Rozmýšľate nad tým, akú značku pneumatík si kúpiť? Ako si vybrať to najlepšie pre seba? Prečítajte si tento článok a rozptýľte všetky pochybnosti. Dobré gumy na zimnú sezónu nie sú len zárukou dobrých výkonov vozidla, ale aj Vašej bezpečnosti.

Označenie rozmeru pneumatík - zľava: šírka, výška profilu, typ konštrukcie, priemer ráfika, index nosnosti a index rýchlosti.S dobre vybaveným vozidlom sa nemusíte obávať ani najsilnejšieho sneženia.

Aké zimné pneumatiky? Výberové kritériá

Toto je jedna z najčastejších otázok, ktoré dostávajú motoristické predajne a autoservisy. Každý vodič môže pokojne spávať, ak vie, že má dobré zimné pneumatiky. Avšak kým začnete rozmýšľať nad tým, akú značku si zvoliť a aké údaje obsahuje štítok na pneumatike, uistite sa, že viete, čo presne hľadáte.

Rozmer pneumatiky

Najlepšie je začať od začiatku, čiže od najdôležitejšej informácie – správneho rozmeru pre Vaše auto. Je to základná otázka, nakoľko rozmer pneumatiky určuje rozsah behúňov, z ktorých si budeme neskôr vyberať. Presne dodržiavajte odporúčania výrobcu. Akékoľvek nápady typu montáž užších pneumatík na zimu (nad limit odporúčaní výrobcu) predstavujú mýtus a poškodzovanie seba samého. Pamätajte takisto na to, aby ste si zvolili správny index rýchlosti a nosnosti, ktoré musia byť povinne v súlade s odporúčaním výrobcu vozidla.

Rozmer pneumatiky, uvedený v podobe radu číslic a písmen, sa nachádza na bočnici. Vo väčšine prípadov je to údaj typu – 205/55 R16. Prvá číslica označuje šírku v milimetroch,  druhá predstavuje percentuálnu hodnotu tejto šírky (v tomto prípade 55% z 205 mm), a tretia uvádza v palcoch priemer ráfika, na ktorý sa má namontovať pneumatika s týmto rozmerom. Písmeno "R" informuje o tom, že pneumatika má radiálnu konštrukciu. Index rýchlosti a nosnosti sa nachádza pri údaji o rozmere pneumatiky, napr. 205/55 R16 91 V

Označenie rozmeru pneumatík - zľava: šírka, výška profilu, typ konštrukcie, priemer ráfika, index nosnosti a index rýchlosti.Označenie rozmeru pneumatík - zľava: šírka, výška profilu, typ konštrukcie, priemer ráfika, index nosnosti a index rýchlosti.

Index nosnosti pneumatiky

Index nosnosti je v tomto prípade označený číslicou 91. Jedná sa o maximálnu prípustnú záťaž jednej pneumatiky, pri maximálnej prípustnej rýchlosti pre daný model. Ak index nosnosti predstavuje 91, znamená to, že záťaž na jednu pneumatiku nesmie presiahnuť 615 kg. Keď túto hodnotu vynásobíme počtom pneumatík na vozidle, mali by sme získať číslo, ktoré bude len o niečo vyššie než celková prípustná hmotnosť nášho vozidla pri plnej záťaži (tento údaj nájdete v osvedčení o evidencii vozidla, v políčku F1). Nikdy nepoužívajte pneumatiky s nižším indexom nosnosti, ako sa odporúča pre Vaše vozidlo.

Index rýchlosti pneumatiky

Index rýchlosti v prípade nášho príkladu pneumatiky (205/55 R16 91 V) je označený pomocou písmena V. Informuje o maximálnej prípustnej rýchlosti pre daný model, ktorá v tomto prípade predstavuje 240 km/h. Pri zimných pneumatikách sa pripúšťa použitie nižšieho indexu rýchlosti, ale nesmie byť nižší ako Q (do 160 km/h). V takom prípade je potrebné v interiéri vozidla umiestniť výstražnú nálepku o maximálnej rýchlosti týchto pneumatík tak, aby bola viditeľná a čitateľná pre vodiča.

Správny výber pneumatík na zimu Vám zaručí bezpečnosť počas zimy.Správny výber pneumatík na zimu Vám zaručí bezpečnosť počas zimy.

Akú značku zimných pneumatík si vybrať?

