Keď sa topí sneh a príroda sa prebúdza zo zimného spánku, je čas začať plánovať sezónnu výmenu pneumatík. Často je potrebné kúpiť novú sadu, preto sme na uľahčenie jej hľadania zobrali do dielne najlepšie hodnotené letné pneumatiky s rozmerom 195/65 R15. Rebríček vytvorený na základe hodnotení vodičov Vám rozodne pomôže vybrať si taký model, ktorý splní Vaše očakávania.

Ford Focus patrí medzi autá, do ktorých sa montujú pneumatiky v rozmere 195/65 R15 (foto: ford.com).Ford Focus patrí medzi autá, do ktorých sa montujú pneumatiky v rozmere 195/65 R15 (foto: ford.com).

Rebríček letných pneumatík 195/65 R15 – výber vodičov

Pneumatiky v rozmere 195/65 R15 sú jednoznačne jedny z najkupovanejších. Niet sa čomu čudovať, keďže sa montujú do mnohých populárnych áut, ako napr.: Kia Cee'd, Volkswagen Passat, Renault Megane, Opel Astra, Škoda Octavia či Ford Focus.

Aké letné pneumatiky 195/65 R15 si vyberieme, to by malo závisieť od našich potrieb a preferencií. Preto sa oplatí venovať trocha času tejto problematike, aby ste zistili, či sa sľuby výrobcu skutočne prenášajú aj na cestu. Nikto neposkytne spoľahlivejšie informácie ako samotní vodiči, ktorí už mali možnosť vyskúšať pneumatiky v rôznych situáciách a podmienkach, pričom ich podrobili mnohým testom. Overili sme si, čo si myslia o dostupných modeloch v danej veľkosti. Na základe hodnotení od zákazníkov Oponeo sme vybrali 5 pneumatík s najvyššími hodnoteniami.

Oproti minulému roku sú v našom zozname 3 novinky od značiek Michelin, Continental a Bridgestone. Nahradili obľúbené modely značiek Nokian Tyres, Goodyear a Uniroyal. Zaujímavosťou je, že tento rok naši zákazníci najlepšie hodnotili pneumatiky z prémiového segmentu – obsadili všetkých 5 rebríčkových pozícií.

ModelPriemerná známka*
5,8
5,8
5,7
5,65
5,6

*hodnotenia sa vzťahujú len na pneumatiky 195/65 R15, celková známka pre daný model sa môže mierne líšiť od prezentovanej. Stupnica je od 1 do 6, pričom 6 je najlepšia známka. V prípade rovnakého priemeru rozhodne počet recenzií.

Dobrá rada

Ak si nie ste istí, aký rozmer pneumatík si vybrať – použite nami pripravenú kalkulačku. Všetko, čo musíte urobiť, je vedieť základné informácie o Vašom automobile. Až po určení správneho rozmeru začnite hľadať pneumatiky prispôsobené Vašim potrebám.

Michelin Primacy 4

Tohtoročný rebríček letných pneumatík 195/65 R15 vyhráva Michelin Primacy 4. Tento model bol mnohokrát odporúčaný odborníkmi z automobilového priemyslu a teraz stojí na prvom stupni víťazov v našom rebríčku. Návrh od francúzskeho výrobcu zvyšuje bezpečnosť cestovania aj v náročných podmienkach, čo opäť zostalo ocenené!

EverGrip je jedným z výrazov, ktorý by mohol rozhodnúť o úspešnosti modelu. Sú za tým technológie, ktoré zaisťujú vynikajúci výkon počas dlhej životnosti pneumatiky – inovatívny behúň sa pomaly opotrebováva bez toho, aby strácal svoje vlastnosti. Model je ideálny na suché aj mokré povrchy, ponúka spoľahlivú ovládateľnosť a výborné brzdné parametre. Špeciálna gumová zmes umožňuje najazdiť až o 20 % viac km. Michelin Primacy 4 je ekonomický produkt v mnohých ohľadoch, jedným z nich je úspora paliva.


Čo si o Michelin Primacy 4 myslia vodiči?

