Letná sezóna je rovnako náročná ako zimné obdobie. Preto ju nepodceňujte a radšej si skôr zadovážite sadu dobrých pneumatík, vďaka ktorým plne využijete potenciál vášho auta a zaručíte si požadovanú úroveň bezpečnosti na cestách. Tohtoročné ADAC testy prinášajú veľa užitočných informácií o populárnych modeloch dostupných na trhu. Tentokrát si nemecký autoklub posvietil na rozmer 185/65 R15.

Letná sezóna je pre vodiča náročná úplne inak ako zimná.

Prejsť priamo k výsledkom testu ADAC 185/65 R15

Prečo práve ADAC?

Nemecký automobilový klub je jednou z najväčších a zároveň najváženejších organizácií v automobilovom svete. Združuje už takmer 20 miliónov oficiálnych členov po celom svete. Jej cieľom je hlavne sledovať a propagovať cestnú dopravu. Za svoju popularitu vďačí najmä svojim pravidelným skúškam modelov vozidiel a príslušenstva, o. i. detských autosedačiek.

Počas testovania letných pneumatík ADAC skúma všetky prvky, ktoré sú kľúčové pre bezpečnosť a pohodlie cestujúcich:

 

Vedeli ste, že...

 

Voľba modelov do testov ADAC je podmienená situáciou na trhu a všetky testované pneumatiky pochádzajú z bežne dostupných predajní. Takéto riešenie vylučuje účasť výrobcov na testoch a prípadnú manipuláciu výsledkami.

Letné pneumatiky 185/65 R15 – do akých vozidiel sa hodia?

Test letných pneumatík 2019 v rozmere 185/65 R15 bol uskutočnený s prihliadnutím na menšie autá, ktoré sa pohybujú predovšetkým v mestskej premávke a po diaľniciach. Testované modely možno použiť do takých vozidiel ako: Volkswagen Golf, KIA Rio, Mazda 2, Citroen C3, Toyota Verso, Fiat Panda, Fiat Multipla, Seat Ibiza, Mercedes A triedy, Hyundai i30 či Dacia Logan.

Ako zistím, či je daný rozmer vhodný pre moje vozidlo? Také informácie nájdete najčastejšie buď v manuáli vášho vozidla, na klapke palivovej nádrže alebo na stĺpiku v otváraní dverí vodiča.

Leto neznamená len horúčavy.

ADAC test letných pneumatík v rozmere 185/65 R15

Pneumatiky s hodnotením „dobrá“ (nem. gut)*

1. Bridgestone Turanza T005 (známka 2,0)

2. Vredestein Sportrac 5 (2,1)

Pneumatiky s hodnotením „uspokojivá“ (nem. befriedigend)*

3. Michelin Crossclimate+  (2,6)

4. Goodyear EfficientGrip Performance (2.7)

5. Firestone Roadhawk (2,8)

6. Kumho Ecowing ES01 (2,8)

7. Maxxis Mecotra 3 (2,8)

8. Toyo Proxes CF2 (2,8)

9. Continental ContiPremiumContact 5 (3,0)

10. Falken Ziex ZE310 Ecorun (3,0)

11. Semperit Comfort-Life 2 (3,0)

12. Giti GitiSynergy E1 (3.2)

13. Petlas Empire PT515 (3,3)

14. Hankook Kinergy Eco 2 (3,4)

15. Pirelli Cinturato P1 Verde (3,4)

16. Linglong Green-Max HP010 (3,5)

*Päťstupňová škála (1 – 5) známok ADAC, kde „1“ (veľmi dobrá) je najvyššia známka.

 

Vedeli ste, že...

 

Odborníci ADAC-u aktuálne najvyššiu konečnú známku „veľmi dobrá“ (nem. sehr gut) neprideľujú. Odôvodňujú to nedostatočným vývojom gumárenského trhu v súčasnosti. Takého hodnotenie je určené pre model, ktorý vznikne v budúcnosti ako výsledok technologického vývoja.

