barum Bravuris 3HM

Barum Bravuris 3HM

Barum Bravuris 3HM
 - zariadenie pre osobné automobily strednej a vyššej triedy.

Barum Bravuris 3HM je pneumatika určená pre použitie v osobných automobiloch strednej triedy a prémiovej. Aby mohla byť pneumatika charakteristická dobrými výkonmi producent ju vybavili moderným asymetrickým vzorom dezénu. Tento model je nástupcom vodičom známeho Barum Bravuris 2. V porovnaní so svojim predchodcom sa pneumatika vyrába vo viacerých veľkostiach. Práve vďaka tejto možnosti môže byť produkt používaný rovnako v autách strednej i vyššej triedy. Uvedením tohto modelu na trh spoločnosť Barum (vlastnená nemeckou spoločnosťou Continental), chce súčasne oznámiť svoj nový smer rozvoja. Od tejto chvíle sa spoločnosť bude snažiť zamerať svoje výrobky nielen do malých a stredných vozidiel, ale aj pre ozidlá s logom prémiových značiek.

Kúpiť pneumatiky Barum Bravuris 3HM

Prvý model po ustanovení nových priorít - Barum Bravuris 3HM - je navrhnutý tak, aby vodičom poskytol stabilnú a bezpečnú jazdu. Výrobca prehlasuje, že nové zariadenie sa vyznačuje veľmi pomalým opotrebovávaním počas celej doby používania. Pneumatike je priradená skratka HM čo znamená High Mileage, čiže vysoký kilometrový výkon. Tento parameter má zabezpečiť špeciálna nová zmes použitá na výrobu pneumatík. Jedná sa technologicky pokročilú zmes, ktorá má spôsobiť, že pneumatika dosahuje dlhšiu životnosť pri zachovaní dobrého výkonu po celú dobu jazdy na mokrých i suchých vozovkách. Model je dostupný vo veľkostiach 14-20 palcov.

 

Zeetex HP1000

Zeetex HP1000

Zeetex HP1000 určená 
 do štandardných osobných automobilov.

Zeetex HP1000 je pneumatika určená pre použitie v štandardných automobiloch. Tento model je vybavený s asymetrickým dezénom, ktorý zaistí optimálny výkon v suchých aj mokrých podmienkach. Výrobca zabezpečuje, že pneumatika má ešte lepšiu priľnavosť v porovnaní so staršími modelmi pneumatík tejto značky. Vďaka zlepšeniu tohto výkonu pneumatiky má poskytovať maximálnu stabilitu (aj pri vysokých rýchlostiach a zákrutách). Pneumatika je navrhnutá tak, aby zabezpečila vodičom presné riadenie, ktoré zvýši ich pôžitok z jazdy týmto modelom. Jazdný komfort bude pozdvihovať ďalšia funkcia podkreslená jej tvorcami - tichý chod. Charakteristická vlastnosť pneumatiky je aj jej výkon na mokrej vozovke - výrobca zaisťuje, že cestovanie na týchto pneumatikách nám umožní  prejdenie cez hlbokú mláku pri zachovaní kontaktu s vozovkou. Pneumatika bude k dispozícii vo veľkostiach 15 - 19 palcov.

Kúpiť pneumatiky Zeetex HP1000

 

Zeetex SU1000

Zeetex SU1000 - pneumatiky vyrobené pre vozidlá SUV.

Zeetex SU1000
 - pneumatiky vyrobené pre vozidlá SUV.

Zeetex SU1000 je pneumatika určená pre použitie v osobných automobiloch crossover i SUV. Tento model je vybavený asymetrickým dezénom, ktorého poslaním je poskytovať dobrý výkon na rôznych  druhoch letných ciest. Behúň bol podrobený optimalizácii s cieľom zabezpečiť okrem iného tiež nízku hlučnosť a tým aj dostatočné pohodlie počas jazdy. Pneumatika má ponúknuť vodičom presné riadenie a správne zaobchádzanie. Výrobca zabezpečuje, že okrem toho produkt uspokojí vodiča aj pri rýchlom prejazde zákrutou (vďaka dopracovanému parametru stability). Pneumatika bude k dispozícii vo veľkostiach 17 do 22 palcov.

Kúpiť pneumatiky Zeetex SU1000