Rozmýšľate nad kúpou nových zimných pneumatík, pretože si nie ste istý, či je hĺbka dezénu na vašich zimných pneumatikách dostačujúca? Kedy je skutočne vhodné vymeniť staré zimné pneumatiky za nové? Stav pneumatík si viete skontrolovať aj sami. Aká je minimálna hĺbka dezénu zimných pneumatík a ako sa vlastne meria? Všetky dôležité informácie o hĺbke dezénu sa dozviete ďalej v článku.

behúň zimných pneumatík

Hĺbka dezénu – čo je to a ako sa meria

Pneumatika sa jazdou po ceste opotrebováva. Toto opotrebenie, tak isto ako aj životnosť pneumatík, závisí od štýlu jazdy, cestných podmienok, počtu najazdených kilometrov, vlastností samotnej pneumatiky, zaťaženia auta a mnohých ďalších faktorov. Nedá sa preto presne určiť, po akom čase sa už pneumatika štandardne považuje za opotrebovanú. Vodiči si to musia odsledovať.

Podľa slovenských predpisov zimné pneumatiky možno používať až dovtedy, pokiaľ hĺbka dezénu nie je menšia než 3 mm. Mnoho modelov pneumatík je v súčasnosti vybavených indikátorom opotrebenia pneumatík TWI (z angl. Tread Wear Index). Vďaka nemu môžete jednoducho skontrolovať, kedy indikátor dosiahol vyznačenú hranicu. Indikátor opotrebenia má najčastejšie podobu zhrubnutia či kocky medzi blokmi dezénu. Poukazuje na neho nápis TWI umiestnený na bočnici pneumatiky, tak ako to vidíte na obrázku.

Minimálny dezén zimnej pneumatiky

Niektoré zimné pneumatiky sú vybavené indikátorom v tvare vločky, ktorý ak zanikne informuje o tom, že pneumatiky je potrebné vymeniť.

Oponeo odporúča
Napriek tomu, že je minimálna hĺbka dezénu zákonom stanovená na 3 mm, pneumatiky s menšou hĺbkou dezénu než 4 mm už taktiež nezaručujú správnu trakciu. Pokiaľ dosiahne dezén hĺbku 4 mm je potrebné zimnú pneumatiku vymeniť.

Pozor
Nemýľte si hĺbku dezénu letných pneumatík so zimnými. Pri letných pneumatikách kvôli poveternostným podmienkam a podmienkam na ceste môže byť hĺbka dezénu nižšia. Udáva sa, že by sa pneumatiky mali vymeniť vtedy, ak je hĺbka dezénu 1,6 mm.

Prečo je potrebné vymeniť pneumatiky s hĺbkou dezénu menej než 4 mm?

V zimných podmienkach je potrebná väčšia hĺbka dezénu než v letných. Zimné pneumatiky sa používajú pri teplotách nižších ako 7 °C. Dostávajú sa do kontaktu so snehom a mokrou či zľadovatelou vozovkou, a preto musia byť schopné sneh efektívne odvádzať z drážok. Majú husté zárezy a lamely, vďaka ktorým sa vie pneumatika ľahšie zahryznúť do snehu a následne ho odviesť zo svojho povrchu. Pri zimných pneumatikách sú najvhodnejšie asymetrické a smerové vzory dezénu, či v niektorých krajinách aj pneumatiky s hrotmi. V prípade príliš plytkého dezénu existuje riziko priľnutia snehu k pneumatike, čo v konečnom dôsledku zhorší jej trakciu.

Minimálna hĺbka dezénu novej zimnej pneumatiky

Na obrázku vidíde testy nezávislého inštitútu ADAC. Porovnali nové zimné pneumatiky s opotrebovanými pneumatikami. Poukazujú na to, ako sa znižuje výkon zimných pneumatík, ktorých dezén je menší než 4 mm. Minimálny dezén pneumatiky by teda mal byť 4 mm.

Hĺbka dezénu zimnej pneumatiky

Ako zistiť hĺbku dezénu pneumatiky

Hĺbku dezénu je možné jednoducho zmerať. Zmeriate ju pomocou posuvného meradla, pera či ceruzky a zápalky. Fotopostup sme pre vás pripravili na obrázkoch nižšie. V prvom kroku stačí vložiť zápalku medzi drážky dezénu a perom označiť jeho hĺbku.

Zisťovanie hĺbky dezénu za pomoci zápalky, pera a posuvného meradla.

Následne pomocou posuvného meradla jednoducho zmeriate dĺžku označenej časti na zápalke a máte výslednú hĺbku dezénu pneumatiky.

Hĺbka dezénu pomocou zápalky, pera a posuvného meradla.

Samozrejme, že v autoservisoch a pneuservisoch profesionáli merajú hĺbku dezénu pomocou profesionálnych prístrojov. No pomocou zápalky, pera a posuvného meradla si hĺbku dezénu viete kedykoľvek skontrolovať aj vy sami doma.

Hľadanie nerovností na pneumatike

Počas kontrolovania hĺbky dezénu pneumatiky prezrite pneumatiku aj ako celok, či sa na nej nenachádzajú nerovnosti ako:

  • praskliny
  • vybrúsenia
  • vypukliny
  • rozvrstvenia
  • priečne praskliny
Prasklina na pneumatike

Ak ste si všimli akúkoľvek z týchto nerovností, mali by ste urýchlene navštíviť profesionálny servis.

Opotrebovaný dezén na pneumatike

Aké zimné pneumatiky namontovať na svoje vozidlo

Zistili ste počas kontroly vašich súčasných zimných pneumatík, že budete potrebovať kúpiť nové zimné pneumatiky, pretože súčasné už nespĺňajú cestné štandardy? Oponeo vám ponúka obrovské množstvo zimných a celoročných pneumatík. Ponúkame lacné, budgetové zimné pneumatiky, ale aj zimné pneumatiky od kvalitných výrobcov, takže si u nás vyberie naozaj každý. Zaujímajú vás naše bestsellery? Najpredávanejšie zimné pneumatiky sú tieto:

Pokiaľ si neviete vybrať tie správne zimné pneumatiky, potrebovali by ste použiť kalkulačku alternatívnych rozmerov pneumatík alebo sa poradiť s našimi odborníkmi, neváhajte nás kontaktovať prostredníctvom nášho zákazníckeho servisu. Pokiaľ sa chystáte na výmenu pneumatík, nezabudnite správne odovzdať staré opotrebované pneumatiky.