Pneumatiky fungujú veľmi dobre, môžete im dôverovať za každých podmienok. Počas jazdy vôbec nie sú hlučné! Odporúčam – Rudavec 

Pneumatiky veľmi dobre držia v zákrutách na suchom aj mokrom povrchu. Nemal som žiaden problém – ako napríklad, že pneumatiky strácajú v strede zákruty trakciu, kľudne sa nimy dá prechádzať pri oveľa vyššej rýchlosti. Po zmene sa auto správa úplne inak – samozrejme v pozitívnom zmysle slova. Môžem mu dôverovať. Po vjazde do naozaj hlbokej mláky je efekt aquaplaningu minimálny, menšie mláky ani necítite. - Kamil 

Continental PremiumContact 6

Pneumatika Continental PremiumContact 6 navrhnutá nielen kvôli bezpečnosti, ale aj z hľadiska komfortu pri jazde, sa ocitla na druhom mieste. Pozornosti zákazníkov Oponeo neuniklo, že jej výrobca si dal veľa práce s optimalizáciou kľúčových parametrov!

Model bol vytvorený na báze optimalizovanej gumovej zmesi, ktorá je do veľkej miery zodpovedná nielen za trakciu, ale aj za dlhú životnosť jednej sady. Behúň je navrhnutý tak, aby generoval čo najmenej hluku, čo sa premieta do ticha v kabíne auta a rozhodne príjemnejšieho cestovania. Čo je obzvlášť dôležité, ovplyvňuje skvelú priľnavosť auta a účinné brzdenie – a to aj na náročných, mokrých povrchoch. Pneumatiky tiež zaisťujú neuveriteľnú presnosť riadenia a zaisťujú, že auto budeme mať pod kontrolou bez ohľadu na počasie.


Na potvrdenie pár slov od samotných vodičov:

Kúpil som si druhú sadu Continental, predchádzajúce boli spoľahlivé 4 sezóny, tiché, dezén vôbec neubúdal. Ostávam verný overeným pneumatikám. Odporúčam ich aj ostatným. - Tomáš

Na pneumatikách jazdím už niekoľko mesiacov. Sú tiché a dobre sa držia na suchej aj mokrej vozovke. Jazda na týchto pneumatikách je predovšetkým komfortná, ale hlavne bezpečná. Vrelo ich odporúčam. – Mário

Continental EcoContact 6

V tomto prípade máme dočinenia s veľmi zaujímavou situáciou, pretože hoci celková známka pneumatiky oproti minulému roku narástla, celkov hodnotenie kleslo o jednu pozíciu. Konkurencia ju síce predbehla, ale to nič nemení na fakte, že Continental EcoContact 6 je v našom rebríčku letných pneumatík 195/65 R15 stále na vysok ej pozícii.

Šiesta verzia pneumatiky z „ekonomického” radu nemeckej značky si získala srdcia mnohých vodičov. Tieto pneumatiky sú dokonale prispôsobené dnešnej dobe – sú efektívne, ekonomické a ekologické. Model poskytuje vynikajúcu stabilitu a bezpečnosť, ale to, čím sa obzvlášť odlišuje od ostatných, je inovatívna zmes gumy Green Chilli 2.0. Vďaka nemu pneumatika vytvára nízky valivý odpor a veľmi pomaly sa opotrebováva. Výsledkom je, že auto obuté do týchto pneumatík začne spaľovať značne menej paliva. Vodič si tiež môže byť istý, že na dezéne najazdí extrémne množstvo kilometrov.


Takto o modeli písali spokojní zákazníci:  

Senzačné pneumatiky, bezproblémová trakcia na suchom aj mokrom povrchu. Navyše mierne zlepšenie spotreby paliva v porovnaní s inými pneumatikami. – Peter

Pneumatiky fungujú dobre na suchom aj mokrom povrchu. Dobre držia na ceste. Rozhodne odporúčam. Vysoká kvalita za dobrú cenu. – Andrej

Dunlop SP Sport Bluresponse

Ide o model, ktorý vlani obsadil prvé miesto v rebríčku. Tentoraz aj napriek skvelému priemeru známok v súťaži ustúpil a skončil tesne za prvou trojkou. Dunlop SP Sport Bluresponse sa už roky objavuje na zoznamoch najlepšie hodnotených produktov vodičmi, ako aj v odporúčaniach prestížnych automobilových organizácií.