Pneumatikársky trh je v súčasnosti taký široký, že by bolo ťažké jednoznačne definovať, ktoré značky vyrábajú dobré pneumatiky na zimu. Pri výbere je vhodné všímať si, aké informácie sú uvedené na štítku. Keď si vyberáte sezónne pneumatiky, mali by ste zohľadniť niekoľko dôležitých parametrov:

Značky zimných pneumatík a trieda pneumatiky

Klasifikácia pneumatík zahŕňa rozdelenie na tri základné triedy. Toto rozlíšenie vyplýva z použitých zmesí, dezénov behúňa či technologickej pokročilosti. Kategória produktu sa odráža vo všetkých parametroch, ako napríklad: cena, životnosť, valivý odpor, spotreba paliva, priľnavosť atď.

V rámci prémiovej triedy sa veľkej obľúbenosti tešia zimné pneumatiky Continental, Bridgestone, Nokian či Michelin.
V strednej triede sú to napr.: Uniroyal, Fulda Hankook.
Medzi ekonomické výrobky zaraďujeme značky Zeetex, Imperial a Barum.

Triedy zimných pneumatík - členenie


Ekonomická triedaStredná triedaPrémiová trieda




Pre koho?
  • Nízky počet najazdených kilometrov ročne,
  • jazdenie najmä v meste,
  • vozidlo mestskej triedy,
  • pokojný jazdný štýl.
  • Očakávaná dobrá úroveň vlastností
  • jazdenie rovnako v meste ako aj mimo mesta,
  • vozidlo strednej alebo kompaktnej triedy,
  • umiernený jazdný štýl.
  • Vysoký počet najazdených kilometrov ročne,
  • časté jazdenie mimo mesta,
  • agresívny a dynamický jazdný štýl,
  • auto s vysokým výkonom.
Odporúčané 

Priemerný počet najazdených kilometrov


Vyše 5 tisíc kilometrov najazdených v zimeMenej ako 5 tisíc kilometrov najazdených v zime
Aké pneumatiky?
  • Pneumatiky strednej alebo prémiovej  triedy – vyznačujú sa vysokou odolnosťou voči opotrebeniu.
  • Pneumatiky strednej alebo ekonomickej triedy so smerovým alebo asymetrickým dezénom behúňa.
Odporúčané

Aké pneumatiky kúpiť na zimu podľa terénu, na ktorom sa používajú

Jazdenie najmä po meste na cestách so snehovou kašou, odhrnutých alebo suchých. 

V takomto prípade bude najlepším riešením používanie pneumatík, ktoré ubrzdia Vaše vozidlo v núdzových situáciách a zaručia bezpečné vedenie vozidla. Optimálnou voľbou budú smerové pneumatiky strednej alebo ekonomickej triedy







Jazdenie pri vyššej rýchlosti, najmä mimo mesta – na neodhrnutých aj odhrnutých vozovkách. 

V tomto prípade je potrebné si vybrať tiché zimné pneumatiky, ktoré zabezpečia vysoký jazdný komfort. Mali by ste teda zvážiť asymetrické pneumatiky vysokej alebo strednej triedy, prípadne smerové pneumatiky z prémiového segmentu.







Náročné horské podmienky

Ak bývate v kopcovitej oblasti, často sa musíte pohybovať v náročných podmienkach a rozmýšľate, aké pneumatiky si vybrať do snehu, vyskúšajte smerové modely. Agresívny dezén behúňa s vysokým počtom lamiel a drážok v tvare písmena "V" Vám umožní prekonať akýkoľvek kopec. 






Uprednostňovaný jazdný štýl

Pokojná jazda

Pri pokojnej jazde, najmä po meste, bez prudkého zrýchlenia či komplikovaných manévrov, budú správnou voľbou smerové pneumatiky. Najlepšie budú tiché gumy z ekonomického segmentu.







Umiernená jazda

Ak jazdíte umierneným štýlom, vozidlom strednej triedy, najmä (ale nielen) v meste, smerové pneumatiky ekonomickej alebo strednej triedy budú plne vyhovovať Vašim potrebám.







Dynamická jazda

Pre agresívnu, dynamickú jazdu si zvoľte adekvátny model vyvinutý na tento účel. Mali by to byť smerové pneumatiky minimálne strednej triedy alebo asymetrické prémiové pneumatiky. 







Typ vozidla a pneumatiky

Pre malolitrážne automobily budú optimálne modely so smerovým behúňom strednej alebo ekonomickej triedy (v závislosti od ostatných preferencií).