Žiadne prekvapenia – víťazi letného testu ADAC 185/65 R15

Za posledných niekoľko sezón výsledky testov nemeckej organizácie vedeli prekvapiť. Pneumatiky nižších tried často boli lepšie hodnotené než výrobky uznávanejších konkurenčných výrobcov a obsadzovali tak vysoké miesta na pódiu. Tentokrát ale v rebríčku pre rozmer 185/65 R15 sa neudialo nič nečakané. Všetky popredné miesta obsadili výrobcovia prémiovej triedy.

Bridgestone Turanza T005 (hodnotenie 2,0) – najlepší spoločník na cestách

Bridgestone Turanza T005

Turistické pneumatiky sú veľmi obľúbené u vodičov, ktorí často absolvujú dlhé túry (nie vždy po ideálne rovných cestách). Prinášajú primeraný komfort, spoľahlivosť a sú pritom úsporné.

Bridgestone Turanza T005 zvíťazila až v 2 z 5 kategórií, čím si získala uznanie expertov ADAC-u. O jej konečnom víťazstve ale rozhodli predovšetkým vyvážené parametre v každom zo skúšaných úsekov.

 

Model Bridgestone Turanza T005 zvíťazil až vo dvoch kategóriách:

  • Jazda na suchej vozovke (známka 1,5) – tajomstvom vysokého výkonu za typicky letných podmienok je inovačná stavba kostry plášťa. Základ tvoria spevnené pásy z ocele a pevného polyesteru, čo má pozitívny vplyv na stabilitu jazdy. Ovládanie je precízne, zrýchlenie plynulé a jazda bezpečná.

  • Správanie na mokrej vozovke (známka 1,9) – inovačná vzorka behúňa bola navrhnutá tak, aby účinne bránila aquaplanningu. Povrch pneumatiky je pokrytý špeciálnymi výčnelkami, ktoré kontrolujú prúdenie vody. Tá sa dostáva do centrálnej zóny, odkiaľ sú všetky kvapaliny odvádzané mimo pneumatiky.

Zaujímavosti o výrobcovi: Názov značky je svojho druhu slovnou hrou. Priezvisko jej výrobcu, Shojiro Ishibashiho, vo voľnom preklade znamená „kamenný most“ (angl. stone bridge).

 

Bridgestone Turanza T005

Vredestein Sportrac 5 – ekonomická pneumatika triedy „premium“

Vredestein Sportrac 5

Mnohí vodiči považujú holandského výrobcu Vredesteina za jedného zo špičkových odborníkov v oblasti zimných pneumatík. Táto značka ale má vo svojej ponuke aj vysokokvalitné letné varianty, čoho najlepším dôkazom je tohtoročný test.

Odborníci ADAC-u umiestnili Vredestein Snowtrac 5 na pódiu v kategóriách:

  • Správanie na mokrej vozovke (známka 2,2) – dezén tohto modelu má špeciálne ryhy v tvare písmena „Z“, ktoré rovnomerne odvádzajú kvapaliny do jednotlivých kanálikov. Navyše optimalizujú tuhosť centrálnej zóny, čo umožnilo skrátiť brzdnú dráhu a minimalizovať riziko šmyku.

  • Odolnosť proti opotrebovaniu/trvanlivosť (známka 1,5) – viac najazdených kilometrov a rovnomernú prácu behúňa zaručuje zvýšená tuhosť radiálnej konštrukcie. Tá pomáha zamedzovať negatívny vplyv vozovky, vhodne pohlcovať nerovnosti, brániť deformáciám a chrániť pred prípadným poškodením. Dodatočným kladom tohto riešenia je menšia hlučnosť pneumatík.

Interesting fact about the producer: The impulse to change the company's profile to a tyre manufacturer was a great factory fire in 1934. Before the event, the brand was mainly engaged in the manufacture of rubber floors, shoes and tennis balls.

Zaujímavosti o výrobcovi: Podnetom k zmene profilu firmy na takú, ktorá vyrába pneumatiky, bol veľký požiar v roku 1934. Dovtedy sa firma zaoberala predovšetkým výrobou gumených podláh, obuvi a tenisových loptičiek.