Model bol navrhnutý pre dynamickú jazdu na športových autách. Z tohto dôvodu poskytuje vynikajúcu trakciu na suchom povrchu, a to aj pri vysokých rýchlostiach. Funguje dobre vo vlhkých podmienkach, čím účinne zabraňuje aquaplaningu. Zákazníci Oponeo, ktorí pridávajú hodnotenia k tomuto modelu, poukazujú na to, že SP Sport Bluresponse vyniká aj z hľadiska jazdnej stability a hospodárnosti jazdy (vysoká životnosť behúňa a nižšia spotreba paliva).


Na potvrdenie týchto slov citujeme názory našich zákazníkov:

Dlho som si prezeral letné pneumatiky dostupné na Oponeo a nakoniec som sa rozhodol pre pneumatiky SP Sport Bluresponse. Môj výber ovplyvnil hlavne štítok EÚ a názory ostatných vodičov. Tieto pneumatiky určite odporúčam. Podľa mňa sú tiché, aj pri vyšších otáčkach. Dobre držia na ceste aj v daždi a pri brzdení. Žiaľ, nemôžem sa vyjadriť k životnosti, nakoľko na nich jazdím len pár mesiacov. – Stanislav

Veľmi príjemné pneumatiky na používanie. Sú veľmi dobré na rýchlu jazdu za každých podmienok a sú veľmi tiché. – Citrón

Bridgestone Turanza T005

Poslednou pneumatikou, ktorú si vybrali naši zákazníci, je Bridgestone Turanza T005, určená pre autá, ktoré často prekonávajú dlhšie vzdialenosti. Pôsobivý zoznam testov, v ktorých získala najvyššie známky, ide ruka v ruke s obrovským množstvom odporúčaní na základe pozorovaní pri každodennom používaní.

Ak chcete vymenovať kľúčové prvky tohto projektu, mali by ste začať od odolnej zmesi Nano Pro-tech, ktorá zlepšuje mnohé vlastnosti pneumatík, vrátane predĺženej životnosti. Dokonale ladí s dezénom najnovšej generácie, zaisťuje vysokú priľnavosť pneumatiky k povrchu či efektívne brzdenie a odvod vody spod kolies počas daždivých dní. Bridgestone Turanza T005 má tiež nízky valivý odpor a spotrebu paliva, čo sa premieta do úspor v peňaženkách vodičov.


Tu je niekoľko recenzií modelu:

Odporúčam. Relatívne tiché, nie sú hlučné. Veľmi dobrá priľnavosť na suchom povrchu a tiež na mokrom povrchu. – Tomáš 

Najlepšie pneumatiky, aké sme mali. Držia sa na akomkoľvek povrchu a za každých podmienok. – Darina

Ako si vybrať najlepšie pneumatiky?

Základom bezpečného cestovania sú pneumatiky s parametrami prispôsobenými autu, štýlu a miestu jazdy. Recenzie ostatných vodičov sú len jedným z prvkov, ktoré môžu ovplyvniť konečný výber. Čo ešte treba zvážiť pri nákupe?

Sezónne testy – pravidelne ich vykonávajú organizácie cestnej premávky ako ADAC, ACE, GTU. Túto iniciatívu preberajú aj médiá špecializujúce sa v automobilovom odvetví, vrátane AutoBild alebo AutoZeitung.

Informácie na štítku – každá pneumatika má nálepku, z ktorej vyčítate základné informácie o jej parametroch, posúdených podľa európskych smerníc. To umožňuje objektívne porovnanie modelov konkrétneho rozmeru. Tieto údaje nájdete aj na našej webovej stránke v záložkách „Štítok EÚ” vedľa popisu každého produktu.