Zistite, či širšie pneumatiky sú na leto vždy lepšie od užších. Dozveďte sa aký je vplyv šírky pneumatiky na jazdné vlastnosti a komfort.

Aby ste ste mohli na túto otázku nájsť odpoveď ADAC vykonal test letných pneumatík Michelin v piatich rozmeroch (185/65 R15 T, 195/65 R15 H, 205/55 R17 V, 225/45 R17 V a 225/40 R18 Y) v testovacom aute Kia Ceed 1.6 CRDi. Použité boli iba letné pneumatiky  francúzskeho koncernu , ktoré sú používané ako „prvotné vybavenie“. Má to veľký význam v prípade moderných vozidiel. Akákoľvek zmena trakčných parametrov by mohla ovplyvniť prácu elektronických systémov ako ABS či ESP.

Otestované boli nasledujúce výkony:

POZOR! Pneumatiky v týchto rozmeroch sa líšili vzorom dezénu.

Nižšie predstavujeme  závery testu.

Je lepšie vybrať širšie pneumatiky? Alebo užšie?

Je lepšie vybrať širšie pneumatiky? Alebo užšie?

Širšie pneumatiky sú charakteristické kratšou brzdnou dráhou ako na suchej tak aj mokrej vozovke. Pneumatiky s rozmerom 225/40 R18 Y zabrzdili vozidlo do 0 km/h zo 100 km/h na vzdialenosti 35,8 m. V prípade pneumatík s rozmerov 185/65 R15 T bola brzdná dráha 41 metrov, čiže o 5,2 metra viac. Podobne to bolo počas skúšok brzdenia na mokrom povrchu.

Taký rozdiel v brzdnej dráhe môže mnohokrát rozhodnúť o živote alebo zdraví. 

 

Aquaplaning  - širšie alebo užšie pneumatiky?

V tomto prípade sa lepšie spísali užšie pneumatiky. Viniká to z fyzických možnosti odvádzania vody pomocou blokov dezénu. Testovacie vozidlo na pneumatikách s rozmerom 185/65 R15 T začínalo „plávať“ až od 80 km/h. V prípade širších pneumatík (225/40 R 18 Y) to už bolo pri 69 km/h. V oboch prípadoch boli použité pneumatiky s dezénom s plnou hĺbkou (miera opotrebovania dezénu bude vplývať na ráchlosti pri, ktorých auto vpadá do aquaplaningu – pri čoraz nižších rýchlostiach – týka sa to všetkých pneumatík).

Rovnako široké, tak aj úzke pneumatiky majú svoje zálety.

Rovnako široké, tak aj úzke pneumatiky majú svoje zálety.

 

Hlučnosť a komfort – širšie alebo užšie pneumatiky?

Užšie pneumatiky boli menej hlučné – použitieširších o 3 cm pneumatík znamená zväčšenie odporu vzduchu o cca 6%.

Užšie pneumatiky zaručujú vyššiu úroveň komfortu. Z čoho to vyplýva? Široké pneumatiky sú charakteristické nižším profilom – majú menšiu možnosť tlmenia všetkých vibrácii spôsobených jazdou po nerovnom povrchu. Použitie širších pneumatík zväčšuje komfort, pretože predchádza vpadaniu do malách priehlbín na vozovke. Avšak manévrovanie po drobných nerovnostiach sa neprejaví chvením volantu. 

ADAC nezistil aký má vplyv šírka pneumatík na jazdu po vyjazdených koľajach, s ktorými sa tak často na Slovensku stretávame. V tomto prípade sa široké pneumatiky nespisujú a jazdu zvládajú horšie. Užšie pneumatiky sa lepšie prispôsobujú tohto typu nerovnostiam.

 

Valivý odpor - širšie alebo užšie pneumatiky?

Menší valivý odpor majú užšie pneumatiky, čoho výsledkom je nižšia spotreba paliva. Ak sa počas spomalenia z rýchlosti 100 km / h na 80 km/h na pneumatikách s rozmerom 195/65 R15 H sa prešlo okolo 394 m, to na pneumatikách s rozmerom 225/45 R17 V 359 o 35 m menej. Ročne to dáva teoreticky asi 25€ úspory (pri 15 000 najazdených km a priemernej spotrebe paliva 7,5 l/ 100 km. Skutočná úspora však môže byť aj väčšia. Širšie pneumatiky sa vyznačujú vyšším valivým odporom, ktorý spôsobuje predčasné opotrebovanie závesných prvkov.

 

Závery – zhrnutie

Plusy širších pneumatík

  • Značne kratšia brzdná dráha (na suchej aj mokrej vozovke)
  • Priľnavosť na zákrutách

Plusy užších pneumatík:

  • Väčší jazdný komfort
  • Menšia hlučnosť
  • Nižšia cena
  • Menšia spotreba paliva

 

POZOR! Tieto informácie sa týkajú iba letných pneumatík