 

Vredestein Sportrac 5

Pneumatika do každého počasia — Michelin CrossClimate+

Michelin CrossClimate+

Michelin CrossClimate+ predstavuje pokračovanie obľúbenej série, tentokrát rozšírené o nové technologické riešenia, ktoré zvyšujú mobilitu vozidla aj v najnáročnejších poveternostných podmienkach.

Testujúci prejazdili s týmito pneumatikami viac ako 5 miliónov kilometrov pri teplotách od -30°C do +40°C, aby bolo možné získať ten najlepší produkt. Výsledkom niekoľkomesačných prác je ocenenie celoročného modelu v prehľade najlepších letných pneumatík.

Odborníci ADAC-u na svojom zozname vyzdvihli Michelin CrossClimate+ vo dvoch kategóriách, z čoho v jednej pneumatika získala prvé miesto:

  • Opotrebovanie (známka 0,5) – francúzsky koncern je skutočným odborníkom v oblasti životnosti pneumatík. Model CrossClimate+ získal jedno z najlepších hodnotení v tejto kategórií v dejinách ADAC testov. Je to tak vďaka inovačnej viacsezónnej zmesi s aktívnymi časticami, ktorá sa mení podľa teploty okolia.

  • Jazda na mokrej vozovke (známka 2,4) – špeciálne navrhnuté zrezané hrany behúňa optimalizujú tuhosť pneumatiky počas jazdy. Zaručená je tak kratšia brzdná dráha a stabilná trajektória vozidla.

Zaujímavosti o výrobcovi: Symbolom značky je projekt umelca Mariusa Rossillona „Bibendum“, ktorý všetci poznáme ako „postavičku Michelin“. Medzinárodná porota v roku 2000 vyhlásila toto logo najlepším logom 20. storočia.

 

Michelin CrossClimate+

 

V lete častejšie prekonávame náročnejšie cesty.

Vyznamenania nie len pre tých, čo sú na čele – najlepšie pneumatiky v jednotlivých kategóriách:

Správanie sa na suchej vozovke:

  • Bridgestone Turanza T005 (známka 1,5)

  • Firestone Roadhawk (1,5)

  • Falken Ziex ZE310 Ecorun (1,8)

 

Správanie sa na mokrej vozovke: 

  • Bridgestone Turanza T005 (známka 1,9)

  • Vredestein Sportrac 5 (2,2)

  • Michelin CrossClimate+ (2,4)

 

Hlučnosť

  • Giti GitiSynergy E1 (známka 2,1)

  • Toyo Proxes CF2 (2,3)

  • Maxxis Mecotra 3 (2,4)

 

Spotreba paliva/úsporná jazda

  • Maxxis Mecotra 3 (známka 1,4)

  • Giti GitiSynergy E1 (1,6)

  • Goodyear EfficientGrip Performance (1,7)

 

Opotrebovanie/životnosť:

  • Michelin CrossClimate+ (známka 0,5)

  • Vredestein Sportrac 5 (1,5)

  • Falken Ziex ZE310 Ecorun (1,5)

Nielen ADAC

ADAC testy prinášajú mnoho užitočných informácií, vďaka ktorým môžeme spoznať klady jednotlivých modelov. Nie je to ale jediný dostupný zdroj informácií. Pri výbere pneumatík je dobre využiť niekoľko zdrojov a získať tak širší pohľad na vec:

  • Výsledky tohtoročných skúšok je dobre porovnať s výsledkami predchádzajúceho ADAC testu pre rozmer 185/65 R15 a zistiť, ktoré modely si udržali vysokú pozíciu v rebríčku.

  • Testy uskutočňované ADAC-om nie sú jediné dostupné. Mnohé organizácie a časopisy (napr. Autobild, AutoZeitung, ACE, AMS) vydávajú každú sezónu nezávislé porovnania. Vďaka ním môžete spoznať alternatívne mienky ohľadom danej pneumatiky alebo si preveriť viacero modelov.