Na automobily zo stredného cenového segmentu sa najčastejšie používajú pneumatiky strednej alebo prémiovej triedy, a to asymetrické aj smerové.







Pre športové vozidlá, limuzíny a SUV s vysokým výkonom motora budú správnou voľbou prémiové pneumatiky zabezpečujúce maximálnu výkonnosť počas rýchlej jazdy.






Zimné pneumatiky – smerové či asymetrické?

Druh behúňa
Odporúčané
Symetrický – má ideálne usporiadanie blokov na oboch stranách behúňa. Pneumatiky so symetrickým behúňom sa môžu namontovať ľubovoľným spôsobom – neexistujú konkrétne požiadavky týkajúce sa smeru valenia. Symetrické drážky sú najlacnejšie čo sa týka navrhovania a nevyžadujú pokročilé technologické riešenia. Pneumatiky tohto typu sa osvedčia pre malé a stredné osobné automobily a dodávkové vozidlá.
  • Imperial Snowdragon 2

Asymetrický – vyznačuje sa rozdielnym dezénom na ľavej a pravej strane pneumatiky. Tento behúň má na bočnici uvedený údaj o spôsobe montáže. Napríklad označenie „inside” znamená, že sa jedná o vnútornú bočnicu, ktorá sa má namontovať smerom „k autu”. Vonkajšia časť má masívnejšie bloky behúňa, ktorých úlohou je zabezpečiť stabilitu v zákrutách, zvýšiť tzv. bočné vedenie a zabrániť predčasnému opotrebeniu. Vnútorná strana behúňa zodpovedá za odvádzanie vody a priľnavosť v pozdĺžnom smere. Špecifická konštrukcia asymetrického behúňa umožňuje prispôsobiť parametre oboch polovíc behúňa podľa určenia danej pneumatiky.  
  • Dunlop SP Winter Response 2

Smerový – je to najčastejšie používaný typ behúňa zimných pneumatík. Vyznačuje sa šípkou umiestnenou na bočnici, ktorá označuje smer valenia. Bloky behúňa sú usporiadané do tvaru pripomínajúceho písmeno  „V”. *Z hľadiska zimných podmienok je najdôležitejšou výhodou smerového behúňa vysoký súčiniteľ odvádzania vody a snehovej kaše a dobré trakčné vlastnosti.
  • Michelin Alpin 6

Dve či štyri zimné pneumatiky?

Vždy používajte štyri zimné pneumatiky.

Najvhodnejšie je používať rovnaký model na oboch nápravách. Používanie dvoch rôznych behúňov vpredu a vzadu síce nie je zakázané, mali by sme sa však tomu vyhnúť. Dve rozdielne pneumatiky budú inak reagovať v určitých podmienkach, čo môže viesť k nepredvídanému správaniu vozidla a vzniku nebezpečných situácií.

Podobne je to aj v prípade používania letných/celoročných pneumatík a zimných pneumatík zároveň. Je to ešte nebezpečnejšia situácia. Vzhľadom na rozdielnu charakteristiku modelov určených na danú sezónu je to neprípustné.

Pamätajte – iba používanie štyroch rovnakých zimných pneumatík s rovnakou hĺbkou dezénu behúňa zaručuje úplnú bezpečnosť jazdy.

„Aké zimné pneumatiky odporúčate”, čiže hodnotenia používateľov a testy pneumatík

Ak chcete nájsť model, ktorý bude najlepšie vyhovovať Vašim potrebám, riaďte sa výsledkami testov, ktoré uskutočňujú nezávislé inštitúty. Medzi najznámejšie a najuznávanejšie patria testy uskutočňované nemeckým autoklubom ADAC.

ADAC je nezávislý nemecký autoklub pôsobiaci od roku 1904. Tento inštitút sa zaoberá okrem iného tematikou bezpečnosti na ceste. V súčasnosti má približne 14 miliónov členov.  

Pozrite si výsledky najnovších testov pneumatík: testy zimných pneumatík v tlači.

Pri výbere zimných pneumatík je vhodné riadiť sa aj hodnoteniami ostatných používateľov. Takto sa najjednoduchšie dozviete, ktorá pneumatika sa osvedčí počas celej doby používania. Oboznámte sa s najväčšou databázou hodnotení zimných pneumatík na Oponeo. Pamätajte tiež na to, že pri rozhodovaní Vám môže pomôcť náš porovnávací vyhľadávač pneumatík  – porovnajte si produkty a vyberte si najlepší model na túto zimu!